Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar vrdoljak

'Od rujna rušimo objekte koji su napravljeni nakon snimanja'

Marija Savinova
Reuters
24.08.2012.
u 15:53

Što je bila alternativa, 'ajmo tako gledati. Hoćemo zažmiriti? Mislim da Ustavni sud neće srušiti Zakon, rekao je ministar Vrdoljak.

Vrdoljak je rekao kako za sada neće biti zapošljavanja novih građevinskih inspektora, iako bi se to u budućnosti moglo dogoditi bude li potrebe. Odbacio je tvrdnju da je projekt energetske obnove zgrada u zastoju.

- Sad smo potpisivali u Varaždinu prve ugovore. To je projekt o kojem su svi u Hrvatskoj pričali, ali nitko nikad nije ništa učinio. Država nije ozbiljno krenula u to. Trebala nam je izmjena tri zakona i četiri pravilnika da bismo uopće ušli u to - rekao je Vrdoljak, dodajući kako projekt kasni tek mjesec-dva.

Nije ni nužno da banke budu zainteresirane, jer su osigurana sredstva Europske investicijske banke u iznosu od 300 milijuna eura, rekao je.

- Nije nam uopće u interesu raditi projekt za banke, nego za građane.

Jadranka: Kako riješiti legalizaciju objekta (kuće s više stanova) za koji još traje ostavinska rasprava, i sugrno neće još dugo biti završena? Može li se zaseban stan u kući legalizirati nevezano od ostatka objekta? Je li za legalizaciju nekretnine potreban vlasnički list?

Nije moguće legalizirati samo jedan stan unutar cijelog nelegalnog objekta, a za legalizaciju nije potreban vlasnički list, odgovorio je ministar Vrdoljak.

Ana iz Njemačke: Imamo vikendicu u Prosiki, u ratu je bila devastirana, a mi smo ju kupili 1999. i renovirali. 1999. je Vransko jezero, gdje i naša vikendica spada. proglašeno parkom prirode. Hoćemo li omći legalizirati vikendicu? Uvedena je i u katastru u Šibeniku.

Vrdoljak je odgovorio da je legalizacija moguća samo ako je vikendica unutar građevinske zone.

- Svašta smo doputili, ali dozvoliti u nacionalnim parkovima i parkovima prirode legalizaciju izvan građevinske zone, to neće biti moguće - rekao je Vrdoljak.

U novom zakonu postupak je pojednostavljen u odnosu na stari, tvrdi Vrdoljak.

- Naravno, što je objekt kompliciraniji i veći, veći su i zahtjevi. To više nije socijalni problem. Kad netko kaže da ima kuću od 400 kvadrata i kaže da ne može platiti projekte, sumnjam da je to socijalni problem - objasnio je Vrdoljak.

Miro iz Zagreba: Da li se tenis-igralište smatra građevinskim objektzom, te da li se može legalizirati po novim pravilima Zakona o legalizaciji?

- Ne, jer se zakon odnosi izrazito na zgrade. Ali se tenis-igralište može legalizirati u redovnom postupku - rekao je Vrdoljak.

Marija Gojčeta: Može li se legalizirati drvena kuća, nije baraka, neki referenti kažu da se ne može legalizirati jer da se takvo što smatra barakom. Kako treba izgledati drvena kuća da se može bez problema legalizirati?

- Drvene kuće se sigurno mogu legalizirati. Sad, tko vuče crtu između drvene kuće i barake, stvarno ne znam - odgovorio je Vrdoljak.

Neće biti oslobađanja naknade bez obzira na vlasnika.

- Svi građani bit će u ravnopravnom položaju bez obzira na pripadnost nekom društvenom sloju - rekao je Vrdoljak.

- Naknada se plaća samo na dio građevine koji se sada legalizira. Na taj način radit će se i obračun naknade i komunalnog doprinosa - dodao je.

Marko Peličarić: Kako je moguće da će se moći legalizirati objekt koji je sagrađen na mjestu na kojem se nikad nije smjelo graditi i na kojem se ni danas ne smije graditi? Konkretno ciljam na otoke i oblani pojas.

- Ta obala je meni bila jedna od težih odluka koju smo morali donijeti - rekao je Vrdoljak, otkrivši kako je isprva bio pristalica ideje da se nijedan takav objekt ne smije legalizirati, no predomislio se kada je shvatio koliko takvih objekata postoji i koliko bi koštalo njihovo uklanjanje.

- Imao sam ambiciju da napravimo zakon koji će biti apsolutno praveden. Nažalost, shvatili smo da je ono što se događalo od 1968. godine do danas staviti u apsolutnu pravdu nemoguća misija - rekao je Vrdoljak, koji je odbacio optužbe da Zakon o legalizaciji stavlja neke građane u neravnopravan položaj.

- Što je bila alternativa, 'ajmo tako gledati. Hoćemo zažmiriti? To je najlakše - rekao je Vrdoljak, koji misli da Ustavni sud zbog promicanja neravnopravnosti neće srušiti Zakon.

U proteklih 15 godina izdano je 31 tisuću rješanja za uklanjanja, a izvršeno je samo tisuću. Ta su rješenja još uvijek aktualna i vlasnici objekata moraju postupiti u skladu s njima.

Kazna za nelegalne objekte izračunava se na temelju četiri parametra - iznos, volumen, namjena, pozicija u prostoru i način plaćanja. Kazna za objekt izgrađen na 100 metara od morske obale iznosi oko pola milijuna kuna u moru, a za vikendicu na kontinentu oko sedam puta manje, rekao je Vrdoljak

 

>>Sve o temi legalizacije bespravne gradnje pročitajte u našem specijalu. 

Komentara 112

ST
sttipe
10:50 25.08.2012.

savjesti,jesi li svjestan da u pola države nema uvjeta za izdavanje dozvola i ovakvu birokratsku praksu kakva je do danas bila,i da tih uvjeta nikad nije ni bilo??jesi li svjestan da gradjevinska dozvola nikad nije zaživila??u većini gradova po obali a i dobrom djelu i na kopnu..moj grad ima status velikog grada,+50 000,kompletan je na crno..ili stariji od tih dozvola..ili legaliziran 68.. poglavarstvo grada je napravilo zgradu u kojoj stoluje -na crno..nikad nije postojao nikakav plan..izdavanje papira je bilo kako kome i rjetki su ih mogli dobiti..na osnovu čega bi ti jednome gradjaninu dao da gradi a drugom branio,ako nikakav plan nemaš??na osnovu boje kose??

CV
crna vrana
10:53 25.08.2012.

Vrdoljak je klonirani Čačić, bahat da se Čačić ne treba brinuti. Osigurao je sebi dostojnog nasljednika u HNS-u. Jedini cilj ove Vrdoljakove kakti-legalizacije nije uvođenje reda u prostor nego puko ubiranje love u proračun.

ST
sttipe
10:43 25.08.2012.

ministar je bogatunčić jer je prodao stan koji je dobio mukte..za kojeg nije platio niti priključak struje,a kamoli išta drugo..to su mu platili divlji graditelji kojima se cili život odbijalo za stanogradnju,a stan nisu dobili,jer nisu bili u partiji..kad će ministar platit punu tržišnu cijenu za prodani stan??prodao ga je,zna koliko košta..sve!!umanjeno za onaj kusur koji je za njega dao,a uvećan za gradjevinsku dozvolu,slivne vode,komunističku naknadu,sve moguće takse doprinose,itd,itd.. uporno izbjegava odgovor na pitanje kad će svi dobit stanove koji su plaćali stanogradnju,ili kad će se stanovi naplatit po tržišnim cjenama??+ sve ostalo šta se pokušava i divljim graditeljima naplatit..nema više za jedne ovako za druge onako..u kategoriju dodajte i legalizirane 68..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije