Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaskom u EU

Očevi će lakše na roditeljski od dva mjeseca

Bebe
Ilustracija
04.07.2013.
u 20:00

Promijenio se režim korištenja roditeljskog dopusta jer je na dan ulaska u EU na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Od prošlog ponedjeljka promijenio se režim korištenja roditeljskog dopusta jer je na dan ulaska u EU na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Dogovore li se zaposleni roditelji da će otac ostati s djetetom još dva mjeseca kad ono napuni godinu dana, roditeljski dopust produljit će se na 8 mjeseci.

Europske direktive

To vrijedi za prvo i drugo dijete, dok za blizance, treće i svako sljedeće dijete taj dopust iznosi 30 mjeseci. Dosad su se roditeljski dopusti (razdoblje nakon djetetovih navršenih pola godine života) mogli produljiti na 8 mjeseci samo ako je otac koristio barem tri mjeseca dopusta prije no što je dijete napunilo godinu dana. Na to se odlučivao vrlo mali broj očeva, otprilike oko dva posto na godinu. Stoga se novi zakonski okvir smatra poticajnijim za očevu odluku da se dva mjeseca posveti samo svom djetetu, što je u skladu s europskim direktivama o roditeljstvu i o ravnopravnosti spolova na tržištu rada.

Ne odluči li se otac na roditeljski dopust, gubi pravo na ta dva dodatna mjeseca i roditeljski će dopust za prvo i drugo dijete u obitelji trajati samo šest mjeseci, odnosno do djetetove navršene godine dana života. Naknada iznosi 80% proračunske osnovice mjesečno, oko 2660 kuna.

Ginekolog iz sustava

Roditelji koji su 1. srpnja zatečeni kao korisnici roditeljskih potpora i nadalje će koristiti svoja prava po dosadašnjem zakonu, ali mogu podnijeti pismeni zahtjev nadležnom HZZO-u za ostvarivanje prava prema novom zakonu ako su te odredbe za njih povoljnije. Početak korištenja prava na rodiljski dopust od 1. srpnja određuje samo liječnik ginekolog iz sustava zdravstvenog osiguranja.

Važna je novina od 1. srpnja i izjednačavanje trajanja posvojiteljskog i roditeljskog dopusta za posvojitelje bez obzira na djetetovu dob, što je poticajna mjera za posvajanje. Odsad će, bez obzira na dob posvojenog djeteta, za dijete u dobi do 18 godina posvojitelji imati pravo na šest mjeseci posvojiteljskog dopusta, što su prije mogli samo ako je dijete mlađe od tri godine. Nakon posvojiteljskog dopusta do djetetove osme godine imaju pravo na još šest mjeseci roditeljskog dopusta.

Sličan se zakon uskoro donosi i u Sloveniji – u javnu raspravu upućen je prijedlog po kojem bi slovenski očevi imali pravo na jednomjesečni roditeljski dopust.

>>Rodiljski dopust 14 mjeseci,
 ali samo ako tata uzme dva

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije