Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o radu

Odbor za Ustav odgodio odluku o raspisivanju referenduma o ZOR-u

saborski odbor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.09.2010.
u 14:29

Prikupljen je dovoljan broj potpisa birača, a MUP i Ministarstvo uprave u analizi su utvrdili da je valjano 717.149 potpisa te 92.229 nevaljano.

Prikupljen je dovoljan broj potpisa birača, a MUP i Ministarstvo uprave u analizi su utvrdili da je valjano 717.149 potpisa, a 92.229 nevaljano.

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav jednoglasno je utvrdio da su ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma vezanog za izmjene Zakona o radu. Međutim, odgodio je odluku o tome hoće li predložiti Saboru da se referendum doista i raspiše.

Naime, Vlada je povukla prijedlog izmjena ZOR-a, koji su sindikati istaknuli kao neposredan povod zahtjevu za raspisivanje referenduma. Iako to nije spomenuto kao formalni razlog, vladajući su na sjednici imali šest  zastupnika kao i oporba pa saborski odbor nije nije donio odluku, već je prekinuo sjednicu koja će se, prema riječima predsjednika tog odbora Vladimira Šeksa, nastaviti u dogledno vrijeme.

HDZ je zauzeo stav da referendum nije potreban jer je Vlada povukla izmjene ZOR-a, a oporba je ustrajavala na volji građana.

Odbor: Sindikati prikupili dovoljno potpisa
Prije toga Odbor je zaključio da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) na temelju zahtjeva više od 10 posto birača. Članovi odbora jednoglasno su prihvatili Šeksov prijedlog zaključka kojim je utvrđeno da je organizacijski odbor prikupio 717.149 potpisa birača, što je 15,95 posto ukupnog broja birača. Dakle, odbor nije prihvatio tumačenje Vlade i resornih ministarstava koji su tvrdili da nije sporno samo 300 tisuća prikupljenih potpisa nego da je većina potpisa upitna jer nisu uvezani niti su stranice numerirane.

Budući da je Vlada povukla prijedlog izmjena ZOR-a, koji su sindikati istaknuli kao neposredan povod zahtjevu za raspisivanje referenduma, to je izazvalo oštru raspravu. Ministar Davorin Mlakar  kazao je da 92.229 potpisnika od ukupno 809.378 potpisanih nije imalo status birača pa se nije ni moglo izjašnjavati o potrebi provedbe referenduma.

SDP smatra da Vladin postupak u ovom slučaju nije relevantan pa predsjednik te stranke Zoran Milanović tvrdi:
– Povlačenje ZOR-a je bespredmetno i nikako ne bi trebalo utjecati na provedbu referenduma. Ovih 717.149 potpisa vlasništvo su i volja građana, a ne sindikata i političkih stranaka.

– Otkako su povučene izmjene ZOR-a, može se postići sporazum između Vlade i sindikata, a 170 milijuna kuna, koje bi se potrošile za održavanje referenduma, treba uložiti u gospodarstvo, a ne u razglabanje što bi bilo kad bi bilo –  rekao je Josip Salapić (HDZ).

Pusić: Sabor treba raspisati referendum
Vesna Pusić pak tvrdi da Sabor treba raspisati referendum, a spominjanje troškova referenduma smatra demagogijom.
– Mislim da je to jedna vrsta stava, da ne kažem demagogije, koju treba vrlo pažljivo izbjegavati, jer u tom slučaju košta i ovaj Sabor i svi izbori. Posljedica je takva tumačenja suspenzija demokracije jer je diktatura uvijek jeftinija – oštra je bila Pusić.

Dragutin Lesar (HL) tumači da povlačenje zakona iz procedure ne može biti formalni razlog za neodržavanje referenduma. Upozorio je da bi HDZ-ovo tumačenje moglo uvesti novu praksu, u kojoj bi Sabor, čim netko počne prikupljati potpise, donio zakon i protumačio da je njegovim donošenjem prestala potreba za referendumom. Ustavni stručnjaci i vanjski članovi odbora podijelili su se u razmišljanju.

Robert Podolnjak i Ivan Koprić smatraju da povlačenje zakonskih izmjena iz procedure nije razlog za odustajanje od referenduma, koji drže obveznim.

– Građani su skupili više od 10 posto potpisa, Ustavni sud nije utvrdio da je referendumsko pitanje protivno Ustavu i po sadašnjem Zakonu i Ustavu referendum je nužan – protumačio je Podolnjak.

Branko Smerdel, međutim, drži da je Vlada povlačenjem zakona prešutno odobrila inicijativu sindikata i odlučila da se prava vezana uz kolektivne ugovore ne mijenjaju te tako uvažila političku težinu prikupljenih potpisa.

Komentara 206

OB
-obrisani-
15:19 06.09.2010.

@ vferari Dvorska luda. :-)

CA
cassini
18:04 06.09.2010.

Za prave domoljube demokracija nema cijenu, za druge tu je hdz.

VF
vferari
15:18 06.09.2010.

Pipoš koju funkciju imaš u HADEZEU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije