Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guinnessova sutkinja

Odlučan si i znaš jezike? Možeš biti sudac za Guinnessove rekorde

'31.08.2012., Zagreb - Seyda Subasi Gemici, sutkinja za Guinnessovu knjigu rekorda, koja ce nazociti postavljanju rekorda u kolicini napravljenog kapucina.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
03.09.2012.
u 18:20

Tražili su suca za Tursku, a mene su odabrali između 150 kandidata. Sada sam predstavnik knjige u svojoj zemlji, priča Seyda Semici

Tjedno preleti na tisuće kilometara, mjesečno posjeti nekoliko kontinenata, a sudjeluje u najvećim, najbržim, najduljim pojavama na svijetu. Seyda Subasi Semici službena je sutkinja Guinnessove knjige rekorda, koja je Zagreb posjetila povodom postavljanja rekorda u pripremi najveće šalice cappuccina. Počela je još 2009., kad je Guinnessova knjiga rekorda tražila suca u Turskoj, odakle je porijeklom.

Stroga pravila

– Organizirali su šestomjesečnu turneju Turskom, a obišli smo osam gradova i u svakom smo pozivali ljude da pokušaju srušiti neki rekord. Tako su, primjerice, mogli postati svjetski prvaci u oblačenju najviše majica u minuti, najviše se puta okrenuti na stolcu ili u minuti složiti najviše jastučnica – priča Seyda Semici. Do tog trenutka, dodaje, nije ni pomislila da takav posao postoji, a kao službenu predstavnicu Guinnessove knjige rekorda u Turskoj odabrali su je između 150 kandidata. Zašto su odabrali baš nju?

>>Hrvati postavili rekord u pripremi najvećeg cappuccina!

– Najbitnija stvar za suca jest da zna jezike, a znanje engleskog je obavezno. Jedan od glavnih kriterija jest da si komunikativan, a moraš imati i sposobnost donošenja odluka jer ne postoji nitko osim tebe da odluči je li nešto rekord ili nije. Postoje, naravno, određene smjernice kojih se moramo držati. Primjerice, za pokušaj postavljanja rekorda najvećeg cappuccina, koji je u subotu postavljen na glavnom zagrebačkom trgu, mjeri se u volumenu. Cappuccino se obavezno mora sastojati od espressa, vrućeg mlijeka i pjene od mlijeka. Završni proizvod mora biti prezentiran u velikoj replici šalice – priča Seyda. Hrvati su, tako, najvećom šalicom cappuccina, stvorili novu kategoriju rekorda, a morali su spraviti minimalno 1500 litara da bi se smatrao rekordom.

 Hrvati 40 rekorda

Osim ovog, Hrvati su prvaci u još otprilike 40 rekorda.

– Držite rekord za najbrže otvaranje 2000 boca piva, u roku od 28 minuta i 11 sekundi u Zagrebu, najveću kutiju kokica u Osijeku, najdulju kravata (808 metara u Puli), najveći tartuf od 1,39 kilograma – nabrojila je neke Seyda Semici. Ustanovila je više od 2000 rekorda, a prosječni radni dan za nju ne postoji.

– Iako se inače bavim turizmom, najviše putujem upravo zbog rušenja rekorda, a najpopularnije vrijeme za to je od kolovoza do listopada, pa potom od ožujka do lipnja – kaže. Sudjelovala je u mnogim smiješnim i bizarnim pokušajima rušenja rekorda, a fotografiju jednog odlučila je staviti na poleđinu svoje vizitke. Riječ je o Turčinu koji pije mlijeko, a zatim ga kroz oko štrca dva metra u dalj kako bi napunio čašu od dva decilitra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije