Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI S EU

O novoj slovenskoj blokadi raspravljat će zemlje članice

vladimir drobnjak
Željko Mršić/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
10.06.2010.
u 18:43

U petak u Bruxelles, na razgovore s predsjednikom Europskoga vijeća Hermanom van Rompuyem, stiže i premijerka Jadranka Kosor.

Glavni hrvatski pregovarač o članstvu u Europskoj uniji Vladimir Drobnjak “nada se” otvaranju svih triju preostalih poglavlja ovaj mjesec.

- Optimist sam, dakle, da će se otvoriti i poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, No, ako neko poglavlje ne otvorimo sada – što ovisi o državama članicama EU jer mi smo sa svoje strane učinili sve što je trebalo – tada će se preostalo poglavlje otvoriti u srpnju – rekao je Drobnjak, koji je u danas u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom dogovarao “operativne zadaće do kraja godine, kako bi se hrvatska i europska strana uskladile”. U petak u Bruxelles dolazi i premijerka Jadranka Kosor, koja će se sastati s predsjednikom Europskoga vijeća Hermanom van Rompuyem

Drobnjak je najavio dvije Međuvladine pristupne konferencije prije ljeta: na ministarskoj razini 30. lipnja pod španjolskim predsjedanjem i na zamjeničkoj razini 27. srpnja pod predsjedanjem Belgije.

Na lipanjskoj će se, najavio je Drobnjak, zatvoriti dva poglavlja: Porezi i Javne nabave, a na srpanjskoj Sigurnost hrane i fitosanitarna politika te Prometna politika. Za sva je ta poglavlja hrvatska strana već predala sve tražene spise, dok za poglavlje Novčarski nadzor mora još dostaviti obavijest o promjeni Ustava. Stigne li ona na vrijeme da se prije 27. srpnja u Vijeću EU dovrši nužan postupak, i ono bi se moglo zatvoriti prije kolovoške stanke u radu europskih ustanova. Tako bi Hrvatska u jesen ušla sa svim otvorenim te s 23 zatvorena poglavlja.

- Tijekom srpnja pripremit ćemo sve za zatvaranje još najmanje četiriju poglavlja, koje očekujemo u listopadu – napomenuo je Drobnjak. U posljednja bi dva ovogodišnja mjeseca Hrvatska tako ušla s još šest nezatvorenih poglavlja.

- Pažljivo proučavamo cijeli dosje Ljubljanske banke i svjesni smo da stavovi Hrvatske i Slovenije nisu o tome pitanju u ovome trenutku potpuno usklađeni – odgovorio je Drobnjak na tvrdnje iz slovenskoga ministarstva vanjskih poslova da će Slovenija sada na tome pitanju blokirati Hrvatsku.

- Može se očekivati da će se o utjecaju Ljubljanske banke na hrvatske pristupne pregovore razgovarati među državama članicama. No, najvažnije je da je referendum u Sloveniji dobro prošao i samo mogu podsjetiti na riječi slovenskoga premijera Boruta Pahora da više nema zapreka na putu hrvatskim pregovorima – zaključio je Drobnjak.

Ključne riječi

Komentara 83

ST
standup
19:33 10.06.2010.

Gos. Drobnjak slovenija jel to ona Racanova i SDP dobrosusjedna mala dezela koja bi malo mora pa kad nema onda nas jeb... na osnovu stednje hrvatskih gradana Nadam se da im necete oprostit dug na ime hrvatskih gradana pogotovo onihih s HRVATSKOM DOMOVNICM kamocedo

VI
VisAVis2
19:34 10.06.2010.

Bravo i hvala Slovenija, pokaži im koliko su jadni i bijedni!

ST
standup
19:28 10.06.2010.

pa sta ovi janezi misle da mi zivimo od njihovih eura od malih i bjednih janeza nemozes nista vise ni ocekivat kad ih skinemo s one stvari u EU nece vise ni primjecivat te jadne male janeze i njihovu jadnuu malu dezelu koja gledi prema otvorenom moru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije