Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ručno ih izrađuje

Omogućio i slijepima da slažu Rubikovu kocku

'pavelic_pxl_sla080611'
Foto: ''
1/4
09.06.2011.
u 12:00

"Želio sam slijepima darovati misaonu igračku jer su u takvim stvarima uskraćeni. I sam sam je pokušao složiti žmirećki. Tek kada sam zatvorio oči, shvatio sam što znači vidjeti"

I slijepe osobe bez problema mogu složiti Rubikovu kocku. Enigmatsku zabavu omogućio im je Slavonac Ivan Pavelić, kojemu je ideja sinula prije tri godine. Okidač za akciju bila je televizijska emisija u kojoj je gostovao Vojin Perić iz Saveza slijepih osoba.

Oduševljeni korisnici

– Tada mi je prošlo kroz glavu kako bih i osobama koje ne mogu vidjeti rado priuštio užitak slaganja Rubikove kocke, čiji sam i sam zaljubljenik. Bacio sam se na posao i počeo razmišljati kako to provesti u djelo. Odmah sam krenuo u potragu za materijalima – otkriva inovator Ivan.

Na planetarno popularnu kocku odlučio je staviti metalne dijelove različitih oblika. Za to su mu poslužili "kamenčići" Lego kockica.

Svaka boja tako je dobila, na dodir, svoj prepoznatljiv oblik. Konačnu ocjenu o svemu trebalo je, ipak, dobiti od krajnjih korisnika. Stoga je Ivan posegnuo za telefonom i stupio u kontakt s Vojinom.

– Zamolio sam ga da on i članovi Saveza testiraju Rubikovu kocku, što su vrlo rado i prihvatili. Uz nju sam napisao i uputu za korištenje koja je prevedena na Brailleovo pismo, odnosno kako su mi rekli na hrvatsku brajicu – nastavlja svoju priču 65-godišnji Slavonac koji je cijeli radni vijek proveo u Austriji, gdje i danas živi.

Priznaje, kako se na takav inovatorski potez odlučio iz čistog altruizma bez primisli da na tome napravi biznis.

Uz kocke stiže i jamstvo

– Želio sam slijepima darovati jednu misaonu igračku s obzirom da su u takvim stvarima uskraćeni. I sam sam je pokušao složiti žmirećki. Za to mi treba oko sedam, osam minuta vremena. Tek kada sam zatvorio oči, shvatio sam što znači vidjeti – priznaje taj umirovljeni administrativni službenik koji je do sada proizveo oko 300 komada Rubikovih kocki za slijepe.

Svaka od njih izrađuje se ručno, a za to je Ivanu potrebno oko sat vremena.

– Stizale su mi samo pozitivne reakcije ljudi koji su se s njom igrali. Nitko se do sada nije požalio jer uz kocku stiže i garancija. Upravo sam u kontaktu i s jednom slijepom osobom iz Njemačke. Ona će vjerojatno biti posrednik između mene i njihova saveza slijepih osoba koje bi ovu inovaciju uvrstili u svoj program – zadovoljno kaže Ivan.

Komentara 3

PO
podravacc
12:21 09.06.2011.

Rubikova kocka je na tržištu igračaka od 1980.g(prema Wikipediji),pa zar je moguće da nitko do sada nije osposobio kocku za slijepe osobe???Ako je stvarno g.Ivan prvi na svijetu onda svaka čast!!!!!!!!!!!

NJ
Njamanjam
15:13 09.06.2011.

Naravno da postoje Rubikove kocke za slijepe no to nije bitno. Bitno je da ovaj gospodin nesebično ulaže svoje slobodno vrijeme i puno truda kako bi razveselio potpune strance i malo im olakšao život. I svaka mu čast na tome.

SA
sakarakas
08:33 11.06.2011.

Još kad bi videće osobe bile barem toliko socijalno osjetljive i kupile kao poklon \"Kocku za slijepe i slabovideće osobe\", onda bi moj angažman dobio puni i pravi smisao! Videće osobe bi trebale biti svjesne toga da su slijepi nažalost najsiromašniji sloj našeg društva i da im samo oni mogu kupiti i pokloniti najljepšu misaonu igračku na svijetu. Cijena jedne kocke je samo 80 kn, plus poštarina! Time se plaća samo upotrijebljeni materijal, dok je vrijeme koje sam trebao za modificiranje kocke moj poklon svakom kupcu! Nezadovoljan kupac smije kocku nazad poslati, a uplaćeni novac će naravno odmah poštom dobiti. Veliki izbor raznovrsnih kocaka za slijepe može se najljepše vidjeti na internetu (YouTube) pod imenom sakarakas1 (Tactile cube for the blind) a mogu se naručiti/kupiti na e-mail adresi: rubik.cube@aon.at ili ivan.pavelic@aon.at

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije