Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomorska nesreća

Očevici: Trajekt nije smanjio brzinu, udario je svom snagom!

trajekt, rab (1)
Nel Pavletić
18.08.2011.
u 16:13

Kapetan senjske Lučke kapetanije Siniša Orlić tvrdi da je trajektu otkazao jedan motor i jedna od 20 komandi te da je posada brzinu uspjela smanjiti na 4 do 5 čvorova

Ni 24 sata od zamalo tragičnog udara trajekta u obalu uz pristanište Jablanac, nekolicina mještana bezbrižno se kupala u moru. Ni crveno-bijela traka s oznakom zabrane pristupa nije ih spriječila da potraže osvježenje na jedinoj plaži u njihovu mjestu.

Još su u šoku

Trajekt Barbat s mjesta nesreće odsukan je i otegljen danas u 9.55 sati, a od kapetana senjske Lučke kapetanije Siniše Orlića doznajemo da je prije udara trajektu otkazao jedan motor. Daljnjim vještačenjem, nakon što trajekt bude prevezen s Mišnjaka u Mali Lošinj na remont, što je počelo u četvrtak oko 15 sati, utvrdit će se što je točan uzrok nesreće. Naime, preliminarni rezultati pokazali su da su otkazale komande, no treba utvrditi koja točno od njih ukupno dvadesetak.  

U trenutku nesreće na brodu su se nalazila 44 osobna automobila, 5 kamiona i 120 putnika, a u bolnici je zbog posljedica nesreće zadržana 62-godišnja Senjanka, dok su lakši ozlijeđeni 52-godišnja Riječanka, 44-godišnjakinja iz Zagreba i petogodišnje dijete iz Zagreba.

Među očevicima nesreće bio je i Miloš Bilen. Zatekli smo ga na plaži sa šestogodišnjim sinom Alessandrom. I jučer je, kaže, još bio u šoku.  

Mještanin Anto na plaži je bio s cijelom obitelji. Kaže da je za dlaku izbjegao nesreću. Supruga je još uvijek u šoku i uopće se ne želi prisjećati ružnih scena. Anto nam kaže kako je veliki val nakon udara trajekta izbacio kupače iz mora i bacio ih na stjenovitu plažu. Ogorčen je, kaže, što se ne rješava dugogodišnji problem trajektne luke u Jablancu i tvrdi da baš taj najveći trajekt, koji je i udario u obalu, pravi probleme otkada je počeo ploviti.

– Kao da konstantno mijenja rutu prilikom pristajanja. Bilo je pitanje vremena kada će se ovo dogoditi, taj Barbat sve više ide prema plaži i svako malo upozorava sirenama tako da su se mještani već prestali obazirati na to – priča Anto. 

Tvrdi kako je trajekt udario u obalu pri punoj brzini te ne vjeruje tvrdnjama kapetana Orlića, koji kaže da je trajekt smanjio brzinu na 4-5 čvorova (puna putna brzina iznosi 8-9 čvorova). 

Nova luka do kraja godine

Umalo tragična nesreća još je jednom upozorila na problem trajektne luke u Jablancu koja je premala za primitak velikih trajekata, ali i za protok stotina vozila koja svakih 15 minuta ulaze i izlaze s trajekta.

Ipak, problem luke trebao bi biti riješen do kraja ove godine, što je potvrdio i  Mario Babić, tajnik u Ministarstvu mora. Naime, gradit će se nova luka u Stinici. Čekaju se samo građevinske dozvole za proširenje prilazne ceste.

Komentara 11

ZE
,zeitgeist,
16:48 18.08.2011.

Koliko bi bilo poginulih da je Tomek kormilario?

LU
lukarak
16:56 18.08.2011.

Je, bas se punim gasom zaletio na obalu. Pa dajte prvo malo pogledajte ostecenja na trajektu (tj. nedostatak istih), prije nego sto prenosite izjave ovakvih uplasenih ocevidaca.

KU
kumpare
17:02 18.08.2011.

Od toliko mora i obale ljudi se kupaju u trajektnim pristaništima.... to se događa samo u Rvackoj, i nigdje drugdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije