Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrana kapuljača

Oklahoma želi potpuno zabraniti maskiranje na svim javnim površinama

kapuljače
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
04.01.2015.
u 08:43

Pravni stručnjaci smatraju da je to kršenje sloboda, a zakonodavac smatra kako bi se takvim zakonom smanjio broj razbojstava

Popularne majice s kapuljačom mogle bi biti stavljene izvan zakona u američkoj saveznoj državi Oklahomi ako prođe zakonski prijedlog poslan tamošnjim institucijama.

Zabrane pokrivanja glave, maskiranja fantomkama ili šalovima i različitim oblicima maski nije ništa neuobičajeno za, primjerice, nogometne utakmice u brojnim europskim državama, pa i Hrvatskoj, no te su zabrane donesene kako bi se spriječilo neprimjereno ponašanje na sportskim događajima te kako bi se s pomoću videonadzora mogli prepoznati počinitelji kaznenih djela na sportskim borilištima.

Ono što predlažu zakonodavci u Oklahomi odnosi se na potpunu zabranu nošenja kapuljača, šalova preko lica i drugih oblika maskiranja na svim javnim površinama, što je zapravo, prema mišljenjima pravnih stručnjaka, zadiranje u slobodu građana da se odijevaju kako žele.

Senator Don Barrington smatra kako bi ovakav zakon smanjio broj razbojstava i provala koje počinitelji izvode upravo s kapuljačama na glavi te napominje kako se zakon ne bi odnosio na maškare i pokrivala za glavu povezana s religijom.

Slični zakoni postoje u Kaliforniji, Floridi i Washingtonu, ali se odnose na nošenje kapuljača u školama i bankama.

>>Ferguson je u Americi, ali zapravo se nalazi posvuda oko nas

Komentara 7

DU
Deleted user
13:59 04.01.2015.

Tv kuće, novine,glumci,pjevači,sportaši-dakle svi koji imaju mogućnost utjecati na mlade ljude koji ih gledaju, slušaju i poonašaju, Svi se oni Trude da prikazuju,pokazuju i govore površne, ružne,mračne,nezdrave,stvari i običaje. Drogiranje,tučnjave,opijanje,promiskuitet,laganje,varanje,snobizam,razmaženost,život na tuđi račun,ogovaranje...I svi šute, iako jako, jako dobro znaju za taj utjecaj. Onda kada takvo ponašanje; tučnjave, kriminal,krađe radi kupnje Još Droge,Još skupe odjeće,Još skupih torbica,Još nereda, pokazivanja Sile, mrženje prema drugim skupinama-Kada sve to eskalira, e, ...onda bismo zabranili ovo ili ono. A Da Malo Djelujemo Odgojno, Da malo ne prikazuemo sise i guzice, ne potičemo mržnjuu prema drugačijima, da Odgajamo djecu....To je Teško? Zahtjevno? Da, nije lako, ali je jedini pravi način. Kakve osobne slobode ugrožavaju druge ljude?

MR
mrkoje
09:34 04.01.2015.

nema vise maskenbala, hm ali policija i vojska moze

Avatar d-ano
d-ano
14:22 04.01.2015.

Ako su svi zaposleni nemaju vremena za gluposti.Dajte posla mladima i manje je problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije