Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljavanje Hrvata
Povratak na članak

Odraz demografske slike BiH na Hrvatsku: Evo koliko će Hrvata ostati u BiH za 10 godina!

Demografi Stjepan Šterc i Anđelko Akrap analiziraju demografske trendove u BiH i njihov utjecaj na naše populacijske prilike

Komentari 7

NE
Nemesis100
21:53 08.07.2016.

Problem pada broja Hrvata u BiH je konstantno iseljavanje u R. Hrvatsku i dalje u Europu i slab povratak na podrucje Posavine, Banja Luke i sredisnje Bosne. Na podrucju RS Hrvata je manje za 200000. Na popisu u BiH 1991 je prebrojano 250000 Jugoslovena kojih na popisu iz 2013 vise nema i vecina tih su se izjasnili kao Bosnjaci. Broj Srba u BiH na popisu iz 1991 je bio uvecan u odnosu na stvarno stanje pa se desio toliko velik pad. Pitanje je koliko su i ostali popisi prije 1991 bili ispravni.

VL
JU
Jurica1050
01:12 09.07.2016.

Dogovorom u Grazu 200000 Hrvata je " humano " iseljeno iz sjevernog dijela BiH . Taj dogovor je još uvijek na snazi i njega se pridržavaju obje strane . Govoriti o nekakvom povratku u Posavinu je najobičnija blamaža . HDZ je od zaustavljanja rata stalno kočio taj proces . Na prvim poslijeratnim izborima u BiH kada je želja za povratkom Hrvata na svoja ognjišta bila jako izražena HDZ im zabija nož u leđa izostavivši svoju listu na području Posavine gdje su Hrvati prije rata imali većinu . Stvaranje nacionalnih torova je bio " nezaustavljiv " proces a cilj je bio sve Hrvate zbiti u Hercegovini . Cijenu te sulude ideje plaćamo danas a sve žalopojke na račun iseljenih Hrvata su najobičnije krokodilske suze !

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
10:53 09.07.2016.

Bitno je da se smanjuje broj istočnih remetilaca, dok raste ukupan broj Hrvata i pravovjernog Hrvatskog cvijeća u BiH. Kako je Bog jedan a bilo je više njegovih proroka, to će neminovno doći do ujedinjenja njegovih stada pod prorokom Zlatkom, koji je prenijeti muftijat u bijeli Zagreb grad i Lijepu našu postaviti kao ceentar svijeta. Vjerodomoljubni narod treba radi ubrzanja ovog procesa pjevati najnoviju verziju Aleluje: Tvoj najjerniji narod samo Tebe Alahu i tvojeg Proroka Zlatka hvali i slavi ! Aleluja, Aleluja, Aleluja....

VL
YE
Yesenin
00:33 09.07.2016.

BiH je u povijesti prezivjela turbulentna vremena,a narocito njeno katolicko stanovnistvo. Opstali su u pola tisucljeca osmanlijske tiranije; islamizacije,haraca i "danka u krvi", no nisu uspjeli prezivjeti desetljece vladavine HDZ-a. Iskreno se bojim da je prekasno. No, nije ni demografskaa slika RH nista bajnija. Zastrasujuca je buducnost! Demografski " neki trbuh" Hrvatske I tisucu km granice s ISLAMSKOM BiH. Sto su cinile I cine sve vlade?! Mozda je vrijeme za "dignuti ruke" od svega- Hrvatske,Hrvata I Balkana!

VL
Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:56 09.07.2016.

Gosp. Akrap lupeta bez veze, da srbi nisu u boljoj pozicije. Zar mu nije jasno da bih srbi imaju 49% BiHa

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.