Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki predsjednik Obama dobio najprestižniju Nobelovu nagradu za mir

Obama iznenađen Nobelom jer nije ništa postigao, ali nagradu ne vraća

Barack Obama
Reuters
09.10.2009.
u 19:45

Nobelov odbor obrazložio je nagradu riječima: ljudima je dao nadu u bolju budućnost. Nobela će primiti samo zato što je smijenio Georgea Busha mlađeg.

Iako je manje od devet mjeseci u uredu i još nije uspio ostvariti ništa od planova koje je obećao, američki predsjednik Barack Obama proglašen je danas dobitnikom najprestižnije Nobelove nagrade za mir za 2009. godinu. U obrazloženju norveškoga Nobelova odbora piše kako mu je nagrada dodijeljena “zbog njegovih izvanrednih napora na jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima”.

Kandidiran u veljači
- Odbor pridaje posebnu važnost Obaminoj viziji i naporima za stvaranje svijeta bez nuklearnog oružja. Obama je kao američki predsjednik stvorio novu klimu u međunarodnoj politici - piše u priopćenju odbora uz zaključak: - vrlo je rijetko neka osoba do te mjere privukla pozornost svijeta i svom narodu dala nadu za bolju budućnost.


Na izvanrednoj konferenciji za novinare Obama, kojeg su u zoru probudili s viješću koja je Bijelu kuću pogodila poput groma, brojnim okupljenim novinarima rekao je da je i sam bio iznenađen objavom nagrade.

- Ne gledam na to kao na priznanje zbog nekih mojih dostignuća, već kao na afirmaciju američkog vodstva - kazao je Obama potvrđujući tako tumačenja brojnih iznenađenih komentatora koji su ustvrdili da je Obama nagrađen uglavnom zato što je zamijenio Georga W. Busha.

- Ne zaslužujem da budem u društvu osoba koje su prije mene primili ovu nagradu jer su svojim djelima inspirirali svijet - kazao je Obama, svjestan da je tek u početnoj fazi i da iza njega ne stoji ništa konkretno, ali, dodao je, nagrada se nije uvijek dodjeljivala za konkretna postignuća, već i da bi inspirirala zamah u onome što se pokušava postići. U nadahnutom je govoru zaključio da stoga nagradu ipak neće vratiti.



Obećao je konkretne korake u stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja, siromaštva i bolesti, svjestan, kazao je, da sve neće uspjeti ostvariti ne samo za svog mandata, nego za svog života, a pogotovo da to neće moći učiniti sam. B. Obama šokantni podatak da je kandidiran samo na osnovi predsjedničke kampanje ili nekoliko prvih dana u uredu (kandidature se zaključuju u veljači) uspio je tako okrenuti u svoju korist.

Nitko se nije istaknuo
Danas nije otkriveno tko je Obamu kandidirao za prestižnu nagradu za koju je ove godine prijavljeno rekordnih 205 kandidata. Još u veljači svjetske su agencije "provalile" da je nominiran, ali nije ga se smatralo favoritom.

Popis kandidata je tajan, a krugovi bliski Nobelovu odboru navode da su ove godine imali tešku zadaću jer se nitko od kandidiranih po zaslugama nije posebno istaknuo pa do kraja prošloga tjedna nisu uspjeli donijeti konačnu odluku.

Među favoritima spominjali su se kineski disidenti, afganistanska liječnica i kolumbijska senatorica, a kao kuriozitet treba spomenuti da je navodno kandidiran bio i Nicholas Sarkozy zbog posredništva u Gruziji. Peteročlani Nobelov komitet (u kojem je jedan zastupnik i četiri zastupnice norveškog parlamenta) odlučili su tek u ponedjeljak.

Svjetski političari (s iznimkom talibana), kao i prijašnji dobitnici, pozdravili su dodjelu nagrade Obami kao zalog za budućnost.

Ključne riječi

Komentara 36

KA
karlovcankica
20:55 09.10.2009.

neki od vas komentatora bi trebali procitati cjeli tekst..pa bi znali da ce novac biti poklonjen siromasima.

MI
misuratakid
21:03 09.10.2009.

Ovo je bizarna odluka koja ce prije svega stetiti prstizu same Nobelove nagrade. Stupidno je objasnjenje da je nagradu dobio je je smjenio Predsjednika Busha, buduci da se on nije mogao ni kandidirati za treci mandat - pa bi bio smijenjen i ovako i onako.

DU
Deleted user
20:09 09.10.2009.

slažem se tek je ušao doduše na velika vrata i čovjek dobio Nobela.Neki se bore cijeli život za mir i koješta pa ih ni ne spomenu.Ne kažem da nijje možda svijetla točkica u američkom sivilu i mraku ali sve djeluje prenapuhano,američki i nepravedno prema nekima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije