Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se izručenje

Odvjetnik Šaljić: Mladić će teško doživjeti početak suđenja

ratko mladic
Reuters/PIXSELL
30.05.2011.
u 20:00

Odvjetnik Ratka Mladića poštom je poslao žalbu na rješenje o ispunjavanju uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom sudu

U haaškom pritvoru sve je spremno za dolazak Ratka Mladića. Odmah nakon dolaska pregledat će ga poseban liječnički tim koji će procijeniti treba li mu intenzivna njega te je li sposoban pratiti suđenje. Prvih dana Mladić neće dolaziti u kontakt s ostalim pritvorenicima.

– U početku boravka u pritvoru Mladić će biti smješten u posebnu prostoriju kako bi se privikao na nove okolnosti, no to ne traje dugo. Već za dan ili dva bit će prebačen u jedno od krila zatvora u kojemu su i ostali pritvorenici – izjavila je glasnogovornica Haaškog suda Nerma Jelavić.

Ujedno je napomenula da će Mladićevo zdravlje procjenjivati liječnički tim suda, no da do sada ni jedno suđenje nije otkazano ili odgođeno zbog zdravstvenog stanja osumnjičenika. Dok se Haaški sud, pred kojim će Mladić svoj prvi iskaz dati nekoliko dana nakon izručenja, sprema na novi proces, u Beogradu se odbrojavaju posljednji dani do izručenja ratnog zločinca u Nizozemsku. Kako je objasnio glasnogovornik vlade Srbije, Mladić ne može biti izručen prije utorka zbog žalbenog roka. Mladićev odvjetnik najavio je da će svakako uložiti žalbu na odluku o izručenju, ali da mu u ovom trenutku brigu predstavlja i zdravstveno stanje njegova branjenika.

– Ne vjerujem da će Ratko Mladić doživjeti početak suđenja, njegovo je zdravstveno stanje alarmantno – izjavio je Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić, koji je zatražio i formiranje neovisnog liječničkog tima koji bi trebao, kako kaže, utvrditi pravo zdravstveno stanje njegova klijenta.

Potpuno oprečno mišljenje o Mladićevu zdravlju ima zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić.

– Mladić je u relativno dobru stanju, a njegovi odvjetnici i obitelj dramatiziraju stanje kako bi odgodili izručenje – kaže Vekarić.

Dok traje prepucavanje o Mladićevu zdravlju, obitelji dvojice gardista koji su 2004. ubijeni u vojarni na Topčideru traže Mladićevo saslušanje. Vjeruje se da su vojnici ubijeni jer su prepoznali Mladića u vrijeme dok se tamo skrivao. Dok ne poleti za Haag, Mladić će zasigurno još barem jednom na ispitivanje, ali ovaj put kao svjedok. Bruno Vekarić saslušat će Mladića tijekom istrage o zločinima Nasera Orića nad Srbima u BiH. Iščekujući izručenje, Mladić dovršava i osobne poslove, pa je ovlastio svoga sina Darka da umjesto njega podiže mirovinu.

Komentara 93

PO
poirot
22:16 30.05.2011.

pa tu je i čudni Hrvat muslimanske veroispovesti. Što te sada ja nerviram. Ja i Mladić smo Srbi pravoslavne vere i naravno da mi je ovde mesto.

PO
poirot
22:19 30.05.2011.

Ne budi djedmedjed tako strog. Topnički dnevnici ipak nisu završili u Hagu, a to nije mala stvar.

OB
-obrisani-
22:16 30.05.2011.

lepi lale...oko moje plavo....on i ovakav slogiran i bolestan ima da izdeveta onog gnoma gotovinu....samo da ga vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije