Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
derutni dvorac

Oko škole uz zaštitare: Pazi, crijep! Na 500 đaka jedan toalet

skola pribislavec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/3
02.09.2012.
u 13:36

I u novu školsku godinu mnogo učenika i profesora na području Vukovara ulazi s problemima koji ih već godinama muče.

Učenike OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu sutra će dočekati zaštitari. Samo u njihovoj pratnji i pratnji nastavnika 320 đaka smjet će se kretati oko škole koja radi u derutnom dvorcu sagrađenom još 1870., jer će sanacija krovišta, započeta ovog ljeta, biti dovršena tek sredinom rujna.

Zbog opasnosti od urušavanja krovišta i pada crepova Međimurska županija za popravak je osigurala pola milijuna kuna. U dvije godine za radove je izdvojeno milijun kuna, no stari je neogotički kaštel vreća bez dna. – Stolarija je u vrlo lošem stanju, a u podrum u kojem su blagovaonica i kuhinja prodire vlaga. Učionice su premale i nedostaje nam prostora – nabraja ravnateljica Sandra Herman. A sve je moglo biti drukčije da su se općinski političari uspjeli dogovoriti o lokaciji za gradnju nove škole. Jedna struja lobira za lokaciju pokraj nogometnog igrališta, a druga za zemljište pokraj dvorca. I tako već godinama. Županija je gradnju uvrstila na vrh prioriteta i nadaju se pomoći države.

Nema radijatora u vukovarskoj Tehničkoj školi

I u novu školsku godinu mnogo učenika i profesora na području Vukovara ulazi s problemima koji ih već godinama muče. I dalje je najkritičnija situacija s Tehničkom školom Nikole Tesle, čija se zgrada još obnavlja i trebala bi biti spremna za drugo polugodište. Učenici trenutačno nastavu pohađaju u objektu Radničkog doma, koji je izgrađen 30-ih godina prošlog stoljeća i preživio je rat, ali također nije obnovljen i potpuno je neprikladan za rad i boravak djece. O uvjetima dovoljno govori podatak da nema ni klime ni radijatora, pa se ne zna je li gore ljeti ili zimi. Prozori su zakovani zbog opasnosti da ispadnu, instalacije su neispravne, kabineti neopremljeni… Za više od 500 učenika, koji idu u školu u dvije smjene, na raspolaganju je samo jedan toalet! Loša je situacija i u OŠ Nikole Andrića, koja je jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru. Krajem prošle školske godine inspekcija rada zbog neispravnih je instalacija zabranila korištenje struje. No, prema riječima ravnatelja Željka Kovačevića, taj je problem tijekom praznika riješen.

Ako svijetli u dvorani, mrak je u učionicama

Električne instalacije, odnosno nedostatno napajanje strujom, najveći su dugogodišnji problem Osnovne škole Zlatar Bistrica. Školska sportska dvorana od 1700 četvornih metara, otvorena 2002. godine, ima popratne prostorije, svlačionice s tuševima i čak 99 reflektora, no istodobno može biti upaljen samo svaki drugi jer u protivnom zbog preopterećenja nestane struje. Ponekad je nestaje i u učionicama, što je poseban problem za poslijepodnevnu smjenu, jer tijekom nastave već padne mrak.

– Djelomično smo to riješili mijenjanjem rasvjetnih tijela. U nekim učionicama stavili smo štedne žarulje koje manje troše, pa struja nije nestajala, no takva je rasvjeta neodgovarajuća. U nekoliko učionica donacijom roditelja te novcem Krapinsko-zagorske županije postavljeno je neonsko svjetlo, no to je privremeno rješenje – kaže ravnateljica škole Božena Slunjski. Problem bi otklonilo mijenjanje električnih instalacija u toj zgradi u Zagorju koja je stara više od 50 godina.

Komentara 7

JA
Jamac
13:43 02.09.2012.

A gdje je Cacic, projekti, ulaganja, nove fasade ! ..................................... Do rujna dajem ostavku ako nema vecih projekata !

SE
seksolo
16:03 02.09.2012.

Ova plava hermanica je bila s čaćicem u chrysleru dok su isli na skup HNS na Balaton !!! Tak da se čudim kaj se ona čudi .....

OB
-obrisani-
13:42 02.09.2012.

u Vukovaru su odvojene škole...... . jake mi budučnosti za tu djecu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije