Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda generalima

O sudbini Gotovine i Markača odlučuje elitno peteročlano vijeće

'pj_meron_www'
Foto: ''
1/5
15.11.2012.
u 14:00

Na čelu mu je 83-godišnji Theodor Meron, sadašnji predsjednik haaškog suda. Amerikanac, rođen u poljskom Kaliszu

O konačnoj sudbini Ante Gotovine i Mladena Markača odlučuje elitno petočlano Žalbeno vijeće Tribunala, s obzirom da su dva njegova člana bili predsjednici suda.

Na čelu mu je 83-godišnji Theodor Meron, sadašnji predsjednik haaškog suda. Amerikanac, rođen u poljskom Kaliszu. Bio je u radnom nacističkom logoru, nakon rata otišao je u Izrael, a 1978. uselio se u SAD. Cijenjen je kao ugledni pravnik, diplomat i ne preza od rušenja prvostupanjskih presuda. Tako je rušio i presudu od 45 godina Tihomiru Blaškiću.

Kažu da mu je stalo da suci ostanu upamćeni u povijesti kao stručni i pošteni. Meron je svojedobno bio "dodao" V. Šljivančaninu na prvostupanjskih 5, još 12 godina, da bi, napokon odredio kaznu od 10 godina. Odlikovan je francuskim Ordenom časti i veliki je ljubitelj knjiga o ratu i viteštvu u dramama W. Shakespearea. Obrazovao se u Jeruzalemu, Cambridgeu i Harvardu. Predsjednik suda bio je već od 2003. do 2005.

Talijanski sudac Fausto Pocar bio je također predsjednik Tribunala, od 2005. do 2008. , a dvije godine bio je potpredsjednik suda dok mu je na čelu bio Meron. Rođen je 1939. u Milanu. Profesor je međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Milanu, gdje je bio i prorektor, kao i dekan Fakulteta političkih znanosti. Ima dugo iskustvo u aktivnostima UN-a, posebice na polju ljudskih prava i humanitarnog prava. Sudac je i Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR).

Turski sudac Mehmet Güney već je 11 godina u Haagu, rođen je 1936 u Siirtu. Fakultet političkih znanosti i Pravni studirao je u Ankari, a posjeduje i diplomu iz prava i ekonomskih znanosti Europskog sveučilišnog centra u Nancyju. Bio je turski veleposlanik na Kubi, u Singapuru i Indoneziji. Radio za Pravnu komisiju UN-a, a bio je i sudac MKS-a za Ruandu.

Sutkinja Andrésia Vaz iz Senegala je, rođena 1944. i ima diplomu Francuskog nacionalnog centra za pravne studije. Bila je sutkinja u senegalskom Dakaru, te predsjednica Prizivnog i Vrhovnog suda. Članica je Konferencije predsjednika sudova Commonwealtha.

Sudac Carmel A. Agius, Maltežanin, rođen 1945, od 2001. je u Haagu. Diplomirao je engleski, talijanski i ekonomiju. Bio je javni bilježnik, a stječe i doktorat iz prava na sveučilištu u Malti.

Bio je sudac za prekršaje, pa predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Malte. Bio je i savjetnik UN-ovog Visokog povjerenstva u Nepalu. Znan je našoj javnosti kao dežurni sudac koji je dočekao Gotovinu na njegovom prvom pojavljivanju u Haagu u prosincu 2005.

>> 'Pratite od 9.00h u petak uživo na Večernji.hr prijenose iz Haaga i sa zagrebačkog Trga bana Jelačića'

Komentara 58

AL
Alkana
14:20 15.11.2012.

Sve sami starci! ZaR oni ne moraju ići u mirovinu?

OB
-obrisani-
14:21 15.11.2012.

Kad će početi suđenje veleizdajniku resurs efendiji?

OB
-obrisani-
14:20 15.11.2012.

Hrvatska vidje mnoga čuda no ne nađe štrika za toliko Juda! (A.G.M.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije