Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuđmanova ostavština

Obitelji Tuđman vraćaju se svi transkripti bez oznake tajnosti

\'17.02.2009 Zagreb - Promocija knjige Miroslava Tudjmana Informacijsko ratiste i informacijska znanost.Ankica Tudjman i Branko Salaj. Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list\'
Željko Hladika/Pixsell
19.12.2011.
u 22:00


Odvjetnik Vukorepa: Vlada se složila da se neklasificirana građa vrati obitelji.

Nakon desetljeća parničenja s državom, obitelj pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, koja je tražila da im se predaju transkripti, elektronički zapisi devetogodišnjih Tuđmanovih razgovora s mnogim osobama iz domaćeg i međunarodnog privatnog i političkog života koje je Tuđman namjeravao iskoristiti za pisanje knjige, trebala bi postati vlasnikom njegove dokumentacije koja nije klasificirana, odnosno nema oznaku tajnosti.

Državni arhiv, koji bi trebao vještačiti cijelu dokumentaciju, odvojit će klasificirane dokumente od neklasificiranih, koji bi se trebali predati u vlasništvo obitelji pokojnog predsjednika. Kazao nam je to odvjetnik obitelji Tuđman Ante Vukorepa.

Htio napisati knjigu

U opsežnoj je građi od 14.000 dokumenta i dokumentacija, kako je obitelj tvrdila u tužbi, snimana i prepisivana za potrebe pisanja knjige koju je Tuđman namjeravao napisati jednog dana te pisma i čestitke koje je dobio iz zemlje i inozemstva. Stoga tu dokumentaciju koja nije urudžbirana niti ima oznaku klase ili tajnosti smatraju njegovom osobnom dokumentacijom koja im pripada kao nasljednicima. Kako nam je rekao odvjetnik obitelj Tuđman Ante Vukorepa, i Vlada RH se ranije složila da se, nakon što se provede vještačenje, Tuđmanovim nasljednicima, supruzi, sinovima i kćeri, u vlasništvo vrati dokumentacija koja nije klasificirana.

No, vještačenje Tuđmanove dokumentacije još nije naloženo, kako nam je rekla glasnogovornica zagrebačke Palače pravde sutkinja Maja Bilandžić, ali je odlukom suda spis poslan Državnom arhivu koji se treba sudu očitovati može li vještačiti tu dokumentaciju, kojim će se osobama povjeriti vještačenje te koliki će biti njegovi troškovi. Nakon toga može se očekivati nalog suda Državnom arhivu da vještači tu dokumentaciju, a kako je riječ o opsežnoj dokumentaciji, vještačenje, odnosno razdvajanje klasificirane od neklasificirane dokumentacije moglo bi potrajati.

Odluka Račanove vlade

Ako Državni arhiv vještačenjem utvrdi da je Tuđmanova neklasificirana dokumentacija vrijedna arhivska građa, njegovi nasljednici nemaju ništa protiv, kaže odvjetnik Vukorepa, da ona ostane pohranjena u Državnom arhivu.

No, i tada bi obitelj Tuđman bila vlasnik te dokumentacije, koja se ne bi bez odobrenja obitelji mogla davati na uvid i korištenje trećim osobama. Podsjetimo, još je Račanova vlada 2001. odlučila da se svi Tuđmanovi dokumenti i zapisi nastali od 1990. do 1. studenoga 1999. pohrane u Državnom arhivu.

Prema iskazu Ivice Kostovića, obitelji Tuđman 1999. dani su samo zapisi nađeni na obiteljskom stolu.

Komentara 69

Avatar H/S/P
H/S/P
06:46 20.12.2011.

Svaki put se iznenadim koliko Tudman junior slici na Tudman seniora.

Avatar delminium
delminium
08:51 20.12.2011.

1102 do 1992 mnogi pričaju bajke o mirnom razlazu kao kod čeha i slovaka ali mi znamo koji nam je bio put ćao jugo sve je uzalud.

Avatar delminium
delminium
07:13 20.12.2011.

Prvi predsjednik za sada i jedini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije