Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ FIMI MEDIA

Sanaderovi odvjetnici: Jamčevinu smo prikupili

čedo prodanović, jadranka sloković (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/5
09.12.2011.
u 17:17

Žalba tužiteljstva na odluku o jamčevini još nije stigla na sud u Zagrebu.

Kada će Ivo Sanader izaći iz istražnog zatvora u Remetincu, još se uvijek ne zna. Tek se zna da je za subotu u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu zakazano optužno vijeće u slučaju Fimi media, a optužnim će vijećem predsjedati sutkinja Gordana Mihaela Grahovac.

Naime, optužno je vijeće ekspresno sazvano nakon što je na sud stigla USKOK-ova optužnica u slučaju Fimi media. Kao što je i očekivano, USKOK je tražio da se i nakon podizanja optužnice Sanaderu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Kako je riječ o sasvim novom zahtjevu, o njemu će u subotu odlučivati optužno vijeće.

Znači li to sada da odluka Ustavnog suda, kojom je Sanaderu u tom predmetu ukinut istražni zatvor u kojem je tijekom istrage bio nešto malo manje od pet mjeseci, više nije snazi, zapravo nikome nije baš jasno, jer postoje različita pravna tumačenja. Sanaderova obrana smatra da je bez obzira na podignutu optužnicu riječ o istom postupku na koji se primjenjuje odluka Ustavnog suda.

– Po nama, iako je riječ o novoj procesnoj fazi, osnova za pritvor je ovom odlukom Ustavnog suda razriješena. USKOK-ov zahtjev za određivanje istražnog zatvora i nakon podizanja optužnice po nama je samo preventivan potez jer USKOK pod svaku cijenu želi da gospodin Sanader ostane u istražnom zatvoru – kazali su Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, Sanaderovi branitelji.

S druge strane, sa suda i iz pravničkih krugova mogu se čuti i drugačiji stavovi, odnosno da je riječ o novom zahtjevu, na koji se odluka Ustavnog suda ne primjenjuje.

Što se pak tiče mjera opreza, koje je Sanaderu, nakon ukidajuće odluke Ustavnog suda odredio Krešimir Devčić, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, u tom slučaju rješenje još nije postalo pravomoćno. Branitelji su se žalili na odluku da se Sanaderu zabranjuje napuštanje prebivališta, dok USKOK-ova žalba na jamčevinu od 12,4 milijuna kuna još nije stigla na sud. Kada obje žalbe budu na sudu, o njima će odlučivati izvanraspravno vijeće, a tek po pravomoćnosti te odluke moći će se upisati založna prava na nekretnine koje su ponuđene kao jamstvo.

– Jamčevinu smo prikupili – kazali su Sanaderovi odvjetnici, koji su napomenuli kako u odluci Ustavnog suda nigdje ne piše da odluka o mjerama opreza mora biti pravomoćna.

Pravna zavrzlama oko Sanaderova puštanja iz istražnog zatvora, koju je svojom odlukom stvorio Ustavni sud, tako se nastavlja. Naime, cijele ove zbrke i različitih pravnih tumačenja vjerojatno ne bi bilo da pred niži sud nisu postavili rok od pet dana u kojem njihova odluka mora biti provedena. Po odluci Ustavnog suda, koja je kao i njezino obrazloženje obvezujuća, Sanader bi iz Remetinca morao izaći najkasnije do 7 sati 12. prosinca.

Komentara 9

PR
Protivcenzure
17:28 09.12.2011.

oni rade svoj posao! treba ostati tamo i sačekati jacu.

SJ
Sve je uzalud
17:48 09.12.2011.

Sanader iz rupe, Sanader u rupu.I tako stalno.Kad prođe ova optužnica onda dan slobode pa nazad u rupu.

OB
-obrisani-
17:24 09.12.2011.

umjesto da ih još pozatvaraju...oni ih puštaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije