Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasovanje o objavi

Partneri okrenuli leđa HDZ-u i zalažu se za objavu Registra

sabor
Davor Višnjić
14.04.2010.
u 13:26

Oporbi je nedostajao samo jedan glas da u oba odbora dobije većinu za objavu Registra.

Za objavu Registra hrvatskih branitelja izjasnio se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a Odbor za obranu osudio je objavu Registra. Iako se HDZ protivi objavi Registra i u svakom odboru ima većinu, danas ih je oporba ipak nadglasala jer na sjednici nije bilo koalicijskog partnera haesesovca Josipa Friščića, koji je u Mostaru, i Milorada Pupovca iz SDSS-a, koji je glasovao za objavu Registra.

– Nisam glasovao ni protiv jedne stranke, već u skladu sa svojim uvjerenjem i savješću – tvrdi Pupovac. I siguran je, kaže, da takav stav podržava većina javnosti, a uvjeren je da je to u interesu braniteljske populacije.

– U demokratskom sustavu svatko ima pravo glasovati po svojoj savjesti, a vidjet ćemo kako će glasovati matični Odbor za branitelje – rekao je Andrija Hebrang (HDZ). HDZ i dalje ostaje na stajalištu da u pravnoj državi vrijede zakoni koji su na snazi dok se ne izmijene, a upravo su se branitelji borili za pravnu državu.

– Pa nećemo valjda pravnu državu rušiti na braniteljima – zaključuje Hebrang. Dodaje da nije vidio SDP-ovu inicijativu za izmjene Zakona da se može objaviti Registar, ali da ga zanima spominje li se li u toj inicijativi i objava registra svih iz Drugog svjetskog rata koji primaju mirovinu, koji su abolirani, a napali su Hrvatsku, te planira li se objaviti popis dezertera koji se nisu odazvali na mobilizaciju.

Iako je sjednica dvaju odbora bila ujedinjena, glasovalo se odvojeno, a oporbi je nedostajao samo jedan glas da u oba odbora dobije većinu za objavu Registra.

U Odboru za obranu većinu je imao HDZ i oni se o objavi Registra nisu izjašnjavali. No neki SDP-ovi članovi Odbora komentirali su da su oba odbora mogla donijeti odluku da se Registar objavi da je do kraja na sjednici ostala Željka Antunović. No ona je opovrgnula da je opstruirala rad odbora, već je imala, kaže, unaprijed dogovorene obveze. Predsjednik tog odbora Boris Šprem kaže da se još uvijek ne zna tko je počinitelj, odnosno tko je podatke stavio na internet. Pravnici bi trebali reći može li biti riječ o kaznenom djelu ako je riječ o nekome tko nije službena osoba – kaže.

Ključne riječi

Komentara 118

PR
pržun
22:13 14.04.2010.

AKO NEĆE LAŽNI IZGUBITI POVLASTICE ONDA ĆE PRAVI

MI
mikec
14:11 14.04.2010.

Gospodo oporbenjaci svaka cast, ali ona naroda je na snagi (uzalud Vam trud sviraci) jaca nije tu.

OB
-obrisani-
14:34 14.04.2010.

..ma, Ostoja-milicajac bi i dupe-proda za malo-Slave....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije