Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirenje s upravom tvornice nije uspjelo, najavljuju se prosvjedi na ulicama

Od Vlade i Uljanika traže pomoć, od uprave tvornice - ostavke

Prosvjed brodogradilište
Duško Marušić/Pixsell
22.01.2010.
u 13:14

Kako je moguće da tvornica koja je stopostotni izvoznik i ima poslove vrijedne i četiri milijuna eura danas propada, pitaju se očajni radnici. Sindikati i radnici za to optužuju sadašnje i bivše vlasnike tvornice.

- Budući da mirenje s upravom nije uspjelo, najavljujemo štrajk radnika početkom idućeg tjedna na ulicama grada Pule, možda i pred upravom Uljanika ili čak u Zagrebu - kazao je danas na prosvjedu radnika Tvornice električnih strojeva (TESU) u Uljaniku povjerenik Sindikata metalaca Đino Šverko.

Stotinjak radnika okupilo se kako bi upozorilo na propadanje tvornice koja je stopostotni izvoznik, u kojoj zaposlenici već tri mjeseca nemaju plaće i za koju se ne zna tko joj je pravi vlasnik (Ministarstvo financija ili Uljanik). Sindikat metalaca i Sindikat Istre i Kvarnera prozvali su Vladu od koje traže rješenje za TESU, ali upravu i Poslovni savjet Uljanika.

- Vratite TESU u grupu Uljanik jer nas dijeli ista povijest i proizvodi koje ugrađujemo u Uljanik - tražili su radnici TESU-a. Sindikalisti Rajko Kutlača i Đino Šverko podsjetili su upravu Tvornice električnih strojeva kako su se prodavali objekti tvornice za trgovačke lance Kaufland i Brico, ali radnici od toga nisu imali nikakve koristi.

- Ako uprava ne može u 15-ak dana riješiti probleme zbog kojih tvrtka propada, neka da neopozivu ostavku - poručili su sindikalni vođe. U Tvornici električnih strojeva, koja postoji već gotovo 60 godina, uza sav zastarjeli strojni park (zadnja investicija bila je sedamdesetih) uspjelo se doći do položaja stopostotnog izvoznika, 55 posto proizvode se generatori za brodogradnju, a 45 posto za hidroelektrane.

Tvornica je za ovu godinu uspjela ugovoriti četiri milijuna eura poslova, što čini 70 posto godišnjeg kapaciteta. Nedostaju, međutim, novci za pokretanje proizvodnje, a i vjerovnici pritišću. Sve se lomi na leđima radnika koji ostaju bez plaća, a upitna je i budućnost tvornice. Sindikati i radnici za to optužuju sadašnje i bivše vlasnike tvornice (ministarstvo i Uljanik ) koji ne znaju pronaći novac za pokretanje proizvodnje. U pomoć se poziva Vlada ali i vjerovnici od kojih očekuju razumijevanje.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:31 22.01.2010.

Nasnjuhali oni neki novac kod Sukera .Svaka slucajnost sa \'\'jogurt revolucijom\'\' je neslucajna.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:53 22.01.2010.

Mislim ja ne kužim te ljude - 100% - tni izvoznik sve super sve pet samo se za plaće nema. Pa ako se nema za plaće onda je jednostavno ili rekonstruirati firmu ili zatvoriti. Svi traže državu neke novce koo da nije dovoljno izmuzena, a ostatak ljudi koji radi treba da financira državu i firme koje propadaju...

ZG
zg2012
14:09 22.01.2010.

Ako se stvarno ne zna tko je vlasnik, to je tragično. Ima li firma doista popunjen kapacitet za barem 70% godine, ne bi smjela imati problema sa zaduženjem ni u banci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije