Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni sud

Ocampo: Gadafi vojnicima davao Viagru da bi lakše silovali

gadafi (1)
Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL
1/4
09.06.2011.
u 11:44

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo izjavio je da je Gadafi prema novim dokazima odobrio silovanja

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo ustvrdio je da je libijski vođa Moamer Gadafi koristio masovna silovanja kao oružje protiv pobune u Libiji.

Gadafi je svojim vojnicima dao drogu nalik Viagri kako bi lakše napadali žene - ustvrdio je, pozivajući se na izjave svjedoka koji su potvrdili da je libijska vlada kupila kontejnere lijekova kako ne bi bilo smetnji provođenju takve politike.

Glavni tužitelj ICC-a prethodno je već zatražio međunarodne tjeralice protiv Gadafija, njegova sina Saifa al-islama i šefa libijske tajne službe zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti. Suci ICC-a još razmatraju taj prijedlog, a Ocampo najavljuje da bi do sada nabrojanim zločinima mogao pridružiti i optužnicu zbog masovnih silovanja.

Budućnost Libije

Na konferenciji za novinare u New Yorku Ocampo je ustvrdio da je teško ustanoviti raširenost masovnih silovanja u Libiji, ali kako je primio informaciju o nekoliko stotina slučajeva u nekim dijelovima zemlje.

Za masovna silovanja se znalo, ali donedavno se nije moglo nedvojbeno utvrditi Gadafijeva povezanost s tim zločinima. Prema novim dokazima, kazao je Ocampo, a prenosi Sky, Gadafi je odobrio silovanja.

Sa sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a poručeno je da više nije pitanje hoće li Gadafi odstupiti, već kada će shvatiti da to mora učiniti. - NATO može nastaviti zračne napade toliko dugo koliko treba kako bi se kriza privela kraju - ustvrdio je glasni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Intenzivirani su ne samo zračni napadi na Gadafijeva uporišta u Tripoliju, već i diskusije o budućnosti Libije nakon pada sadašnjeg režima. Predstavnici kontaktne skupine u koju je uključeno više od 20 zemalja raspravljaju o tome u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zapadne sile i njihovi arapski saveznici traže od libijske oporbe plan kako namjeravaju voditi zemlju nakon Gadafijeva odstupanja.

Bez kopnenih trupa

NATO izjavljuje da ne namjerava u Libiju slati kopnene trupe ni radi okončanja sukoba niti za nadgledanje mira kada do njega dođe. Svaka moguća strana prisutnost nakon pada Gadafija trebala bi ići preko UN-a. Kada bi se u poslijeratnoj Libiji mogao pronaći prihvatljiv politički konsenzus te tako izbjeći probleme s kakvima danas živi Irak, libijska prirodna bogatstva i obrazovano stanovništvo, uz brojne zainteresirane investitore, mogli bi izvući tu zemlju iz krize, smatraju zapadni ekonomisti.

Komentara 482

OB
-obrisani-
10:49 10.06.2011.

da li iko noirmalan veruje toj laži holivudskog scenariste ??? pa da li ste normalni

OB
-obrisani-
21:27 09.06.2011.

a ovo, rame uz rame......... da samo malo prelistam predsednika Dodiga........

OB
-obrisani-
17:18 09.06.2011.

Ej kobra Skoro sam ti zaboravio čestitati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije