Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađe žrtve rata
Povratak na članak

Odabrano rješenje za spomenik djeci

Reljefom slagalice, piše u obrazloženju, uspjeli su poslati univerzalnu poruku

Komentari 10

Avatar Idler 3
Idler 3
09:34 18.04.2015.

Srećom više ni na vlasti "najvoljeniji predsjednik u jednom mandatu" il njegov "garavi" prethodnik pa je nekaj ovakvog izvedivo. Sviđa mi se spomenik, a postavljanje treba bit snimano na TV-u jer njegva poruka mora bit glasna i čut se daleko !!!

VL
Avatar Joja
Joja
08:39 18.04.2015.

A sta je sa ubijenom djecom na Baniji? Ne pogunulim vec svjestno ubijenim?

VL
BS
Borislav Stipić
00:36 19.04.2015.

Što bi tu mogla biti „suptilna duhovitost"? I dobro je što je nema, ili ju ja ne vidim, jer tema je preozbiljna. Ne znam koji su drugi nagrađeni prijedlozi, pa je teško reći je li to ono najbolje što je bilo ponuđeno, a ideja sa slagalicom je sama po sebi odlična. Kao ideja. Svaki je život jedinstven kao što su i dijelovi slagalica jedinstveni i tek zajedno čine cjelinu. Bez onih nedostajućih slagalica nije potpuna. Kao što je nenadoknadiv i nezamjenjiv život svakog ubijenog djeteta. U likovnom smislu ovakav tip slagalice, u pravilu, kroz cijelu njenu povijest je dvodimenzionalan, a ovdje se radi o rijetko korištenom njenom trodimenzionalnom obliku – skulpturi i tu ne bi trebalo biti nikakvih zamjerki, štoviše… Ovo rješenje na izvjestan način korespondira sa skulpturama Tomislava Ostoje (Apstraktni opus), a i još više s fragmentiranjem oblikovanih segmenata i njihovom slaganju u ritmički pokrenute, morfologijom totemima bliske cjeline Šime Vulasa. Negativnim prostorom (nedostajući segmenti slagalice) također podsjeća na Drinkovićevu golubicu koja 'nedostaje' na spomeniku žrtvama na Ovčari pa se može govoriti i o zajedničkoj poetskoj niti spomeničke skulpture Domovinskoga rata. U odnosu na suvremene svjetske uzore najbliže je traganju i instalacijama Brada Downeya. Gledajući cjelinu arhitektonsko kiparskog rješenja spomenika, čini mi se kako je sama skulptura preblizu postojećem objektu (Pučka kuhinja) a vjerojatno bi bilo bolje da je slobodniji u prostoru parka. Također je uočljiv i ne baš sretan kontrast barokiziranih linija skulpture s ravnim i oštro izlomljenim crtama popločenja i 'klupa' oko spomenika u parku a sve, opet, natkriljuju blago svinute linije svjetiljki. Nije navedeno od kojeg materijala će biti sama skulptura, a sudeći po drugoj fotografiji, moguće je kako se radi o metalnoj skulpturi što ima smisla i u činjenici kako su djeca pobijena metalnim krhotinama granata i bombi. Različite nijanse metala mogu biti 'slučajne' posljedice svarivanja metalnih segmenata, ili patiniranjem postignute nijanse.

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
03:51 19.04.2015.

Uglavnom, spomenik se postavlja nakon 20 godina od rata. Sad ce Hdzovci biti protiv jer nema grba na spomeniku.

VL
AA
aabbcc
13:20 18.04.2015.

Jel to spomenik u znak sjecanja na pokojnog Slobu, Franju i rahmetli Aliju ?

VL
Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
13:56 18.04.2015.

vidite vi to ni spomenika forumaši nebi dali mučki ubijenim hrvatima, a radi se o djeci .......jugonacionalisti zaslužujete žaljenje

VL
KE
kermitovo
09:11 18.04.2015.

Njima isto spomenik. Možda neki u obliku "Čovječe, ne ljuti se"

VL
HR
hrxxx111
09:29 18.04.2015.

danas trosimo milijune na razne spomenike sutra ce ih nasi unuci rusiti kao sto mi radimo sa jugoslavenskima

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.