Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treniraju strogoću

Obiteljskom liječniku kazna napiše li uputnicu ‘bez pokrića’

'zagreb zagreb, sesvete , 02.03.07. dom zdravlja, cekaonica, laboratorij, vadjenje krvi  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
Autor
Sonja Hoffman
05.06.2012.
u 08:00

Na mjesečnoj bazi znat će se sve, od toga koliko je pojedini liječnik, zbog broja pacijenata o kojima skrbi, opterećen do minutaže koju je posvetio svakom pojedinom pacijentu

Obiteljski liječnici, prođe li plan šefa HZZO-a Siniše Varge o novom modelu ugovaranja za primarnu zdravstvenu zaštitu, u 2013. godini imat će više posla, ali pravedniju i veću mogućnost zarade. Novim bi načinom, objašnjava Varga, obiteljski liječnici pacijentima trebali postati glavni oslonac, ali i “čuvari vrata“ prema skupom bolničkom sustavu. Sadašnji model, tvrdi, nije stimulativan pa većina obiteljskih liječnika samo piše uputnice, a oni koji i dalje nastave s tom praksom bit će kažnjeni oduzimanjem dijela glavarine.

Minute s pacijentom

– Glavarine, od oko pola milijuna kuna, neće se smanjivati, dapače, možda će se i povećati jer će se hladni pogon ordinacije te doprinosi i plaća medicinske sestre isplaćivati posebno – istaknuo je Varga.

Time će se, smatra, izjednačiti startna pozicija obiteljskih liječnika koji imaju manje pacijenata s onima koji ih imaju jako puno. Rad liječnika, po novom planu, bit će mjerljiv, a vrednovat će se sve od kvalitete do količine pruženih usluga.

Kompjutorski program, kada se uvedu e-kartoni i e-uputnice, omogućit će nam da točno vidimo što je sve liječnik s pacijentom, prema njegovoj specifičnoj dijagnozi, taj mjesec radio. Tako će se posebno vrednovati skine li pretili pacijent kilograme ili prestane pušiti – upozorio je Varga i pojasnio da bi liječnici s manje pacijenata za bolju ocjenu rada trebali više vremena posvetiti svakome od njih.

Na mjesečnoj bazi znat će se sve, od toga koliko je pojedini liječnik, zbog broja pacijenata o kojima skrbi, opterećen do minutaže koju je posvetio svakom pojedinom pacijentu.

– Dvije petine prihoda obiteljskog liječnika ovisit će o pokazateljima uspješnosti izvedbe i kvaliteti pružene usluge – otkrio je Varga.

Mjerit će se, po novome, ovisno o dijagnozi pacijenata, i količina ispisanih uputnica i recepata, stopa prepisivanja bolovanja, ali i odlazak liječnika u kućne posjete.

– Jasno je da liječnik koji u svom timu ima manje starijih osoba, treba odraditi i manje kućnih posjeta. Oni drugi, pak, stimulaciju neće dobiti utvrdi li se da ih ne obavljaju – upozorio je.

Dodatnu zaradu imat će primarci ako se prihvate obavljanja malih kirurških zahvata, ispiranja ušiju, snimanja EKG-a ili ultrazvuka.

– Time će liječnici s manje pacijenata dobiti priliku za veću zaradu, a na raspolaganju su im i preventivni pregledi koje bi trebali obavljati – poručio je Varga.

Bez prisile

Usto, žele li, obiteljski liječnici moći će se i udružiti te tako obavljati više posla za manje vremena.

Mogu osnovati tvrtku u obliku ustanove za zdravstvenu skrb pa će im prihodi koje ostvare od HZZO-a stizati na zajednički račun, a dobit će i mogućnost nabave opreme poput EKG-a ili UZV-a.

Šef HZZO-a Siniša Varga poručuje i da nikoga od primaraca nitko neće prisiljavati da prihvati novi model već će ga prije uvođenja predstaviti udrugama liječnika i pacijenata.

Ključne riječi

Komentara 123

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
22:19 05.06.2012.

- A tko će ustanoviti jeli uputnica bez pokrića? CK KPJ ili tko?

K1
k1milica
09:06 05.06.2012.

skupi bolnicki sustav treba srusit a ne branit

ZZ
Zagreb Zagreb
15:42 05.06.2012.

Najbolje bi bilo da obiteljskim lijecnicima ugrade ultrazvuk i rengen u glavu pa nece trebati izdavati uputice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije