Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gong o referendumu

'Odluka građana je obvezujuća, Sabor to mora poštivati'

'03.07.2013., Zagreb - Odbor za ustav i poslovnik Sabora raspravljao je na danasnjoj sjednici o izvjescima puckog pravobranitelja i povjerenstva za sprijecavanje sukoba interesa za 2012 godinu. Dragan
Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2013.
u 14:54

To je grubo kršenje ustavnopravnog poretka države i ako se takva odluka usvoji otvara se prostor za potencijalnu ustavnu krizu, odnosno moguće izigravanje volje glasača na referendumu, smatra Dragan Zelić

GONG je danas poručio da oštro prosvjeduje protiv odluke saborskog Odbora za Ustav da Saboru predloži raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, a ne o samoj izmjeni Ustava.

- To je grubo kršenje ustavnopravnog poretka države i ako se takva odluka usvoji otvara se prostor za potencijalnu ustavnu krizu, odnosno moguće izigravanje volje glasača na referendumu. Zbog toga apeliramo na zastupnike da sutra ne glasaju za takvu odluku te ih podsjećamo na prisegu koju su položili stupanjem na zastupničku dužnost kada su se obvezali svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, a u radu se držati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak – tvrdi izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić te dodaje da ih ta prisega obvezuje odbaciti ovako sročenu odluku o raspisivanju državnog referenduma. Odluka koju građani donesu na referendumu je obvezujuća, a Sabor može samo tehnički inkomponirani tu odluku u Ustav, smatra Zelić te podsjeća da se GONG svjetonazorski ne slaže s namjerama ove inicijative, ali traži poštivanje procedure. Ako zastupnici ne budu glasovali protiv ovakve odluke, GONG apelira na Vladu da preispita ovako \"nedovoljno mudru odluku\" i zatraži da se ide na Ustavni sud i promijeni tekst sadržaja odluke o raspisivanju referenduma.

Član Vijeća GONG-a i bivši pučki pravobranitelj Jurica Malčić kaže da je odluka odbora u suprotnošću s obvezatnošću referenduma te dodaje kako se Ustavna odredba prema kojoj saborski zastupnici dvotrećinskom većinom mijenjaju Ustav ne odnosi na članak 87. Ustava koji govori o referendumu. Smatra i da je odluka Odbora za Ustav da ne pošalje pitanje inicijative na ocjenu ustavnosti na Ustavni sud pogrešna.

- Zbog toga kasnije Sabor nema pravno ni moralno pravo kasnije postaviti pitanje ustavnosti. Pitanje koje je postavila inicijativa nije u redu jer dovodi u pitanje temeljna ljudska prava i pitanje sekularne države. Položaj Sabora ne bi bio ništa lošiji ako bi Ustavni sud odlučio da pitanje jeste ili nije u skladu s Ustavom – smatra Malčić.

Dragan Zelić se osvrnuo i na današnju izjavu predsjednika saborskog odbora za Ustav Peđe Grbina kako građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav.

- Žalosti me takva izjava i pogled vladajućih prema ulozi građana. Ujedno me takva izjava i iznenađuje jer je izgovara predsjednik odbora za Ustav, koji bi trebao postupati po Ustavu koji kaže da narod svoj glas ostvaruje izborom predstavnika te referendumskim odlučivanjem. Referendum se mora raspisati i odluka na njemu je obvezatna, dakle ide direktno u Ustav – zaključio je Zelić.

>>U ime obitelji: \'GONG je provladina, a ne nevladina udruga\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije