Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brži put u eu

Od 1. srpnja prolazit ćemo jednu umjesto dvije granične kontrole

granica
Arhiva VL
16.01.2013.
u 13:26

Trenutačno se dogovaraju detalji o uvođenju i funkcioniranju zajedničke kontrole hrvatske i strane policije

Hrvatski građani trebali bi u Europsku uniju od 1. srpnja ove godine ulaziti brže i lakše. Iako pristupanjem Uniji Hrvatska ne postaje automatski dio schengenskog prostora te će za prolaz schengenske granice, primjerice, prema Sloveniji ili Mađarskoj, građani još trebati dokumente, putovnice ili osobne iskaznice, na kopnenim se granicama više ne bi trebalo čekati na dvije točke.

Umjesto zaustavljanja i kontrole pri izlasku iz države pa nekoliko stotina metara dalje ponovno pri ulasku u susjednu državu, uvela bi se samo jedna i to zajednička kontrola hrvatske i strane granične policije. Trenutačno se dogovaraju detalji kako bi takav režim funkcionirao na terenu.

Bolja protočnost

– Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju najavljena je zajednička granična kontrola, na jednom mjestu, s jednim zaustavljanjem na kopnenim graničnim prijelazima na zajedničkoj državnoj granici na budućoj unutarnjoj granici EU sa Slovenijom i Mađarskom – potvrdili su iz MUP-a te dodali:

– U tijeku su razgovori granične policije o određivanju graničnih prijelaza na kojima bih se mogla obavljati zajednička granična kontrola.

Iz drugih izvora doznajemo da su najizgledniji granični prijelazi na kojima bi se prvo uvela tzv. one-stop kontrola Bregana, Macelj i Rupe. Zasad se ne zna, primjerice, u koji će se objekt smjestiti zajednička kontrola, odnosno bi li se policija nalazila u hrvatskom ili u slovenskom graničnom objektu. Time bi hrvatski MUP od sredine ove godine olakšao građanima i prije službenog ukidanja graničnih kontrola putovanje u zapadne države.

– Prelasci bi se državne granice ubrzali, vozilo s putnicima moralo bi se zaustaviti na samo jednom mjestu. Povećala bi se protočnost prometa putnika i vozila, ali bi se povećala i učinkovitost granične kontrole – rekli su u MUP-u.

Ne treba zaboraviti da se od dana ulaska Hrvatske u EU, kad postaje dio zajedničkog, unutrašnjeg tržišta, ukidaju carinske kontrole, no da do ispunjavanja uvjeta za Schengen može proći nekoliko godina. Tek tada, kad Hrvatska bude dio europskog prostora slobodnoga kretanja, ukidaju se policijske kontrole.

Pregovori i s BiH

S druge strane, doznajemo, pregovara se o režimu na granicama i s bosanskohercegovačkom stranom jer hrvatske granice ulaskom u EU postaju Unijine vanjske granice. Prema našim informacijama, razgovara se o tome da se granični policajci i carinici iz Bosne i Hercegovine smjeste u hrvatske objekte.

>>Još ih čeka nova raspodjela ljudi, a godinama se spremali za Schengen

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar freen
freen
14:23 16.01.2013.

Postoji policija koja može ina druge načine kontrolirati putnike ,građane,granicu treba ukinuti,ne treba granica ,čemu,....

GY
gyekenyes
16:27 16.01.2013.

kako ce kod nas, zajednicka kontrola u vlaku za budapest na mostu na dravi, hahaha hrvatski snovi. A Slovenija ne potpise pristupni ugovor???

PE
pep
13:46 16.01.2013.

Ako bude jedna kontrola logicno je da se kontroliraju putnici koji ulaze u zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije