Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpora EPP-a

Odluka o završetku pregovora s EU možda već 3. ožujka

daul
Reuters
Autor
Stojan de Prato
15.02.2011.
u 19:05

Na EPP-ov skup potpore Hrvatskoj u Zagreb dolazi i Viviane Reding, europska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo

Središnji odbor europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke (EPP) sastat će se 3. i 4. ožujka u Zagrebu, priopćili su večeras u Strasbourgu premijerka Jadranka Kosor i predsjednik EPP-ove frakcije Joseph Daul. Sastanak će se održati tjedan dana prije no što će Europska komisija objaviti izvještaj o tome kako hrvatske vlasti ispunjavaju mjerila za zatvaranje ključnoga 23. pregovaračkoga poglavlja, Pravosuđa i temeljnih prava.

- Smisao sastanka je da damo uvid u mogući EK-ov zaključak o poglavlju 23, te da kao najbrojnija europarlamentarna frakcija podupremo završetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju i ulazak Hrvatske u Europsku Uniju; naravno, uz uvjet da Hrvatska ispuni kriterije – rekao je Daul. To što je svoj dolazak na zagrebački sastanak potvrdila i europska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding, također članica EPP-a, koja će biti govornica o toj temi, daje naslutiti da bi izvještaj mogao biti pozitivan. Druga tema sastanka bit će gospodarske prednosti članstva u EU. Poljski europarlamentarac Jan Olbrycht predstaviti će na primjeru svoje zemlje kako se po ulasku u EU može snažno napredovati koristeći novac iz europskih fondova.

Premijerka Kosor se u Strasburgu, dan prije EP-ove rasprave o prijedlogu neobvezujuće Rezolucije o napretku Hrvatske, sastala i s EP-ovim predsjednikom Jerzyjem Buzekom, sa čelnicima ostalih europarlamentarnih frakcija, te s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom. Füle je razgovore s premijerkom nazvao "vrlo korisnima i konstruktivnima".

- Razgovarali smo o važnosti održavanja zamaha u pristupnim pregovorima i bavljenja preostalim otvorenim pitanjima, kako bi se pristupni postupak zaključio. Naglasio sam da se Hrvatska mora posebice usredotočiti na ispunjenje svih mjerila za zatvaranje poglavlja 23 - priopćio je Füle. Buzek je podsjetio da je “preostalo još nekoliko izazova, poput dovršenja preobrazbe javne uprave i pravosuđa, provedbe politike nulte snošljivosti prema korupciji i preobrazbe brodogradilišta; preobrazbe ne staju s krajem pristupnih pregovora”.

- Hrvatska zaslužuje naše pohvale za rješavanje otvorenih dvostranih pitanja granice sa Slovenijom, za povijesno približavanje sa Srbijom i za svoju trajnu pomoć BiH da prevlada politilčki i ustavni zastoj. Nadam se pozitivnoj EK-ovoj procjeni napretka na polju Pravosuđa i temeljnih prava. Ulazak Hrvatske bit će znak susjedima na jugoistoku Europe da se preobrazbe isplate. Hrvatska je uzor u području – zaključio je Buzek Čelnik frakcije Socijalista i demokrata u EP-u Martin Schulz “nada se da će završetak pregovora u lipnju glatko proći”.

Komentara 64

KM
kraljevic_marko
09:29 16.02.2011.

Hrvatska ulazi u EU uskoro! Sa BiH, Srbijom, Makedonijom i Albanijom. Samo će Crna Gora da bude ekološka država. Oni su ionako već davno uveli Euro.

Avatar morski covik 1
morski covik 1
20:38 15.02.2011.

A tko je zapalija žito!?

ME
metla
20:51 15.02.2011.

Hrvatska je daleko od pravedne demokracije i prijeti joj robovlasnički poredak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije