Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvidi katasrofalne poplave

Odvjetništvo odbacilo sve kaznene prijave zbog puknuća nasipa kod Rajevog Sela!

Rajevo selo
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
1/3
28.12.2018.
u 18:52

Na osnovi prikupljenih dokaza, slijedi da je do puknuća nasipa došlo zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Save, nezabilježenog unazad sto godina i daleko iznad normativnih hidrauličnih opterećenja za koje je nasip građen, a procjena je stručnjaka međunarodnog povjerenstva da se povrat ovakvog vodostaja može očekivati za 850 do 900 godina – kaže DORH

Državno odvjetništvo odbacilo je kaznene prijave koje su im podnesene zbog puknuća nasipa rijeke Save kod Rajevog Sela i Račinovaca, što je izazvalo katastrofalne poplave u svibnju 2014. godine. Ukupno 2467 fizičkih i pravnih osoba podnijelo je kaznene prijave Županijskim državnim odvjetništvima u Vukovaru i Osijeku od lipnja 2014. do siječnja 2018., protiv nepoznatih fizičkih i pravnih osoba, a zbog zlouporabe položaja i ovlasti i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Proboj nasipa zbio se, podsjetimo, 17. svibnja 2014. oko 17 sati, a u poplavi koja je uslijedila na području Rajevog Sela dvije su osobe smrtno stradale. Nastupila je šteta velikih razmjera.

– Opsežnim izvidima provedenim radi utvrđivanja uzroka pucanja nasipa koji se odnose na rekonstrukciju, odnosno ojačanje lijevoobalnog savskog nasipa, moguće zlouporabe u vezi količine ugrađenog materijala, održavanje nasipa, provedbu mjera zaštite obrane od poplava, moguću nelegalnu eksploataciju šljunka i pijeska te eventualno namjerno rušenje nasipa nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi bilo počinjeno neko kazneno djelo, odnosno da bi bilo koja osoba počinila neko kazneno djelo – priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

– Na osnovi podataka i dokaza prikupljenih tijekom provedenih izvida slijedi da je do puknuća nasipa došlo zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Save, nezabilježenog unazad sto godina i daleko iznad normativnih hidrauličnih opterećenja za koje je nasip građen, a procjena je stručnjaka međunarodnog povjerenstva da se povrat ovakvog vodostaja može očekivati za 850 do 900 godina – nastavlja Odvjetništvo.

Tako visok vodostaj, dodaju, uzrokovao je hidraulični slom tla ispod nasipa koje je na pojedinim mjestima vrlo raznoliko, a što nije bilo moguće uočiti uobičajenim postupkom istražnih radova jer se pojavljuje na pojedinim mjestima, a ne duž cijele trase.

– Na navedeni uzrok pucanja nasipa upućuje i činjenica da nije došlo do prelijevanja vode preko nasipa, već ulegnuća i tonjenja nasipa, nakon čega su sukladno uočenim oštećenjima poduzete sve mjere koje su objektivno bile izvedive. Posljedice opisanih ekstremnih i nenadanih prirodnih događaja u vezi s katastrofalnim poplavama na području županjske Posavine u svibnju 2014.godine ne mogu se pripisati krivnji niti jedne poznate ili nepoznate osobe – priopćili su.

Nije utvrđena sumnja, zaključuju, "da bi u radnjama bilo koje osobe bila ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti", pa je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave.

>> Postavljanje zečjih nasipa u Rajevom Selu

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
19:04 28.12.2018.

A eksplozije kojr spominju mjestani?

DU
Deleted user
19:03 28.12.2018.

Veleizdajnici potapaju cvelferiju da bi spasili cerge po srbiji...... nitko nije kriv, a sto ste ocekival?

DO
domxerex
19:14 28.12.2018.

Onda treba odgovarati Zokin kompanjon koji je obnavljao taj nasip nepunih mjesed dana ranije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije