Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZBOG POGREŠKE SUDA

Obitelj u Njemačkoj mora iseliti iz kuće, srušiti kuću o svom trošku i platiti 280.000 eura naknade

Kuća, ilustracija
Fenix/ilustracija
30.06.2023.
u 12:22

Obitelj je podigla kredit za kupnju zemljišta, a sada sami moraju financirati rušenje kuće. Prema sudu rok od godinu dana za deložaciju im je usluga.

Obitelj Philippa Waltera iz Rangsdorfa u njemačkom Brandenburgu odlukom suda mora srušiti kuću o svom trošku te platiti 280.000 eura naknade te oko 6.000 eura za korištenje nekretnine. Deset godina su živjeli u strahu da će zbog pogreške Okružnog suda izgubiti dom. Odluka Višeg zemaljskog suda donesena je u četvrtak i obitelj mora iseliti u roku od godinu dana. 

Walteri su spornu kuću kupili 2010. godine na dražbi koja je održana jer je Okružni sud u Luckenwaldeu naložio ovrhu vlasnika  zemljišta. Time je građevinsko zemljište prodano na dražbi jer je nasljednik, odnosno vlasnik imanja dugovao gradu Freiburgu i navodno nije bio dostupan gradskim vlastima. Obitelj je podigla velik kredit, sagradila kuću te 2012. uselila s dvoje male djece, a godinu dana kasnije javio se nasljednik, inače državljanin SAD-a koji živi u Švicarskoj koji je sudskim putem zatražio natrag nekretninu.

Predsjednik sudskog vijeća u obrazloženju je istaknuo da je Viši zemaljski sud svjestan ozbiljnih posljedica presude za obitelj, a sudac Christian Odenbreit iz brandenburškog Višeg zemaljskog suda  jasno naglasio: "Ali prava vlasnika imaju veću težinu pred zakonom", prenosi Fenix magazin. Revizija nije dopuštena. Oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa te su nakon presude priopćili da je osnovana radna skupina za sveobuhvatnu analizu presude. "Cilj je razjasniti službene zahtjeve za odgovornost zbog službene pogreške izvan suda. Zemlja stoji u odgovornosti za naknadu materijalne štete uzrokovane pogreškom na sudu", rekla je ministrica pravosuđa Susanne Hoffmann. 

Sudac Višeg zemaljskog suda nadodao je da se kuća mora osloboditi jer vlasnik u protivnom ne može koristiti svoje imanje. Budući da vlasnik imanja ne želi kuću, koja nije njegova, ne mora platiti niti rušenje. Također, rekao je da su s rokom deložacije od godinu dana izašli obitelji ususret. 

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Počeo prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH

 

Komentara 7

DU
Deleted user
14:02 30.06.2023.

Kad vec kopirate onda idite do kraja...zasto niste napisali da ce drzava isplatiti ostecenoj obitelji naknadu za stetu prouzrokovanu greskom suda...

DU
Deleted user
13:39 30.06.2023.

Nije to nista, u Juznoj Africi buldozeri srusili 300 kuca od pleha I kartona, protjerali ilegalno naseljene bez odstete!

TR
Trnjan
19:52 30.06.2023.

Da su barem takvi sudovi kod nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije