Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Načelnik Glavnog stožera slabo izvješćuje ministra, ali i vrhovnog zapovjednika

O incidentu u Afganistanu Mesić doznao tek iz medija

mesić
Antonio Bronić/VLM/Pixsell
24.09.2009.
u 00:43

U MORH-u smatraju da je veliki problem kad se vojnike pošalje u ratnu zonu bez odgovarajuće opreme i naoružanja, ali ni “smetnje” u izvješćivanju ministra nisu im manje problematične.

Predsjednik Stjepan Mesić informaciju o incidentu s hrvatskim vojnicima u Afganistanu dobio je iz medija, a ne od načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića, potvrdila je jučer za Novu TV predsjednikova savjetnica za obrambena pitanja Višnja Tafra.

Vukelić nezadovoljan
Incident se dogodio tijekom smjene 13. i 14. kontingenta prije petnaestak dana, kada su četvorica vojnih policajaca iz 14. kontingenta odbila otići na zadanu lokaciju zato što im u Afganistan nije stigla oprema i dugo naoružanje. Ministar obrane Branko Vukelić, koji je o događaju bio obaviješten, ali je tek prekjučer dobio izvješće od generala Lucića, jučer je pak izjavio da nije zadovoljan izvješćem te je osnovao povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi što se u zapravo dogodilo.

Kako neslužbeno doznajemo, ministrovo nezadovoljstvo proizlazi iz toga što je izvješće načinjeno od više pojedinačnih izvješća te “nema glavu ni rep” jer se u njemu, među ostalim, ne navode preporuke za rješavanje.

Šestomjesečna rotacija
– Tko je napravio propust, odgovarat će. Ako su to bili vojnici, onda oni, a ako je bila logistika... – rekao je ministar. Večernji list već je pisao o nezadovoljstvu ministra načinom na koji ga general Lucić izvještava o izvanrednim događajima, no jučer se stvar dodatno zakomplicirala nakon što je Lucić ustvrdio da je on izvješće poslao, uz opasku da ga “ministar možda nije pročitao”, čime je aludirao da ga ministar bezrazložno kritizira.

U MORH-u smatraju da je veliki problem kad se vojnike pošalje u ratnu zonu bez odgovarajuće opreme i naoružanja, ali ni “smetnje” u izvješćivanju ministra nisu im manje problematične. Poručuju kako postoji točno zadana procedura o izvješćivanju unutar sustava obrane te da izvješće ministru nije nečija osobna stvar, nego obveza.

Dok na relaciji načelnik stožera – ministar obrane traju napetosti, četvorica vojnih policajaca iz 13. kontingenta, koje su njihovi kolege prije dva tjedna trebali zamijeniti nakon šestomjesečne rotacije, i dalje su u Afganistanu. S obzirom na “brzinu” rješavanja problema, upitno je kada će biti vraćeni.

Ključne riječi

Komentara 29

DO
doklerbo
06:04 24.09.2009.

Vojnici su potpuno u pravu!!!!!Odbili naredenje bez potrebne ratne opreme!!!!Onaj koji je upucivao vojnike na zadatak,slao ih je u smrt.No pitam se zasto u opce nasi vojnici idu u ratne zone,da ginu za koga? Zasto Vukelic nije poslao svog sinaa kao primjer drugima,ili JACA svoju kcerku??????????

BO
bohtar
09:29 24.09.2009.

G, Mesič smeta nekim koji su korumpirani i lopovi,kada jih upozori nato počimju kde si bio dosada.Ne odgovara crkvi jer bi ona htjela diktirat šta,da se radi i kako,htjeli bi vladajuča garnitura ,da ne vidi kako kradu.Šta bi htjeo ovaj narod od njega,da im uliva u usta med i mleko.Zana se ko je pokrao i krade društvenu imovinu,ko je uništijo gospodarstvo,neka se njemu obrate,što je vozio u petoj brzini,mogao je u drugoj,sada nebi bilo ,što je,država pred bankrotom.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:23 24.09.2009.

Uvijek zaboravim kakve mi to probleme rjesavamo u Afganistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije