Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđenim bjeguncima iz Hrvatske BiH prestaje biti utočište

Sarajevo će odlučiti hoće li Glavaša slati na robiju u Zenicu

branimir glavaš
Arhiva VL
24.11.2009.
u 08:27

Branimir Glavaš, ako bude pravomoćno osuđen, ipak bi mogao ići u zatvor u BiH, jer ratni zločin protiv civilnog stanovništva vjerojatno neće biti ocijenjen djelom vojnog karaktera.

Ministri pravosuđa Hrvatske i BiH u prosincu će potpisati amandman Sporazumu o međusobnom priznavanju odluka u kaznenim stvarima, koji će otvoriti mogućnost da osuđeni bjegunci iz jedne države u drugu služe kaznu tamo gdje su pobjegli.

Sami osuđenici dosad su morali dati pristanak da služe kaznu tamo gdje su pobjegli, pa dosad, naravno, nitko nije služio kaznu po tom sporazumu, a ta se odredba sada ukida. Ipak, to ne znači da će svi osuđeni automatski u zatvor, nego će zemlja u kojoj se bjegunac nalazi sama odlučivati hoće li poslati u zatvor osobe osuđene za “djela vojnog, fiskalnog i političkog karaktera”.

Ravno iza rešetaka
Tako glase odredbe sporazuma koji je potpisan još 1996. godine, pa je otvoreno kako će se to sada interpretirati. Branimir Glavaš, ako bude pravomoćno osuđen, ipak bi mogao ići u zatvor u BiH, jer ratni zločin protiv civilnog stanovništva vjerojatno neće biti ocijenjen djelom vojnog karaktera. Počinitelji djela klasičnog kriminala ići će u zatvor automatski nakon pravomoćnosti presude, kao i oni koji su osuđeni za mito i korupciju.

No, sama BiH odlučivat će hoće li provesti sankciju izrečenu u Hrvatskoj, i obratno, ako je riječ o vojnim djelima, utaji poreza ili nekom djelu koje bi se moglo okarakterizirati političkim. Taj termin stoji u sporazumu starom 13 godina. Zasad je sigurno da će od poznatijih bjegunaca u zatvor zacijelo samo riječki kardiokirurg Ognjen Šimić, koji je osuđen zbog primanja mita. U BiH su sigurnost našli i Blaž Petrović (postupak još u ranoj fazi), Željko Vrbat, osumnjičen za pljačku Getroa u Sesvetama. Protiv Vrbata sudski postupak nije ni počeo, pa amandman neće utjecati na njihov položaj.

 U BiH 50 bjegunaca
No, prema podacima iz BiH, u toj zemlji ima ukupno 50 pravomoćno osuđenih osoba koje su pobjegle iz Hrvatske i većina njih ipak bi mogla umjesto u Lepoglavi završiti u Zenici... Iz BiH su ukupno pobjegle 282 osobe. 

Komentara 48

Avatar skala
skala
11:13 24.11.2009.

što na kraju uopće i reći. Nego samo to, da je sva sreća što smo ušli u NATO jer u nekom budućem domovinskom ratu više se nitko ni ne bi usudio braniti jer i ako bi preživio rat onda bi vjerovatno bio osuđen za neki zločin

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
12:10 24.11.2009.

Drpoje a i to \"Pevec\" mi vuče na slovenski, da je bar \"Pivac\"...

H0
Hajduk_058
15:36 24.11.2009.

zar nije dosta tuđmanovih ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije