Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda generalima

Nakon presude prosvjedovali pred HDZ-om i SDP-om

branitelji (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
Autori: mač/VLM, rr/VLM
15.04.2011.
u 10:40

Prosvjednici ogorčeni presudom krenuli prema sjedištu HDZ-a i SDP-a

13.46 Nakon što se prosvjedna povorka vratila na trg na scenu je stupio i ratni pukovnik Petar Janjić Tromblon.

- Sjetimo se Dubrovnika, Vukovara sjetimo se Škabrnje sjetimo se svih dokaza generala Gotovine, Čermaka i Markača koji su prezentirani na sudu pa da danas dočekujemo ovakvu presudu poraza onda si možemo misliti što hrvatsku državu očekuje u budućnosti, kazao je Tromblon koji je rekao kako se zalaže za slobodu govora, rada i slobodu samoobrane.

13.10 Generali su kažnjeni za propuste zakonodavne i izvršne vlasti, zakonodavne jer nije donosila potrebne zakone, a izvršne zato što nije procesuirala pojedine slučajeve, izjavio je pravni ekspert u slučaju Čermak Pero Kovačević.

13.05 Uz povike Evo nas Zorane i SDP lopovi prosvjednici su stigli do sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu.

12.51 Ispred HDZ-a kojeg osigurava 20-tak pripadnika interventne policije stotinjak građana izvikuje Izdaja,izdaja! i Jaco odlazi! Iz mase je prema zgradi poletjelo i jedno jaje

12.38 Dio prosvjednika, njih oko stotinjak krenuli su prema HDZ-u vičuči Vukovar, Vukovar  i Uboj U boj!

12.30. Jedan od branitelja Dalibor Javor zaklučuje da je "skup bio dostojanstven ali da je bilo premalo ljudi. Sa 19 godina sam išao u rat a dana s naovakvom mjestu nije moglo naći više od 2000 ljudi"

12.15. Skup je zatvorio zvonimir trusić: Konsternirani smo i povrijeđeni ali iamjući u vidu što se sve Hrvatsima događalo kroz povijet ovo smo mogli i očekivati. No nakon današnjeg dana ništa više neće biti isto, zaključio je i objavio borbu protiv onih koji su doveli Hrvatsku u ovakvo stanje. najavio je akcije udruge idućih dana i pozvao branitelje da ih slijede a da ne slijede udruge koje hodočaste uz Jadranke Kosor. Iz mnoštva se prolomilo Jaco odlazi, a organizator je zamolio građane da se mirno raziđu

12.05 Izvješen je i transparent Hrvatski ponos: Gotovina, Norac, Glavaš, Praljak, Merčep i Kordić

12.01 Na trgu se uzvikuju riječi Bando, bando! Mnogi građani plaču a okupljenima se obratio i ratni ministar policije Ivan Vekić koji je izjavio kako nikad nije niti sanjao da će prisustvovati ovakvom porazu Hrvatske. Ja sam na popisu zločinaca iz 92, ali radije sam na tom popisu nego u Hrvatskom saboru i Vladi, zaklučio je Vekić

11.59 Trgom se ore povici Svi na ulice.

11.50 Nakon proglašenja generala Gotovine i Markača krivima Trgom su se prolomili urlici Veleizdajnici i niz psovki. Na pozornici je razvijen transparent na kojem piše Hrvatski izdajnici Mesić, Josipović, Pusić, Sanader. Kosor, Šeks, Bajić i Račan. Branitelji su iznjeli i veliku gotovininu sliku. Nakon oslobađajuće presude generalu Čermaku prolomio se gromoglasan aplauz

11.32 Nekoliko minuta ton prijenosa je bio stišan. Organizator skupa Zvonimir Trusić rekao je kako nećemo slušati "ovu srpštinu".  

11.29 U prvom redu ispred video zida našao se i bliski prijatelj obitelji Tuđman Miroslav Čiro Blažević. Na pitanje zašto je došao pratiti izricanje presude na ovaj način, odgovorio je. - Ja sam solidaran pa tako želim biti s našim generalima. Mislim da je moja dužnost da kao javna osoba javno potvrdim ono što sam uvijek bio i za što sam se uvijek zalagao.

11.15 Sada već nekoliko tisuća građana mirno i pažljivo prati program sa video zida na kojem se prenosi objava presude iz haške sudnice. U gomili je nekoliko zastava s likom generala Ante Gotovine.

Uz pozdrav Bog i Hrvati, domoljubne pjesme i recitale koje je čitao poznati glumac Božidar Alić, na Trgu bana Josipa Jelačića na skupu potpore hrvatskim generalima okupilo se oko 9.30 sati nekoliko stotina ljudi. Okupljenima se obratio Zvonimir Trusić organizator skupa i čelni čovjek akcije Stop progonu hrvatskih branitelja.

- Budu li presude osuđujuće razmišljat ćemo što ćemo uraditi, prosvjedi su potrebni a branitelji koji su sotonizirani trebaju pravdu, kazao je Trusić. Na današnji dan saznat ćemo hoće li hrvatski branitelja iz pobjednika poznati uznici. Zbog toga će netko položiti račune, kazao je Trusić.

- Mi se utječemo gospodinu Isusu Kristu a kome se utječe onaj agnostik i antikrist s Pantovčaka?, zapitao se Božidar Alić s pozornice. Potom su okupljeni započeli molitve Oče naš i Zdravo Marijo.

Nekoliko minuta prije uključenja u sudnicu 1 u Den Haagu organizatori skupa prikazali su video isječke govora Ante Gotovine, Franje Tuđmana , Ivana Pandže,  Zlatka Sudca,  te dijelove "povijesnog govora" bivšeg premijera Ive Sanadera sa splitske rive.

Komentara 156

1O
1st-opinion
13:50 15.04.2011.

Sada bih volio tko ce se ziv usuditi zagovarati pristup Hrvatske u EU. Prvi hravt ili hrvatica koji progovori i jednu rijec za ulaz u EU sebi potpisuje neopozivu smrtnu presudu.

OB
-obrisani-
12:56 15.04.2011.

.........HDZ je stranka opasnih namjera.................zvuči vam poznato ????

OB
-obrisani-
01:28 16.04.2011.

Ante je nevin a 24 je manje od 25...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije