Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović na Vladi

O PDV-u na novine: Rješenje nije savršeno, ali je razumno

Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
13.06.2013.
u 08:26

– Vodeni val spušta se Dunavom i naše službe sve rade preventivno da bi se udar spriječio. Vjerujem da će u Hrvatskoj biti bolje nego u drugim državama. Pričekajmo još nekoliko dana u nadi da će sve proći ko po špagi – rekao je Milanović.

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je približavanje vodenog vala i snižavanje PDV-a na dnevne novine na pet posto.

– Vodeni val spušta se Dunavom i naše službe sve rade preventivno da bi se udar spriječio. Vjerujem da će u Hrvatskoj biti bolje nego u drugim državama. Pričekajmo još nekoliko dana u nadi da će sve proći ko po špagi – rekao je Milanović.

O PDV-u na novine rekao je: – Svaka porezna politika je politika. Svaka vlada treba odrediti prioritete. I kada razgovaramo o tome, vidim da se zakuhala rasprava u Saboru. Nitko se nije pitao zašto je PDV na dječje cipele 25 posto i hrane 25 posto. Stopa od pet posto socijalna je stopa. Vlada želi potaknuti pisanje, dnevne informativne novine općeg informativnog karaktera su novine koje pišu tekstove. Želimo poticati one koji dnevno pišu tekstove. Molim i apeliram na sve u Saboru da to imaju u vidu. Ovdje govorimo o tome da se PDV na opće informativne novine smanji na pet posto. On već je 10 posto, dva i pol puta manji od opće stope – rekao je Milanović na početku sjednice.

– U Hrvatskoj se od 1. srpnja neće prodavati strane novine nego naše – rekao je Milanović. – Novine moraju imati podršku i nakon ulaska u EU. Rješenje nije savršeno, ali je razumno – kazao je premijer te dodao da Vlada želi spuštanjem PDV s 10 na 5 posto poticati pisanje i olakšati novinarima.

Kazao je i da vjeruje kako su motivi zastupnika koji traže dodatno smanjenje PDV-a na sve tiskovine "dobri i da nije riječ samo o pukom lobiranju i želji nekih zastupnika da se nekome dopadnu", ali upozorava da se nitko nije zapitao "zašto PDV na dječje cipele nije pet ili 10 posto te zašto se ne smanji PDV na većinu hrane i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj".

Ministar zdravlja je Rajko Ostojić predstavio je prijedlog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. – Hrvatski osiguranici dobivaju pravo na prekograničnu zdravstvenu zaštitu u svim zemljama EU – rekao je Ostojić te dodao kako zakon donosi i mogućnost da se zahvat "koji može biti planiran obavi u nekoj od zemalja EU na račun HZZO-a".

Vlada je usvojila i prijedlog da Hrvatska "pokriva" štednju do sto tisuća eura.

– Ovime ćemo pojednostaviti rješavanja potrošačkih pritužbi – kazao je ministar Ivan Vrdoljak predstavljajući nacionalni prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2013. do 2016. godine.

– U 2012. godini podigli smo korištenje pretpristupnih fondova na 59 posto, a danas smo na 70 posto iskorištenosti. Između 2012. i lipnja 2013. podigli smo sa 37 posto na 70 posto iskorištenosti, 250 milijuna u tri godine, a 200 milijuna u godinu i pol. To su rekordne isplate – kazao je ministar Branko Grčić. – Ove godine isplata će biti dvostruko veća nego prošle godine – pohvalio se Grčić.

– Vlada nema ništa protiv da se sjedište Istarske županije prebaci iz Pazina u Pulu, ali tražimo da se prethodno pribavi suglasnost Županijske skupštine – kazao je ministar Arsen Bauk.

Vlada je prihvatila prijedlog odluke o sanaciji gubitaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državnog proračuna. – Najveći dug odnosi se na lijekove – rekao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, a ministar Linić rekao je da se plaćanje dugova ljekarnama može izvršiti već danas.

– Ministarstvo financija zadužilo se kako bi platilo više od pet milijardi duga HZZO-a sa stanjem na dan 31. 12. 2012. – rekao je ministar Slavko Linić.

Nepodmirene obveze HZZO-a do 31. prosinca 2012. godine iznosile su 5,660.958.677 kuna, a od toga su 2,534.040.911 kuna sredstva potrebna za ispunjavanje obveza u zakonom utvrđenim rokovima i dospjelih obveza, odnosno gubitak iskazan u financijskim izvještajima zavoda za 2012. godinu.

Vlada je prihvatila da se od fiskalizacije izuzmu veterinarske djelatnosti, provođenje mjera kontrole bolesti životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, koje se provode izvan veterinarske ambulante i dokumentiraju posebnim evidencijama te Croatia Airlines u prometu gotovinom pri prodaji robe u zrakoplovima.

– Nabavljamo šest osobnih, šest kombi-vozila i šest motocikala za MUP u vrijednosti od oko osam milijuna kuna – kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predstavljajući prijedlog da se MUP-u odobri nabava osobnih automobila, kombi-vozila i motocikala u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine. Vlada je prihvatila prijedlog.

>>Grbin: Vlada će u EU morati zastupati stajališta Sabora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije