Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasenovac

Odvojena komemoracija: Pozdrav 'Za dom spremni' ne bi se smio nikad koristiti

Komemoracija u Jasenovcu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/5
15.04.2018.
u 14:48

Izraelska veleposlanica rekla je kako se nada da je sadašnje stanje oko pozdrava Za dom spremni tek privremeno.

Ustav je iznad svega i ako je odlučeno da je pozdrav Za dom spremni neustavan onda nema iznimaka. To je razlog što i ove godine odvojeno komemoriramo godišnjicu proboja iz logora Jasenovac. - rekao je predsjednik Zajednice židovskih općina dr. Ognjen Kraus nakon nedjeljne komemoracije u Jasenovcu.

Istaknuo je kako su ga posebno ražalostili događaji iz Splita kada se orio pozdrav koji je odlukom Komisije za suočavanjem s proslošću proglašen neustavnim i gdje se obilježio kasnije i 10. travnja uz prisustvo predstavnika Grada i Županije. Također smatra skandaloznom iznimku da se pozdrav ZDS može koristiti komemorativno.

"Predsjednik Vlade najavljuje kako bi se ta iznimka regulirala zakonom, a u pravnim državama se kada je nekakva zakonska odredba neustavna ona usklađuje s Ustavom, a upravni neustavni akti se poništavaju. Mi očekujemo da će Vlada u najkraćem roku uputiti u Sabor prijedlog zakonskih odredaba kojim će se to uskladiti s Ustavom RH i da se time konačno riješi ovo pitanje. Pozdrav Za dom spremni u bilo kakvoj upotrebi i obliku u RH za nas nije prihvatljiv" – istaknuo je dr. Kraus prilikom komemoracije svih žrtava logora Jasenovac u kojem je poimence utvrđeno 83.145 žrtava, Židova, Srba, Roma, te Hrvata antifašista i protivnika režima tadašnje NDH.

"NDH je jedina u Europi imala svoje rasne zakone prema uzoru na nacističke kao i što je jedina u Europi sama uspostavila sabirne i koncentracijske logore na svom teritoriju kojima su upravljali ustaše. Ne možemo se složiti s revizijom povijesti, ne možemo se složiti ni s izjednačavanjem NOB-a i NDH ili NDH i SFRJ. NDH je bila stvorena na rasnim zakonima, zar se to može izjednačavati?“ – rekao je dr. Kraus.

Komemoracija u Jasenovcu
1/13

Među žrtvama tih rasnih zakona je bio i 34-godišnji Jakob Papo čiji je sin Zvonko iz Osijeka bio na komemoraciji. "Otac je odveden u srpnju 1942. I ubijen ovdje, a ja sam rođen dva mjeseca kasnije. Nikad ga nisam vidio. Ružno mi je kada vidim naše političare da nam to rade, umjesto da se stvari sređuju i idu na bolje, ovo je treća godina da mi sami dolazimo i to nikuda ne vodi" – istaknuo je Zvonko Papo.

Komemoraciji su nazočili i predstavnici diplomatskog zbora među kojima je bila i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman. "Za mene je nebitno koliko komemoracija imate sve dok govorite o holokaustu i ja ću dolaziti na te komemoracije koliko ih god bilo. Naravno  da je tužno što se ljudi ne mogu ujediniti oko ovog pitanja, ali gdje god i kada bude komemoracija ja ću biti tamo, ne samo kao veleposlanica nego i kao privatna osoba. Vlada RH je čula moje mišljenje o tome kako je žalosno da je vaša zajednica podijeljena ne samo oko ovoga, i nadam se da će Vlada RH donijeti odluku oko provedbe preporuka Komisije za suočavanje s prošlošću. Čini mi se da je ovo sada tek privremeno rješenje.“ – rekla je veleposlanica Zina Kalay Kleitman.

Inače, Židovska zajednica pozitivnim je ipak ocijenila ponovo uspostavu Savjeta Spomen područja Jasenovac koje nije postojalo četiri godine. Uspostavljen je protekli tjedan, a vodit će ga predsjednik SABA RH Dragutin Habulin.

"Savjet je uspostavljen na inicijativu ministrice kulture, a prava zadaća mu je donijeti plan novog postava i edukacijskog programa što znači prvi korak u ispunjenju i ostalih zahtjeva i nadam se da ćemo do godine svi zajedno komemorirati žrtve ovog logora" – rekao je dr. Ognjen Kraus.

No, ove godine i dalje su odvojene komemoracije, pa u subotu 21. travnja komemoraciju će imati predstavnici antifašista i Srba, dok je dan kasnije državna komemoracija u spomen na proboj iz logora Jasenovac 22. travnja 1945.

Komentara 99

DU
Deleted user
16:15 15.04.2018.

A sto se dogadalo od 1945-1948?? Jos sutnja i muk do kada?

SF
Sv Franjo
15:47 15.04.2018.

Nitko nama Hrvatima nema pravo ništa braniti.Mi smo svjesni i slobodni određivati svoj svijet.

DU
Deleted user
14:51 15.04.2018.

I tadasnja srbija je prva obavijestila hitlera da je u srbiji rijeseno zidovsko pitanje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije