Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rebalans proračuna

Od prosinca Linić može rezati plaće kako želi

'30.08.2012. , Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.Slavko Linic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
Autori: Sonja Hoffman, Marina Šunjerga
12.11.2012.
u 08:00

Sindikati moraju pristati na uštede jer 180.000 zaposlenih u školama, bolnicama, socijali i kulturi više neće štititi temeljni kolektivni ugovor

Rebalans proračuna za 2012. još se dogovara iako bi trebao biti predstavljen užem kabinetu Vlade u srijedu, a javnosti na sjednici Vlade u četvrtak. Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da je na sastanku u sjedištu SDP-u u subotu šef financija Slavko Linić pozvao i potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić i ostale ministre iz SDP-a. Tehnički rebalans i nije toliko tehnički koliko su iz Vlade poručivali jer su neka ministarstva probila proračune za ukupno gotovo 800 milijuna kuna, ali kako doznajemo iz Banskih dvora, preraspodjelom sredstava trebalo bi se osigurati zadržavanje deficita na planiranih 10 milijardi kuna. Ako se i probije deficit, bit će to maksimalno 100-200 milijuna kuna, kaže nam jedan od ministara u Vladi.

Višak iz prvih mjeseci

Situaciji pomaže višak sredstava prikupljen u državnu blagajnu u prvih osam mjeseci. Prihodi su u rujnu podbacili u odnosu na očekivanja, ali su zato u listopadu brojke pozitivnije pa i dalje ima više od 1,5 milijardi kuna u odnosu na plan koji je postavio Linić u veljači kada je računao proračun.

Najveće probleme s budžetom imali su ministri koji nisu uspjeli uštedjeti na rashodima za zaposlene. Ministar prosvjete Željko Jovanović proračun je probio za 450 milijuna kuna. Slijede ga ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sa 270, ministar zdravlja Rajko Ostojić sa 250, ministar pravosuđa Orsat Miljenić sa 85 milijuna kuna i ministrica socijalne politike Milanka Opačić sa 50 milijuna. I Ministarstvo obrane imalo je nategnutu situaciju, ali su na temelju izmjene odredbe o beneficiranom radnom stažu uspjeli svesti proračun na nulu.

Mirandu Mrsiću za plaće je nedostajalo samo nekoliko milijuna kuna, ali ne za zaposlenike Ministarstva rada, već za zaposlene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i HZMO-u. Naime, nije se računalo na isplatu regresa pa sada zbog ljetne nagrade nedostaje novca za isplatu plaće. Nedostaje novca i za povrat duga umirovljenicima – 100 milijuna kuna.

Rebalansom se podiže proračun za zdravstvo koji bi tako trebao iznositi oko 21,5 milijardi kuna, što je pola milijarde više nego na početku. Naime, Ministarstvo zdravlja je promjenom prioriteta nabave opreme i na činjenici da neke bolnice nisu povukle sredstva Vijeća Europe uštedjelo 250 milijuna kuna. Time je djelomično kompenziran manjak HZZO-a koji iznosi ukupno 510 milijuna kuna.

Prelijevanjem novca iz jednog u drugo ministarstvo pokrit će se troškovi, kažu u Banskim dvorima. Tako će ministar Branko Grčić, koji nije potrošio novac na planirane projekte, onima kojima imaju manjak prepustiti svojih 50 milijuna kuna.

Rebalans će morati uračunati i obveze prema brodogradilištima. Naime, samo za Brodosplit se mora uračunati oko 300 milijuna kuna, a to će se osigurati rebalansom, nakon čega će Vlada konačno i potpisati ugovor s tvrtkom DIV o privatizaciji škvera. Dugove je akumulirao i 3. maj, gotovo pola milijarde kuna, ali to će se rješavati u 2013. Naime, stavka saniranja brodogradilišta uopće nije bila uračunana u sastavljanju proračuna, kao da je prvi potpredsjednik Vlade zaboravio na obvezu države da podupire novčano privatizaciju podmirivanjem dugova tih poduzeća. Tako uz devet milijardi kuna dugova koje je Vlada već preuzela, u idućem proračunu iz poreza moramo izdvojiti više od milijardu kuna za škverove.

Banski dvori zabrinuti

U Banskim dvorima su zabrinuti i priznaju da će biti iznimno teško ispuniti obveze iz Zakona o fiskalnoj odgovornosti po kojem bi trebalo dodatno smanjiti deficit. Nisu problem samo brodogradilišta. Tu su i tri milijarde kuna za kamate više nego ove godine i 1,6 milijardi kuna koje moramo uplatiti u europski proračun. To su stavke koje se moraju podmiriti, a ukupno se penju na novih gotovo 6 milijardi kuna pa će se morati rezati na sve strane.

Prema neslužbenim informacijama, planira se smanjenje rashoda na kapitalnim investicijama, a otvoreno je i pitanje plaća državnih i javnih službenika. Pregovori s javnim službenicima o Temeljnom kolektivnom ugovoru počinju za nekoliko dana, a na uštede će morati pristati jer ako se Temeljni kolektivni ugovor (TKU) ne potpiše, od kraja prosinca 180.000 zaposlenih u školama, bolnicama, socijali i kulturi više neće štititi nikakav ugovor pa će Vlada imati slobodne ruke da reže gdje god poželi.

>> Linićeva prijetnja: Ili ušteda na plaćama ili osnovica manja do 3%

Komentara 165

EU
eurobanana
08:34 12.11.2012.

Lenjinu a sto je sa razbacivabhjem...poput ovoga . . Vlada i gradovi gube milijarde kuna jer skandalozno upravljaju državnom imovinom. No, nikoga nije briga. Birokrati i dalje rade u secesijskim vilama, uz to unajmljuju skupe urede, a istodobno milijuni kvadrata državne imovine trunu jer ih vlasti ne znaju pretvoriti u profitabilne investicije

OB
-obrisani-
08:35 12.11.2012.

Od prosinca kreću prosvjedi. Biće vruća zima.

VE
vero
08:31 12.11.2012.

Nije dosta reči budžet je probijen, treba vidjeti gdje i koje su to stavke, treba dobro vidjeti što se može rezati, što smanjiti, a kako bi stavka plaća ostalo što manje dirnuta. U prosvjeti barem na kupuju aute svakih 5 5 godina kao u nekim Ministarstvima. Pa jadno je to da se svakih 5 godina moraju mjenjati auti, valjda nekom kumu koji ih prodaje treba pomoći, a i ministru kojem malo provizije dobro dođe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije