Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUčionica

Objektivne, jasne i relevantne informacije o Europskoj uniji

eu
25.11.2012.
u 13:14

Europski edukacijski forum (EEF) je zajedno s partnerima Večernjim listom i 24sata TV objektivno i nepristrano informirao građane o ulasku Republike Hrvatske u EU u periodu prije i nakon referenduma

Tijekom zadnjih godinu dana mogli ste se informirati o Europskoj uniji i procesu pristupanja, čitati tekstove u tiskanom i online izdanju na stranici EUčionica, gledati videoklipove, sudjelovati u kvizovima, postavljati pitanja stručnjacima i osvajati nagrade. Sve su to bile aktivnosti koje smo provodili u okviru projekta EUčionica, financiranog sredstvima EU fondova.

 Europski edukacijski forum (EEF) je zajedno s partnerima Večernjim listom i 24sata TV proveo projekt. EEF, kao nevladina udruga koja djeluje na području obrazovanja i procesa savjetovanja za europske integracije zajedno sa svojom mrežom stručnjaka, željela je kroz projekt objektivno i nepristrano informirati građane vezano za ulazak Republike Hrvatske u EU u periodu prije i nakon referenduma. Putem projektnih aktivnosti cilj je bio pružiti objektivne, jasne i relevantne informacije građanima i u periodu prije referenduma olakšati im odluku o zauzimanju stava na referendumu, te time i poduprijeti demokratski proces.

 Kroz objavljene članake autori tekstova nastojali su stručne teme poput financija, ribarstva, fondova EU, poljoprivrede, ekologije, obrazovanja, zaštite okoliša, regionalnog razvoja, socijalne politike približiti čitateljstvu jednostavno pisanim načinom. Najveći broj čitatelja privukli su članci na temu zapošljavanja u EU. Najviše vas je zanimalo kako do karijere u EU i koje su mogućnosti zapošljavanja, također o priznavanju kvalifikacija u EU, radnom vremenu i visini mirovina.

 Posebno nam je drago da ste vrlo aktivno sudjelovali u kvizovima i osvajali za to nagrade. Također ste bili aktivni i postavljali zanimljiva pitanja stručnjacima koji su odgovarali na to hoće li proizvodi biti jeftiniji kada Hrvatska uđe u EU, hoće li se smanjiti kamatne stope na stambene kredite, kako će funkcionirati sustav zdravstva, hoće li se moći tražiti posao u svim zemljama članicama bez ograničenja. No isto tako htjeli ste znati kakva će biti porezna politika prema umjetninama, hoće li se moći držati egzotične životinje u domaćinstvima i hoće li naše more i naše šume i dalje biti naše. Vaša pitanja su nam bila indikator o kojem području biste se htjeli dodatno informirati tako da smo objavljivali i članke pokrivajući ta područja.

 U videoklipovima koje ste imali prilike gledati relevantni stručnjaci odgovarali su na vaša pitanja, pa tako i među ostalima ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na pitanje sudbine malih poljoprivrednih gospodarstava, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić o hrvatskom tržištu rada nakon pristupanja Hrvatske EU i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren o mjerama štednje u EU dajući savjete hrvatskim tvrtkama i Vladi za razdoblje koje je pred nama.

 U brojkama projekt bi izgledao ovako – 180 objavljenih tekstova online, 13 duplerica u novinskom izdanju Večernjeg lista, oko 460 vaših komentara na članke, 52 kviza u kojima ste sudjelovali i 52 osvojene nagrade, 13 objavljenih videoklipova na 24sata TV-u, 40 odgovorenih pitanja koja ste postavili stručnjacima.

 Tijekom godine dana kroz provedeni projekt trudili smo se biti zanimljivi, informativni i pružiti vam točne i nepristrane informacije o Europskoj uniji koje su vas zanimale. Kroz buduće projekte EEF također namjerava to i dalje činiti i nadamo se da ćete i dalje pratiti naš rad, biti aktivni sudionici kao i do sada, jer upravo su vama naši projekti i usmjereni.

 

Za više informacija pogledajte web stranicu EUčionice i EEF-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije