Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

"Obavještajno podzemlje pokušalo utjecati na predsjedničke izbore"

josipović
Marko Lukunić/PIXSELL
18.03.2010.
u 13:29

Nije bilo nezakonitog rada pripadnika SOA-e, VSOA-e i OTC-a u izradi kompromitirajućih materijala u predsjedničkim izborima, ali moguće je da je riječ o djelovanju pripadnika tzv."paraobavještajnog podzemlja" - izjavio je Ranko Ostojić.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je utvrdio da nije bilo nezakonitog rada pripadnika SOA-e, VSOA-e i OTC-a u izradi kompromitirajućih materijala za vrijeme predsjedničkih izbora, ali moguće je da je riječ o djelovanju pripadnika tzv. "paraobavještajnog podzemlja", izjavio je predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Utvrđeno je da postoji obavještajno podzemlje i da su imali za cilj utjecati na rezultate predsjedničkih izbora i svatko je imao pravo od nadležnih institucija zatražiti da ga se zaštiti od takvog djelovanja.

- Na pokušaj manipulacije i izradu kompromitirajućih materijala sigurnosno-obavještajni sektor reagirao je zakonito i pravodobno - stav je Odbora.

Cilj kompromitacije pojedinih predsjedničkih kandidata utvrđen je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VONS) 30. studenog 2009., a i SOA je izvijestila o poduzetim radnjama, ali i o tome da nisu utvrdili autore i kreatore navedenih manipulacija.

U suradnji s DORH-om traga se za osobama koje su proizvele taj materijal - kaže Ostojić.

Po načinu kako su materijali napravljeni, vjerojatno se radi o bivšim pripadnicima sigurnosno-obavještajnog sustava - nastavio je Ostojić.

- Zatražili smo da se istraži djelovanje, koje je konstatirano 30. studenog 2009., onih koji žele utjecati kompromitirajućim materijalima na važne događaje u RH. Materijali su uglavnom izrađeni od javnih i otvorenih podataka o pojedinim kandidatima objavljenih u proteklim godinama.

Ostojić je odbacio mogućnost da bi Odbor mogao istraživati ako netko nešto kritički napiše o predsjedniku Josipoviću oslanjajući se na već objavljene podatke. Na upit je li Odbor raspravljao o curenju podataka vezanih za sigurnost predsjednika države i predsjednice Vlade, Ostojić je kazao kako to nije bilo na dnevnom redu, ali predsjednikov je zahtjev legitiman ako smatra da podaci cure. Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a dužan je to provjeriti i u roku od 30 dana postupiti. Odbor je zaprimio MUP-ov izvještaj, koji će uskoro na raspravu, a kojeg nije bilo cijelu prošlu godinu, iako očito postoji način da se dobije izvještaj o obavljanju policijskih poslova - kaže Ostojić.

Najavio je i posjet članova Odbora za unutarnju politiku MUP-u 24.ožujka. Odbor je također ocijenio kao neprimjereno i nezakonito istupanje članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Sanje Sarnavke i Tina Gazivode jer su iznosili netočne podatke.

Komentara 34

OB
-obrisani-
16:02 18.03.2010.

Cekaj malo, spomenuh da mozda Bozanic zna nesto o svemu tome i da ga netko pita... a kad ono odmah nestalo. Obavijestajno podzemlje u hrvata je Crkva, ali nitko ne slusa ....

OB
-obrisani-
21:23 19.03.2010.

18.03.2010. u 13:52h drugtito4ever je napisao/la: Nitko nikom vise ne vjeruje, svi se boje za svoj prljavi ves. Tako je to kad mafija kolo vodi .... pljuc! ****************************************** Mafija ? Da u pravu si, jer kolo vode ljevičarska gamad podržanažana od većine medija, bez kojih ti odvratni smradovi ne bi ni postojali.

TN
tamo-neka
14:05 18.03.2010.

...ma šta su si umislili svašta ovi naši kvazipolitičari.... ...valjda su se nagledali previše američkih filmova pa nam serviraju ofucanu verziju watergate...na ofucanom nivou isto nam takve države... ...fućka mi se i za \"para\",\" kontra\" i zvanično-obavještajnu agenciju i kao (ne)važne političare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije