Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda Austrijanki

Od 2012. u austrijskoj himni opjevavat će se i "kćeri“

beč
14.07.2011.
u 13:31

Promjenom teksta izrazit će se poštovanje ne samo Austrijancima nego i Austrijankama, koje su također dale doprinos svojoj domovini

Nakon što je čelnik konzervativne Narodne stranke (ÖVP), potkancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger dao "zeleno svjetlo“ za prijedlog promjene austrijske himne, po kojem bi se ubuduće u njoj uz "sinove“ opjevavale i "kćeri“ domovine, ženski dio svih parlamentarnih stranka, Socijaldemokratske, Narodne, Slobodarske, Pokreta za budućnost Austrije i Zelenih slave teško izvojevanu pobjedu. Posebice idejna začetnica promjene, zastupnica ÖVP-a i bivša ministrica za žene Maria Rauch-Kallat.

Narodnjaci najveći protivnici

Naime, Rauch-Kallat u parlamentu je trebala iznijeti prijedlog promjena, no onemogućili su je njezini stranački kolege koji nisu bili za promjenu, namjerno govoreći na sjednici dugo i besmisleno sve dok nije isteklo vrijeme predviđeno za zasjedanje tako da nije ni imala priliku izaći za govornicu.

Za promjenu teksta državne himne "Land der Berge“ ("Zemlja brda“), koja je službena himna Republike Austrije od 1946. godine, bili su svi zastupnici u parlamentu, bez obzira na političko opredjeljenje i stranku kojoj pripadaju, dok su cijelu stvar opstruirali muški zastupnici iz Narodne stranke, izazvavši u medijima buru negodovanja i kritiku da su protiv ravnopravnosti spolova. Unutarstranačko prepucavanje konzervativaca zaustavio je šef ÖVP-a Spindelegger priklonivši se stavu većine parlamentarnih zastupnika. U razgovoru za austrijski radio i TV ORF rekao je da je problem nastao jer se zastupnica Maria Rauch-Kallat i predsjednik ÖVP-ova Kluba zastupnika u austrijskom parlamentu Karlheinz Kopf nisu unaprijed dogovorili o svemu, kao što je to uobičajeno.

Kako je u četvrtak najavljeno, u četvrtom stihu austrijske himne, od 1. siječnja 2012. godine trebale bi biti uvrštene i "kćeri“ kako bi se izrazilo poštovanje ne samo Austrijancima nego i Austrijankama, koje su također dale doprinos razvoju svoje domovine. Prvo čitanje prijedloga promjene himne bit će 21. rujna u austrijskom Parlamentu, a pred Ustavnim odborom naći će se 6. listopada.

Promjena "Ode radosti"?

Austrijska državna himna nastala je krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Skladao ju je Johann Holzer, iako se prvotno mislilo da je glazbu napisao W. A. Mozart. Tekst je nešto kasnije napisala Paule von Preradović.

Mediji pišu da bi uvrštavanje "kćeri“ u tekst austrijske himne moglo izazvati i lančanu reakciju promjena u službenoj europskoj himni – "Odi radosti“ Fridricha Schillera, za koju je glazbu napisao Ludwig van Beethoven – 9. simfonija u dijelu gdje je stih "Svi će ljudi postati braća“ te u himnama drugih europskih zemalja.

Komentara 14

OB
-obrisani-
14:18 14.07.2011.

paula preradovic, zena je bila, petrova unuka....pardon....

OB
-obrisani-
14:24 14.07.2011.

Ravnopravnost spolova je danas nešto normalno, no u doba nastanka teksta himne to baš i nije bilo tako, no treba li se mjenjati tekst himne je upitno. ovo je dio teksta “Lijepe naša“ koji je hrvatska himna Lijepa naša domovino,o, Oj junačka zemljo mila, Stare slave djedovino, a zašto “djedovino“ a gdje su bake? Sinje more svijetu reci, Da svoj narod Hrvat ljubi. a gdje su hrvatice, gdje su manjine, gdje je dijaspora, gdje su seksualne manjine? Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije! zašto “nemu“, a dje je njoj ili njima? Karikiram naravno ali takvo stupidno pitanje bi neka od militantnih članica udruga b.a.b.e. mogla blebnuti?

OB
-obrisani-
14:07 14.07.2011.

srbonja pavle preradovic im napisao tekst...hehehe....neka je....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije