Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne mora u zatvor?

Odvjetnik Primorac: Hrvatski sud Čačiću može izreći uvjetnu kaznu

'20.09.2011., Kaposvar, Madjarska - Sudjenje Radomiru Cacicu za prometnu nesrecu u kojoj je usmrtio dvije osobe na sudu u Madjarskom gradu Kaposvaru. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
15.11.2012.
u 08:39

Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a ne može biti teža od one koju je izrekao mađarski sud. Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske, kaže Primorac za Slobodnu Dalmaciju

Radimir Čačić može zatražiti izvršenje kazne u Hrvatskoj, a ako Vlada RH prihvati izvršenje kazne, slučaj prelazi u hrvatsku nadležnost. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a postoji mogućnost da se umjesto zatvorske izrekne uvjetna kazna, pojašnjava splitski odvjetnik Damir Primorac za Slobodnu Dalmaciju.

>>Kako je primio vijest: Šokirao se, Josipović ga potapšao

– Prvo je potrebno da osuđena osoba zatraži od suda u Mađarskoj da mu se omogući izvršenje kazne u matičnoj državi. Mađarski sud zahtjev tada upućuje svom Ministarstvu pravosuđa koje obavještava mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova. (...) Ako Vlada Hrvatske prihvati izvršenje sankcije, slučaj prelazi u domaću nadležnost. (...) Sud tada mora zakazati ročište i utvrditi je li osuđenik hrvatski državljanin, je li strana presuda pravomoćna, je li djelo koje za koje je osoba osuđena prema našem zakonu te je li RH preuzela izvršenje kazne. Ako su svi uvjeti ispunjeni, sudsko vijeće donosi presudu u ime Republike Hrvatske – kazao je Primorac za Slobodnu Dalmaciju. 

Primorac ističe da hrvatski sud mora u svoju presudu unijeti potpunu izreku mađarskog suda tj. ne smije ulaziti u činjenični supstrat. S druge strane, odluku o sankciji može izmijeniti. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a ne može biti teža od one koju je izrekao mađarski sud. Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske.

>>Čačić: Dajem ostavku na sve funkcije! Poštovat ću odluke suda

Komentara 143

DU
Deleted user
08:53 15.11.2012.

Gledajte na djelu kako se sudski djelatnik instant prilagodi pol. moći osuđenog i odmah kreće u smjeru: Svi su jednaki pred zakonom, ali zakon nije jednak prema svima! Odnosno sud u RH ne smije ulaziti u činjenice, ali može preinačiti kaznu! Da ne povjeruješ... Ako si moćnik u RH, odmah iza tebe je sljedba pravosudnih djelatnika koji će na mig: Kud ti okom, tud oni skokom! Pa kad to mađarsko veleposlanstvo prevede i informira mađarske vlasti, onda će ispasti da su mu napravili medvjeđu uslugu jer će mu odrediti da kaznu izvršava u Mađarskoj pa od te sudačke klike u RH niš koristi, samo su mu naškodili.

OB
-obrisani-
08:55 15.11.2012.

A kako je Primorac ostao odvjetnik... Koje gluposti izvaljuje da se covjek najezi... Sta ima nase pravosudje sa pravomocnom presudom Madzarske... Jel to onaj Primorac ,odvjetnik Hajdukovih ljudi..??

PR
promill
08:52 15.11.2012.

Još jedan vrli odvjetnik koji ništa ne shvaća! Da, Mađari će ga uputiti u RH,a onda će ga "naši"osloboditi- koja bolesna konstrukcija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije