Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KURBAN BAJRAM

Omerbašić: Brojne osobe iz vlasti izgubile su osjećaj za ljudskost

ne objavljivati
Mišo Lišanin
16.11.2010.
u 09:31

Predsjednik Islamske zajednice muftija Ševko ef. Omerbašić osudio je korupciju i mito, posebice u vlasti

Predsjednik Islamske zajednice muftija Ševko ef. Omerbašić osudio je korupciju i mito, posebice u vlasti. U svojoj hutbi (nagovoru) u utorak ujutro u Zagrebačkoj džamiji na blagdan Kurban bajrama, muftija Omerbašić je rekao kako su "korupcija i mito zahvatili cijelo društvo, a što je najgore i - organe vlasti".

- Brojne osobe iz vlasti izgubile su svaki osjećaj za ljudskost, mnogo je onih koji umjesto da čine nešto za državu, od nje uzimaju sve što se nađe pred njima - rekao je ef. Omerbašić i dodao kako nemoralna pomama nije strana ni pripadnicima islama dok se nađu u takvoj situaciji.

 - Pogledajmo kakvi su samo odnosi među nama: već niz godina ne pokreće se inicijativa za rad humanitarne organizacije Merhamet, koji egzistira jedino u Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu, a siromaštvo i materijalna ugroženost javlja se na sve strane. Islamska zajednica i Mešihat čine što je u njihovoj moći, ali je ugroženih previše i zato moramo udružiti snage u borbi protiv ove pošasti, jer jednoga dana kada se stanje poboljša bit će spominjani oni koji su se trudili, ali i oni koji nisu - rekao je Omerbašić, dodavši kako su ljudska pomama za bogaćenjem i strah od siromaštva očiti nedostatak vjere i morala.

- Unatoč činjenici da su sve religije svijeta čin ubojstva stavile na prvo mjesto grijeha mnogi se ne odriču toga sredstva da bi polučili cilj. Nisu samo ratovi koji odnose ljudske živote. Brojne svjetske krize, ekonomske, financijske, moralne i političke uništavaju ljudski rod. Ograničenje nataliteta koji promiču brojne organizacije sumnjivoga porijekla, pa i neke države, doveli su do toga da sami sebe uništavamo. Danas su mnoge države pred opasnošću starenja, pa i naša, što seže u nepovrat. Obitelj kao najvažnija ljudska zajednica u opasnosti je da nestane, čime je ugrožen i sam ljudski rod - rekao je muftija Omerbašić na Kurban bajram.

On je rekao i kako je narod zajednica ljudi povezanih sviješću o zajedničkoj pripadnosti, koji imaju zajedničku težnju prema idealu te da je stvaranje naroda stoljetni proces.

- On se ne stvara dekretom, nego djelovanjem znanih i neznanih duhovnih i materijalnih snaga života, među kojima se solidarnost najdublje urezuje u pojedinačnu i kolektivnu svijest. Da bi u nacionalnom i vjerskom smislu znali tko smo, moramo znati odgovoriti na neka sudbonosna pitanja: odakle smo došli, kakvi smo bili, što nas je učinilo ovakvim kakvi jesmo danas, što smo primili od drugih i što smo im dali, kakva je bila uloga pojedinaca u našem nacionalnom i vjerskom stasanju i konačno što nas je održalo da u stoljetnoj životnoj utakmici sačuvamo svoj identitet - poručio je Omerbašić iz zagrebačke džamije.

Komentara 17

SN
snovak45
13:15 16.11.2010.

Doobro jutro !

Avatar ante_st
ante_st
10:02 16.11.2010.

Sve si dobro rekao ali meni islam i prorok muhamed ne drži vodu. Bilo bi dobro da uredite u svom dvorištu pa da onda pametujete. Terorizam,diskriminacije svih vrsta, nasilja, prisilni brakovi i sl. nalaze se još samo u muslimanskim zemljama. Dosta nam je tvojih propovijedi u katoličkoj hrvatskoj, turskih sapunica, halal hrane i sl zaglupljujućih stvari.

OB
-obrisani-
14:25 16.11.2010.

Za sve su krive ranije bezbožne diktature koje su zavadile narode i udaljile ih od Boga i poštenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije