Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrajinci uzvraćaju

O remontu MiG-ova: To je prljava kampanja protiv naše ponude!

'19.03.2013., Osijek - Vjezba i obuka mladih pilota MORH-a na avionu mig 21 umd verzija dvosjed. Avion mig 21 u preletu na otprilike desetak metara od zemlje. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/3
02.04.2013.
u 10:20

Jemen je zaista naručio letjelice, otud i oznake na avionima, no odustao je

Hrvatska je napokon poslala zahtjev za ponude remonta MiG-ova 21 u ukrajinski i rumunjski zrakoplovni zavod. Pozivni je natječaj kasnio, navodno zbog pogodovanja “jednoj strani” (ukrajinskoj). Ministar obrane Ante Kotromanović vratio je predmet na početak jer su mjerodavne službe u MORH-u namjeravale posao sa zavodom u Odesi ugovoriti bez natječaja. Ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko prvi put reagira na napise koji bacaju sumnju na taj posao. Pitanja mu, “doduše, zvuče gotovo kao optužbe”. Dodaje i da je “onaj koji se brani a priori u slabijoj poziciji, makar bio sto puta u pravu”.

Remont MiG-ova u Ukrajini navodno jest “sumnjiv” posao. Mogući su problemi s ponuđenih 8 MiG-ova iz zavoda u Odesi zbog spora oko vlasništva – jemenskog ili ukrajinskog. Vi ste još u lipnju 2012. Glavnom stožeru OSRH dostavili dokaze da su oni ukrajinski. O kakvim je dokazima riječ, u dopisu iz Jemena i ponudi Ukrspecexporta isti su serijski brojevi pa je očito riječ o istim avionima?

– Vlasnik dotičnih MiG-ova ukrajinsko je državno poduzeće Odesaviaramservis i upisani su u njegove materijalne knjige, što potvrđuje državna kompanija Ukrspecexport koja je ovlaštena za promet vojne opreme i naoružanja. Jemen je zaista naručio letjelice za svoju vojsku, a poduzeće Odesaviaremservis pripremilo ih je za izvoz. Otud i jemenske oznake na avionima o kojima se toliko pisalo po hrvatskim novinama. Međutim, Jemen je odustao od kupnje zbog financijskih razloga i roba je ostala neprodana te se nudi drugim kupcima. Ukrajinski Odesaviaremservis proslijedio je hrvatskim resorima potvrde da je vlasnik aviona čim su se pojavile špekulacije. 

Uhićenje generalnog direktora Ukrspecexporta Dmitrija Peregudova te potom još dva direktora iste tvrtke novi je razlog da se u RH sumnja u ovaj posao. Mediji špekuliraju o poslovnoj vezi g. Peregudova s g. Poljevojem, za kojega se tvrdi da je međunarodni krijumčar oružja?

– Veleposlanstvo je dobilo službeni dopis Dmitrija Peregudova kojim utvrđuje da glasine o njegovu uhićenju, koje su lansirane na internetu, ne odgovaraju istini i rezultat su nečasne konkurencije. Gospodin Peregudov nema nikakvih problema sa zakonom i nastavlja obnašati dužnost generalnog direktora Ukrspecexporta.

Kako komentirate da je Transparency international napisao da je posao s Ukrspecexportom potencijalna korupcijska afera? 

Informacija nije točna. Transparency je objavio izvještaj o koruptivnom indeksu u obrambenom sektoru u svijetu. U najbolju skupinu A spadaju samo Australija i Njemačka, u drugu (B) države kao SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Austrija. Hrvatska ulazi u skupinu C s Francuskom, Češkom, Bugarskom. Ukrajina pripada sljedećoj grupi +D gdje su i Izrael, Kuvajt, Cipar. Primijetit ću da u sljedeću grupu –D spadaju Rusija, Kina i Turska koje su priznati i uvaženi igrači na tržištu naoružanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije