Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toranj slobode

Obitelj Anthonyja Jovića na vrhu tornja napisala poruku ocu

prijatelj a. jovića
Foto: VL
1/4
15.10.2012.
u 16:23

Anthoy Jović bio je jedan od hrabrih vatrogasaca koji je poginuo spašavajući žrtve terorističkih napada 11. rujna u New Yorku

“Svaki dan, idući na posao, sjetim se Anthonyja Jovića, dobrog prijatelja moje obitelji. On je prije 11 godina poginuo kao vatrogasac, spašavajući zarobljene u Blizancima, a ja već godinu dana radim u novom neboderu na Ground Zerou, čija se gradnja završava na mjestu gdje su stajali najpoznatiji newyorški neboderi. “Freedom Tower”, kako su nazvali neboder koji će s antenama biti visok 541 metar ili 1776 stopa, što je simbolička brojka koja obilježava godinu proglašenja američke neovisnosti, bit će završen do 2014. godine. Prije tjedan dana radnici su postavljali zadnju betonsku ploču i tada mi je sinula ideja. Odlučio sam nazvati Cynthiju, Matthewa i Petera, suprugu i sinove pokojnog Anthonyja i ponuditi im da napišu poruke svome mužu i ocu koje će uvijek, poput onih na kamenu temeljcu, ostati ugrađene u nebodere, kao uspomena na Hrvata koji je život dao za slobodu Amerike, svoje nove domovine.”

Tim je riječima Jeremy Milin ekskluzivno za Večernji list ispričao kako se dosjetio da na još jedan prigodan način sačuva uspomenu na poginulog heroja Anthonyja Jovića, pripadnika vatrogasne postrojbe Engine Co.279.

“Dragi moj Tony, nedostaješ mi! Voli te tvoja Cynthia”, napisala je supruga Anthonyja Jovića. “Uvijek ću te voljeti. Nedostaješ mi, tata”, napisao je sin Peter, koji je imao 9 godina kad je njegov otac poginuo. “Tata, ti si bio najbolji otac kojeg sin može imati”, poručio je ocu Matthew, koji je prije 11 godina, kad se dogodio teroristički napad, imao deset godina.

“Na američkom se teritoriju nije ratovalo od 1865. godine kad je završio Građanski rat. Strašna se tragedija dogodila 11. rujna 2001. godine i za hrvatsku zajednicu u New Yorku. Uz Anthonyja Jovića, život su izgubila još trojica Hrvata. Moja je obitelj podrijetlom iz zadarskog kraja, otac iz Dikla, a majka s otoka Oliba. Prijateljevali su s roditeljima Anthonyja Jovića. Njegov je pokojni otac Mladen bio iz mjesta Jovići pokraj Ražanca, a majka je Tereza s Oliba. Anthony ima i brata Vincenta i sestru Patriciju i svima nam je teško što ga nema. Stoga sam ponosan što sam njegovo ime i poruke njegove obitelji ugradio u zadnji kat nebodera koji će biti nova atrakcija na Manhattanu i najveći u New Yorku”, rekao je Milin, koji radi kao inspektor u glavnom uredu sindikata drvodjelaca i stolara grada New Yorka koji ima više od 15 tisuća aktivnih i devet tisuća umirovljenih članova te mu je zadatak da kontrolira posao gradnje Tornja slobode na Ground Zerou.

“Prvi sam Hrvat koji je dobio tako visoku poziciju i stoga s ponosom na zaštitnom šljemu, koji moram nositi na gradilištu, nosim hrvatski grb, da se vidi kako nas Hrvata ima svuda u New Yorku”.

Ime Anthonyja Jovića uklesano je uz gotovo tri tisuće drugih imena na mramornoj ploči Memorijalnog kompleksa u spomen na sve poginule u terorističkom napadu na New York.

 

Komentara 2

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
17:40 15.10.2012.

Nažalost, sve što je ostalo su samo uklesana imena. Za ljude koji su izložili život i zdravlje spašavajući stradale ljude i raščišćavajući ruševine, amerika se slično brine kao i Hrvatska za vlastite stradalnike Domovinskog rata.

KA
karambita
17:40 15.10.2012.

Pa zna se da su ljudi poginuli bez veze...Ameri su to sve dobro isplanirali da bi imali povod agresije na islamske drzave bogate naftom, drogom, plinom itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije