Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od nereda

Pakleni vikend: Na ulici Boysi, Torcida i Facebook-prosvjednici

\'06.03.2011., Zagreb - Prosvjednici ciji je cilj rusenje Vlade Republike Hrvatske okupili su se oko 16 sati na Preradovicevom trgu te krenuli u povorci kroz grad. radiceva ulica. Photo: Anto Magzan/P
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
16.03.2011.
u 22:40

BBB-ovci koji bojkotiraju utakmice okupljaju se na Cvjetnom trgu kada i prosvjednici.

Zagrebačku policiju čeka "paklena" subotu – istodobno će morati pod kontrolom držati maksimirski derbi Dinama i Hajduka i sve što taj događaj uvijek prati te više tisuća građana u protuvladinom prosvjednome maršu zagrebačkim ulicama.

Nepoznata trasa

S obzirom na to da je subotnji prosvjed najavljen kao najveći do sada te da se, kao i obično, unaprijed neće znati prosvjednička ruta, policija procjenjuje da bi, blago rečeno, moglo biti "sudaranja aktivnosti prosvjednika i navijača".

Ne treba, tvrde, isključiti ni mogućnost izbijanja incidenata poput onih 26. veljače kada je tridesetak huligana iskoristilo prosvjedni skup branitelja za napad na policiju u Radićevoj ulici. Dodatnu komplikaciju za policiju predstavlja i već odobreni skup dijela BBB-ovaca koji bojkotiraju utakmice. Oni će se na Cvjetnom trgu okupiti pola sata prije utakmice, u 19.30 sati, a "tekmu" će gledati u nekoliko već rezerviranih kafića u Tkalčićevoj ulici. Na portalu su svoje članove upozorili da će "eventualno provociranje građana, započinjanje nereda i ostale gluposti biti sankcionirane u startu". S druge strane, u sesvetskoj (tzv. Mamićevoj) Udruzi navijača Dinama sudionika Domovinskog rata misle da će doći do kaosa.

– Do nereda će doći zbog huliganskog dijela BBB-a. Posljednjih nam dana mobitelima šalju poruke poput ove: "Sad ćemo se napokon obračunati" – kaže naš sugovornik iz sesvetske udruge.

Navijači branitelji smatraju da će se neredima sklon dio Boysa ubaciti među prosvjednike i divljati. Zbog toga su Hrvatskom nogometnom savezu poslali apel da se utakmica zbog prosvjeda odgodi za nedjelju kako se ne bi miješali politika i sport, što bi pak moglo završiti huliganskim divljanjem. Povjerenik Prve HNL Josip Brezni kaže da u Udrugu prvoligaša nije došao zahtjev za odgodu derbija za nedjelju.

– To su možda pojedinačne želje nekih ljudi koji bi željeli sudjelovati u prosvjedu i već sam čuo da se o tome govori. No, nitko nam se nije obratio. Prema tome, derbi će se igrati u predviđenom terminu u subotu – kazao je Brezni.

Uz prosvjede i utakmicu, policija će u subotu morati osiguravati još nekoliko popratnih događaja – proslavu Dana svetog Patrika na parkiralištu Velesajma, koncerte Faithlessa (Dom sportova) i Nede Ukraden (Dvorana Dražena Petrovića), ali i mnogo VIP-osoba koje dolaze na proslavu dvadesetog rođendana osnutka odreda Narodne zaštite (KD "Vatroslav Lisinski"). U PU zagrebačkoj kažu da će biti spremni odraditi sve postavljene zadatke, zbog čega će im u ispomoć stići i policajci iz drugih uprava.

Hajduk je jedina stranka

Što se, pak, tiče kretanja prosvjedne povorke, u policiji kažu kako neće ograničavati prosvjednike u šetnji Zagrebom te da će ih na vrijeme upozoravati na druga događanja u gradu kako bi se na vrijeme izbjegli eventualni incidenti i sukobi. Na prosvjednicima je da odluče hoće li prema tome mijenjati i svoju trasu.

Navijači Hajduka ne namjeravaju se uključiti u prosvjed.

– Prosvjed nas uopće ne zanima, idemo na utakmicu. Hajduk je naša jedina stranka – kaže tajnik Torcide Stipe Lekić.

Ključne riječi

Komentara 204

OB
-obrisani-
02:14 17.03.2011.

ne mogu se setim epizode...dobra ideja...mogao bih ovih dana da prelistam ponovo crtani ceo...

DU
Deleted user
03:55 17.03.2011.

Z_Tenej Ti izgleda nisi iz Zagreba. Ta rulja sto ce poceti razbijati aute , izloge i prolaznike zasluzuje specijalan tretman. S kojim ce pravom neki pijani BBB razbiti moj auto? Ja bih stavio tisuce i tisuce policajaca na ulicu. Sva ta navijacka bagra je jaka dok je u grupi. Zvjeri.

PG
praseca gripa
23:35 16.03.2011.

Pa mi smo u permanentnom neredu! Sto bi se jos moglo dogodit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije