Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit g8

Obama i Hollande protiv štednje kakvu želi Merkel

'Japan\'s Prime Minister Yoshihiko Noda (L-R), Italy\'s Premier Mario Monti, Canada\'s Prime Minister Stephen Harper, French President Francois Hollande, U.S. President Barack Obama, Britain\'s Prime
Foto: 'BPA'
1/3
19.05.2012.
u 18:17

Barack Obama smatra da kriza eura nije problem samo Europske unije nego i cijelog svjetskoga gospodarstva zbog čega je što prije treba početi rješavati.

Uz razgovore o situaciji u "problematičnim" zemljama, Iranu, Mianmaru, Siriji i Sjevernoj Koreji, ovogodišnjim summitom G8 u Camp Davidu dominira i još jedan veliki problem, a to je aktualna kriza eurozone, kojoj se nikako ne nazire kraj.

Na sastanku čelnika osam vodećih svjetskih ekonomija (SAD-a, Njemačke, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije, Japana i Rusije) američki predsjednik Barack Obama i novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande vjerojatno će pozvati njemačku kancelarku Angelu Merkel na donošenje stimulativnih mjera kako bi se što prije spasila europska ekonomija, ističu analitičari.

Hollande se s Obamom privatno sastao već u petak navečer, a dvojica predsjednika složila su se oko nužnosti poticanja rasta zajedno s proračunskom štednjom u Europi.

– Svjesni smo da to pitanje nije važno samo za Europljane nego i za cijelo svjetsko gospodarstvo. Moramo odgovorno pristupiti konsolidaciji i razmotriti program rasta – rekao je Obama nakon sastanka s Hollandeom. Francuski predsjednik izrazio je i zabrinutost zbog situacije u Grčkoj, ali i dodao da je tu zemlju važno zadržati u eurozoni.

Britanski premijer David Cameron, koji također sudjeluje na sastanku u Camp Davidu, smatra da je potrebna hitna akcija kako bi se zaustavila kriza eura. Pozvao je na jačanje banaka, smanjenje proračunskog deficita, ali i donošenje rezervnog plana kojim bi se lakše prebrodio eventualni raspad eurozone i vraćanje starim valutama.

U Grčkoj koja najviše zabrinjava europske i svjetske čelnike prisegnula je prijelazna vlada koja će zemlju voditi do izbora 17. lipnja. Rezultat bi mogao odrediti sudbinu mjera štednje koje je Grčka prihvatila u zamjenu za nužnu financijsku pomoć koja ju je spasila od bankrota. Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je u vodstvu ljevičarski blok Syriza koji se protivi mjerama štednje. Povjerenje bi im dalo 25 posto birača, a njih bi se 23,8 posto odlučilo za Novu demokraciju, stranku koja je za nastavak štednje i proračunskih rezova.

Iako su grčki dužnosnici izjavili da im je njemačka kancelarka Merkel predložila raspisivanje referenduma o ostanku u eurozoni koji bi se održao na dan izbora, iz Berlina su takve informacije demantirali. Osim Grčke, u središtu pozornosti bit će i Italija te Španjolska, dvije zemlje koje se također bore s krizom i čije banke odnedavno imaju sniženi rejting.

Na summitu se u petak, u prvim raspravama, razgovaralo o Iranu za koji je rečeno da treba biti transparentniji kad je riječ o razvoju nuklearnog programa. Bilo je riječi i o teškoj situaciji u Siriji te je zaključeno da se hitno treba usredotočiti na političku krizu u zemlji u kojoj se i dalje vode sukobi između pristaša predsjednika Assada i njegovih protivnika. Na dnevnom redu bio je i Mianmar (bivša Burma) i pomoć koju je potrebno osigurati toj zemlji, a Sjeverna Koreja upozorena je da će se suočiti s još jačom izolacijom bude li i dalje provocirala.

Nakon što, u nedjelju navečer, završi summit G8, većina lidera otputovat će u Chicago kako bi se pridružila dužnosnicima na NATO-vu summitu.

Komentara 32

BA
baš
18:55 19.05.2012.

Ja mislim da se oni dogovaraju kako će nas \"osiromašiti\". Svako svoje. Cijeli svijet je u recesiji, a recesija je za koga? Za bogate sigurno nije? Jedino Kina nije u recesiji i svi joj se klanjaju ali u Kini nije kapitalizam, oni upravljaju svojim ljudskim resursima na sebi svojstven način. Što to gorovi? Udri po narodu.

OB
-obrisani-
19:03 19.05.2012.

Angela Merkel je prototip čestitog, pametnog i odlučnog političara. A ovo dvoje socijalnih-liberala ili već što su možemo nazvati cirkusantima. Jadničak Hollande ne zna kroz protokol proći a vodio bi politiku.

PR
Protivcenzure
18:41 19.05.2012.

to što si je merkel zamislila jednostavno nebude išlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije