Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Odvjetništvo istražuje 60 branitelja zbog mirovina i statusa

kralj
Marjan Šušenj/Pixsell
17.07.2010.
u 11:00

Prema informacijama Večernjega lista, već je ispitano 60-ak branitelja, a neki od njih, s kojima smo jučer razgovarali, time su jako ogorčeni.

Županijsko državno odvjetništvo iz Koprivnice policiji je izdalo nalog da istraži način na koji su lokalni branitelji, mahom pripadnici 117. koprivničke ratne brigade, stekli prava na braniteljske mirovine, potvrdili su jučer iz PU koprivničko-križevačke.

Zašto tek sada?

Prema informacijama Večernjega lista, već je ispitano 60-ak branitelja, a neki od njih, s kojima smo jučer razgovarali, time su jako ogorčeni.

– Zašto su se tek sada, nakon 18-19 godina, toga sjetili? Neka nas puste na miru, mi smo stvarali Hrvatsku – požalio se jedan od njih.

Međutim, nitko od ispitanih nije se požalio braniteljskim udrugama. Milan Toth, šef koprivničke Hvidre, kazao je kako nema pojma o progonu branitelja, kao i Ivica Galinec, šef županijske udruge oboljelih od PTSP-a.

– Ne znam ništa o istrazi, ali je podržavam. Znam da postoje ljudi koji se nisu maknuli iz Koprivnice, a imaju velike braniteljske mirovine. Slična istraga već je vođena, ali je zataškana, nadam se da ovaj put neće biti tako – kazao je on.

Upozorio je na to da je, prema njegovim informacijama, iz Koprivnice u Domovinskome ratu bilo oko 700 branitelja, a na službenim ih se popisima nalazi više od 5000.

Za prave nema straha

Policija i ŽDO nisu željeli otkriti zbog čega su tek sada pokrenuli reviziju braniteljskih mirovina, ali sve upućuje na pretpostavku da su to učinili nakon intervjua koji je Dragutin Kralj, ratni zapovjednik 117. brigade, dao Večernjaku u travnju ove godine.

U tome intervjuu on je ustvrdio kako najveću braniteljsku mirovinu u Koprivnici ima osoba koja je pobjegla iz brigade prije odlaska na ratište.

– Nedugo nakon objave intervjua ispitali su me i rekli da pokreću istragu. Istragu tražim već 15 godina i držim da to nije atak na branitelje koji su zasluženo dobili mirovinu – izjavio je jučer Kralj.

Ključne riječi

Komentara 153

YE
yesterday
12:51 17.07.2010.

cba, od 500 000 osoba s braniteljskim statusom broj od 10 000 onih koji su stekli taj status na sumnjive načine je minimalan! A najvjerojatnije se taj broj kreće i više od 20 000 takvih, možda i do 30 000! Tijelo koje je nadležno za provođenje nadzora nad stjecanjem istog očito ne radi svoj posao.

OB
-obrisani-
13:33 17.07.2010.

@ C55K9.9X1 Uuuu, uvrede... \"Srbin\". Imam jednu koja vrijedi za tebe... lopov. . A i ako nisi osobno lopov, podržavaš ljude koji pljačkaju Hrvatsku i zbog kojih nemamo za obrazovanje i zdravstvo, te nas već i Srbi pretiču u kvaliteti obrazovanja.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
13:50 17.07.2010.

Pa i Kontramanović je umirovljen.Na temelju čega i koga.Invalid nije,barem onako na prvi pogled.Zarađivao je 45 tisuća kuna u KIO Orahovica,onako u fušu,a radnici danas nemaju za kruh.Još je i sabornik.....I sad nek netko kaže da nije isplativo biti SDP.ovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije