Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ankete

Obersnelu na izborima predviđaju osvajanje 49,5 posto glasova

Vojko Obersnel
Pero Lovrović
16.05.2013.
u 20:00

Za onog tko se suprotstavi Obersnelu u drugom krugu bit će to velika osobna pobjeda i , kaže analitičar Davor Gjenero, ogroman politički uspjeh , no čudo se, u Rijeci, ipak neće dogoditi.

Od Pekinga do Havane još je crvena ostala samo Rijeka, ali nakon lokalnih izbora neće više biti na crvenoj karti svijeta - već je prvog dana izborne kampanje u Rijeci zagrmio Tomislav Karamarko hrabreći svoje kandidate. No, najnovija ga je anketa opovrgnula : suverenost SDP-a i njegovih koalicijskih partnera ni izdaleka nije ugrožena, čini se da stranka ne trpi veliku štetu ni zbog opće krize i nezadovoljstva građana Milanovićem potezima, a potvrdu da su na Kvarneru najjači imaju i u rezultatima EU izbora prema kojima su upravo u Rijeci i županiji crveni bili nadmoćniji od plavih.

Na isto se, ali na državnoj razini, poziva i HDZ ponavljajući da se ankete u njihovu slučaju nikad nisu pokazale točnima i da su najjača anketa izbori. Ne vjeruju da će njihov kandidat za gradonačelnika Rijeke ostati na , prema anketi Nove Tv , 10,8 posto glasova i podsjećaju da se HDZ uvijek kretao oko 20 posto pa je na prošlim izborima HDZ-ova kandidatkinja osvojila 22 posto glasova. Aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel, koji sada lovi peti mandat, tada je odnio pobjedu u prvom krugu s 58 posto osvojenih glasova birača. Za tjedan dana, predviđaju mu osvajanje 49,5 posto glasova što je golema prednost pred izjednačenim konkurentima, Predragom Šustarom iz Hrvatskih laburista koji odnosi 12,2 posto, Nikolom Ivanišem (PGS i Akcija mladih) s 11,3 posto i Burićem s 10,8 posto, no znači i drugi krug. Uz njih, u utrci za gradonačelnika su i Davor Švornić iz Liste za Rijeku i Zvonko Čapko koji predvodi listu HSP-a, no predviđaju im 4,3 , odnosno 1,6 posto glasova birača.

Za onog tko se suprotstavi Obersnelu u drugom krugu bit će to velika osobna pobjeda i , kaže analitičar Davor Gjenero, ogroman politički uspjeh , no čudo se, u Rijeci, ipak neće dogoditi. Ako uoće bude drugog kruga, nastavlja Gjenero, Obersnelova prednost je toliko snažna da je u komotnoj situaciji, bez ozbiljne konkurencije i uz stranačku mašineriju koja se uvijek jače pokreće u drugom krugu u tradicionalno lijevoj Rijeci može biti bezbrižan.

Obersnel koji je uvjeren da nakon 13 godina još nije dosadio Riječanima i da o njemu dovoljno govore postignuća, a u kampanji propagira europsku Rijeku koja se vraća kući, u “jedan na jedan” potući će konkurenta, tko god on bio. Nitko od njih, predviđa Gjenero, ne može protiv Obersnela u drugom krugu dobiti više od 30 posto. A sva trojica vjeruju da će upravo oni u drugi krug. Šustar, prema predviđanjima, najizgledniji konkurent, kandidat je laburista kojima se kao relativno novoj stranci priklanja sve više građana. Rezultat ankete za njih je očekivan jer se, kažu, od drugih razlikuju po tome što ne obećavaju “brda i doline” i megalomanske projekte već ostvariv razvoj korak po korak. Uvjeren je da je kao dekan Filozofskog fakulteta prepoznatljiv i da je došlo vrijeme za smjenu generacija u politici, a zanimljivo je da mu i astrolozi daju najveće šanse u odnosu na dvojicu protukanidata za drugi krug.

I Gjenero se slaže da je laburist Šostar vodeći među konkurentima pa iako njegova stranka nije regionalno najuspješnija Riječanima je mentalitetno bliska i očito je da su se na Kvarneru profilirali i imaju pravog kandidata. Nikoli Ivanišu, koji je u politici i duže od Obersnela, a na izborima za EU parlament bio je na Jakovčićevoj listi, naštetile su informacije, on ih naziva proizvoljnim i namjerno plasiranim, da je nezakonito primao saborsku mirovinu.

-Usprkos tim podmetanjima ja sam u drugom krugu. Rezultat ankete tek je nešto niži od pokazatelja koje imamo u stranci, a pred nama je završna fazu kampanje u kojoj ćemo od vrata do vrata i u lokalnim medijima Riječanima pokazati sva prazna Obersnelova obećanja – kaže Ivaniš. Burić, pak, koji je od svih HDZ-ovaca u Rijeci najprepoznatljiviji zbog brojnih okršaja s Obersnelom u gradskoj vijećnici, siguran je da je upravo on u drugom krugu.

-Siguran sam u mobilizaciju članstva i Riječana, nudim im realan program, konkretan sam, poznaju me, kod mene nema praznih priča - . Obojica, stječe se dojam, upravo zbog višegodišnjeg političkog staža, Šostara ne doživljavaju kao ozbiljnog konkurenta, bez obzira što ih rezultati ankete opovrgavaju, no kako stvari sada stoje, mogli bi se prevariti. Okvir: Analitičar Davor Gjenero smatra da unatoč snažnoj prednosti Obersnel nema takav ugled kakav ima kanidat SDP-a i koalicijskih partnera za župana Primorsko - goranske županije Zlatko Komadina.

Komadina će odnijeti pobjedu u prvom krugu, a tajna njegova ugleda i uspjeha, kaže Gjenero je što izrazito čuva i njeguje koalicijske partnere te im daje i više nego im pripada. U sredini koja je tradicionalno privržena principu koaliranja to je cijenjeno i nagrađuje se glasovima. Komadini su konkurenti Dinko Beaković iz HDZ-a, Hrvoje Maričić iz Laburista i Amir Muzur iz PGS-a.

>>Rijeka: Pavela ispao iz izborne utakmice, traži smjenu B. Hrvatina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije