Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sretno, obama!

Obama osvojio drugi mandat puno lakše nego što je izgledalo

barack obama
Foto: Twitter
1/4
07.11.2012.
u 06:42

Za Obaminu pobjedu najzaslužniji su ženska populacija, mladi birači i glasovi Afroamerikanaca i Hispanaca

Barack Obama zaslužuje čestitke! Osvojio je drugi predsjednički mandat puno lakše nego što je izgledalo nakon netom završenog glasovanja utorak navečer širom Amerike. Utrka s Romneyjem za elektorske glasove u počecima prebrojavanja izbornih listića kad je republikanski kandidat pobjeđivao u manjim državama naprasno je prekinuta nakon što je Obama dobio Kaliforniju i Pennsylvaniju. Više ništa nije moglo stati na put zasluženoj pobjedi demokratskog predsjednika jer ona nije tijesna kako su predviđale ankete i kako su najavljivali vodeći američki analitičari. Amerika je odlučila da Obami treba pružiti još jednu šansu, vjeruju da on misli ozbiljno kad najavljuje napredak, a s druge su strane poslali poruku republikancima da njihova stranka treba ozbiljno provjetravanje te da nakon svega što je u dva mandata napravio George Bush nije zaslužila dobiti brzu prigodu za povratak u Bijelu kuću.

Tiho je bilo u bostonskom stožeru Mitta Romneyja, nije želio odmah priznati poraz, čekao je da se prebroje svi glasovi, posebno u važnim državama poput Floride i Ohija. Romney je ipak na određen način pobjednik u upornosti i teškom radu te zaslužuje dozu komplimenata za neumornu borbu s vjetrenjačama u vlastitoj stranci, s nesklonim medijima i kosturima u državnom ormaru koje je ostavio republikanski predsjednik.

Predsjednik u najboljim godinama

Pokazao je da može i zna te je strastveno ušao u kampanju, ali nije imao dovoljno političke karizme i snage da na svojim leđima iznese sve grijehe koje je njegova stranka počinila. Romneyju se nije povjerovalo! Obamino "Yes, we can" bilo snažnije je i motivirajuće!

Komunikacijski obrazovaniji i spretniji Barack Obama promptno nakon medijske objave pobjede svima je zahvalio na podršci SMS-om, na Twitteru i Facebooku. On je predsjednik u "najboljim godinama", dovoljno zreo da uči na greškama iz prvog mandata te dovoljno mlad za prihvaćanje drugačijeg, još boljeg državničkog puta kojim treba krenuti da bi nakon osam godina u Ovalnom uredu mogao ostaviti povijesni trag, počevši od same činjenice da je prvi Afroamerikanac u Bijeloj kući.

U sljedeće četiri godine Obama ima dovoljno vremena da smanji nezaposlenost, potakne gospodarstvo te konačno kazni one na Wall Streetu koji su krivi za recesiju i najveću svjetsku gospodarsku krizu nakon Velike depresije. Uostalom, upravo su oni izdašno donirali Mitta Romneyja vjerujući da bi se lakše dogovorili s republikanskim predstavnikom u Washingtonu kako su spretno manipulirali i Georgeom Bushom.

Žene, mladi, Crnci i Hispanci

Za Obaminu pobjedu najzaslužnija je ženska populacija, mladi birači i glasovi Afroamerikanaca i Hispanaca. To su skupine s kojima će Obama nastaviti graditi bolju, drugačiju Ameriku u kojoj će žene imati još više pravo odlučivati o svom zdravlju, potomstvu, kontracepciji i obrazovanju, mladi dobiti šansu za jeftinije fakultete i brže zapošljavanje, a emigranti uz reformirane useljeničke zakone postati asimilirani i prihvaćeni građani.

I zadnje, ali ne manje važno – Obami se otvara povijesna šansa da diplomatskim, a ne ratnim putem potakne saniranje kriznih žarišta širom svijeta, od Libije i Sirije do Pakistana i Afganistana pa sve do Kube u kojoj bi se tijekom njegova mandata konačno mogao dogoditi i odlazak Fidela Castra. Sretno, Obama!

Komentara 15

Avatar puky
puky
07:24 07.11.2012.

... po apsolutnom broju glasova građana SAD obama nije ni milimetar ispred Romneya ... strava ...

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
07:27 07.11.2012.

nažalost otkada se obama politićki pojavio ovo su postali rasni izbori. 98% obojanih je glasalo za demokrate!? treba li što dodati

JO
jožek2
07:21 07.11.2012.

Jedin pravo rješenje za Ameriku, uveo je socijano i zdravstveno osiguranje za sve , što u Americi do sad nije bilo, te su siromašni umirali gladni i bolesni bez lječničke pomoći u "najdemokratskijoj "" zemlji na svjetu. Drugo nije za za ratne opcije kao prethodnik, već povlaći vojne snage iz zemalja koje je Amerika okupirala u zadnjih 10--15 godina, još jednom bravo za OBAMU.!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije