Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedna istraga

Olgica Spevec istražuje kartel HT-a, Vipneta i Tele2

'mobitel_PXL_unu_100827'
''
02.11.2011.
u 11:39

AZTN je otvorio istragu zbog sumnje u namještanje cijena mobilnih usluga, što operateri demantiraju i uspoređuju s poskupljenjima trgovaca.

Agencija za tržišno natjecanje prije nešto više od mjesec dana u najvećoj je tajnosti počela istragu protiv Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2 zbog sumnje da su se udružili u kartel, doznaje Poslovni dnevnik. Čelnica AZTN-a Olgica Spevec, prema dostupnim informacijama, sumnja da su se tri mobilna operatera 1. listopada 2009. dogovorila i istodobno poskupjela do četiri puta svoje usluge promijenivši obračunsku jedinicu sa 15 na 60 sekundi za prvu minutu razgovora.

– Agencija je pokrenula postupak zbog sumnje u kartelsko udruživanje HT-a, Vipneta i Tele2, ali budući da je istraga u tijeku ne možemo je komentirati – izjavila je Snježana Vujisić Sardelić, savjetnica za komunikacije AZTN-a. Dodaje da bez pomoći zviždača istrage za kartelsko udruživanje u Hrvatskoj u prosjeku traju od jedne i pol do dvije godine, a u EU i dvostruko dulje. Spevec je još ljetos borbu protiv kartela istaknula kao prioritet svog rada. Na II. međunarodnoj konferenciji o tržišnom natjecanju u Zagrebu kazala je da borba protiv kartela, pojave koja najviše šteti potrošačima i umanjuje konkurentnost gospodarstva, imperativ. Istraga protiv HT-a, Vipneta i Tele2 zbog sumnje u kartelsko udruživanje najveći je takav slučaj u Hrvatskoj dosad. Procjenjuje se da bi u slučaju krivnje kazna operaterima mogla dosegnuti čak milijardu kuna, odnosno prema Zakonu o tržišnom natjecanju do maksimalnih 10 posto prihoda u mobilnom segmentu operatera. Za HT to znači potencijalnu kaznu do 450 milijuna kuna, za Vipnet 400 milijuna, a za Tele2 do 100 milijuna kuna.

Operaterima u prilog ne ide ni činjenica da je lani 1. listopada na snagu stupio stroži i s europskom regulativom usklađen novi Zakon o tržišnom natjecanju koji Spevec daje ovlasti usporedive s onim kakve imaju državni odvjetnik Mladen Bajić i USKOK. To znači da Spevec, ako dokaže kartelsko ponašanje, može izravno i bez odgode naplatiti cjelokupnu kaznu od operatera i samo je proslijediti u proračun. Može tijekom istrage pretraživati centrale HT-a, Vipneta i Tele2 kao i stanove potencijalno umiješanih, plijeniti dokazni materijal i dati imunitet pokajniku. Ovaj je slučaj i pod povećalom Europske komisije (EK). Poglavlje 8, tržišno natjecanje jedno je od njih tri u kojima se Hrvatska mora nastaviti dokazivati do ulaska u Uniju. Svakih pola godine Hrvatska mora slati izvješće o napretku, koje zajedno s ocjenom EK dobivaju sve zemlje članice Unije.

HT je, inače, prvi otvoreno upozorio na AZTN-ovu istragu objavivši dio podataka u segmentu upravljanja rizicima u svom izvješću za prvih devet mjeseci ove godine. HT je tada naveo da ga je AZTN o tome obavijestio 21. rujna. No u HT-u odlučno odbacuju mogućnost bilo kakva dogovaranja. "Nije bilo nikakva dogovora, već je promjena obračunske jedinice bila samostalna poslovna odluka HT-a. Kao i uvijek, surađujemo s drugim operaterima u okvirima zakona", kažu u HT-u. I u Vipnetu kategorički odbacuju svaku pomisao na kartel. "Ni u kojem slučaju nismo razgovarali, a kamoli dogovarali cijene na tržištu sa ostalim operaterima", ističu u Vipnetu. Objašnjavaju da se zbog uvođenja kriznog nameta od 6 posto očekivala korekcija cijena, kako kažu, u najprikladnijem načinu u tom trenutku.

"Sumnjati na mobilne operatere kao kartel jednako je kao sumnjati na kartel trgovaca robom široke potrošnje samo zato što su zbog promjene PDV-a istodobno korigirali cijene", kažu u Vipnetu. Tele2 zasad nije komentirao optužbe antimonopolske agencije o kartelskom udruživanju na štetu korisnika. AZTN je u posljednje dvije godine dokazao pet kartela od autoškola, trgovaca uredskim materijalom, novinskih izdavača do upravitelja zgrada. Trenutačno, uz ovaj mobilni, najveći kartelski slučaj na kojem AZTN radi jest građevinski kartel.

Komentara 27

OB
-obrisani-
12:52 02.11.2011.

No vratimo se na bit. Tele2 i dalje prednjači u drastičnomu smanjenju cijena, dok su se kukavni menadžeri druga dva operatora pretrgli od mozganja kako da se cijene kako-tako približe Tele2 i kako da zadrže svoje korisnike. Narod je polakoko počeo shvaćati da su HT i Vipnet grabežljive tvrtke i sve se više okreću Tele2 koji je u zadnjemu tromjesečju dobio najviše korisnika, dok je Hrvatski telekom, a čine ga T-mobile i Bonbon, u minusu. Još jedna stvar bode oči. Gospođa Spevec obilazi oko problema kao mačak oko vrele kaše. Ubacivanjem Tele2 u ovo banditsko društvo i odrezivanjem kazne, nema veze što bi mogla biti najmanja, tj. pišljivih stotinjak milijuna kuna, zadao bi se smrtni udarac najmlađemu hrvatskomu operatoru. HT i Vipnet nalupali su se para i bez teškoća izdržat će plaćanje poveće kazne koja je, gledaju li se njihova dobit, zapravo kap u moru.

OB
-obrisani-
12:53 02.11.2011.

I ne znam kakve veze s Tele2 ima obračunska jedinica ako se zna da je u pretplatničkoj sferi Tele2 spustio cijenu minute prema svim fiksnim i mobilnim brojevima u Republici Hrvatskoj na 10 lipa! To je revolucija u mobilnoj telefoniji,i, što HT i Vipnet pokušavaju nadomjestiti lažnim reklamama u kojima se navodi da se za prijelaz u njihovu mrežu dobiva 50 posto popusta na pretplatu. Zanimljivo, Vipnet ne navodi da je tih 50 posto dostupno samo prvih 12 mjeseci, a da u nastavku valja platiti punu cijenu. No dok se narod osvijesti i shvatiti kakav je ugovor potpisao, bit će kasno.

OB
-obrisani-
12:52 02.11.2011.

Tele2 nikako ne spada u ovo banditsko društvo. I ptice na grani pjevale su o HT-ovu i Vipnetovu duopolu u mobilnoj telefoniji, a gospođa Spevec tek se nedavno probudila iz višegodišnjega zimskoga sna za vrijeme kojega su džepovi hrvatskih građanaa pražnjeni ubrzanim ritmom. Tek kada je došao Tele2, smanjio cijene čak i do 70 posto, spomenuti su se članovi neprincipijelne koalicije počeli baviti i drugom stranom medalje, tj. odlučili smanjiti harač nametnut korisnicima mobilnih usluga. Jest, svi su operatori, osim Bonbona koje je kukavičje jaje na hrvatskomu tržištu, povećali obračunsku jedinicu s 15 na 60 sekundi. Čak su i uveli famoznu uspostavu poziva koja je nedavno sa 25 povećana na 29 lipa. Tko zna, možda će nakon ukidanja poreza od 6 posto operatori vratiti cijenu uspostave poziva na 25 lipa. Možda…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije