Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švicarski NZZ:

'Umjesto da preuzme vodeću ulogu u regiji, Hrvatska se svađa sa susjedima'

Jasenovac
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/2
09.10.2017.
u 12:14

Najnovija članica EU i četiri godine nakon pristupanja nije postigla ono što se očekivalo nakon pristupanja Uniji, piše Andreas Ernst, dopisnik Neue Zürcher Zeitunga iz Beograda

Dok njemački tisak više piše o žalosnom stanju hrvatske nogometne reprezentacije, švicarski NZZ ovog ponedjeljka objavljuje tekst u kojem sažima hrvatske sukobe i sa sobom i sa svojim susjedima, piše Deutsche Welle.

Andreas Ernst, dopisnik Neue Zürcher Zeitunga iz Beograda, pod naslovom Hrvatska njeguje neprijateljstva sa svojim susjedima piše:

„Najnovija članica EU i četiri godine nakon pristupanja nije postigla ono što se očekivalo nakon pristupanja Uniji. Umjesto da preuzme vodeću ulogu (u regiji), Hrvatska se svađa sa svojim susjedima – i sa samom sobom."

U članku se naglašava i razočaranje u Hrvatskoj što članstvo u EU nije donijelo i gospodarski polet, ali se onda čitatelje podsjeća na sporove koje vodi Hrvatska: sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva, a onda i na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako su u Bosni i Hercegovini „deseci tisuća islamista koji čekaju kako bi poveli 'sveti rat' u Europi. Što je glupost. Broj muslimanskih fundamentalista narastao je nakon rata. Ali samo nevažna manjina bori se za džihad", piše švicarski list.

NZZ podsjeća i kako su „oba prethodnika hrvatske predsjednice bili svjesni odgovornosti" prema Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima, „ali Grabar-Kitarović smatra da to nije potrebno". U članku se potom nastavlja popis sukoba sa susjednim zemljama: s Mađarskom oko INE, o „samovoljnim trgovinskim akcijama protiv Srbije, o nepostojanju distance od bosanskih Hrvata koji se žele odvojiti u vlastiti 'entitet'", piše NZZ ovog ponedjeljka.

Ernst također piše kako su, kao i u mnogim drugim europskim zemljama, i u Hrvatskoj ojačale revizionističke snage koje imaju "neopterećen" odnos prema povijesti Drugog svjetskog rata, a kao primjer se spominje spomen-ploča HOS-a u Jasenovcu. "Trenutačno se vodi neopisiva rasprava u kojoj predsjednica ustaški pozdrav želi rehabilitirati kao starohrvatsku parolu koja je bila 'zloupotrebljena'", piše Ernst.

Komentara 169

Avatar Dobrisha
Dobrisha
12:52 09.10.2017.

jedva cekamo taj dan kada ce Hrvatska moci da preuzme vodecu ulogu u samoj Hrvatskoj... a za regiju cemo popricekati

LI
Lijepanasadomovino
12:54 09.10.2017.

E pa gospodo iz Svicarske,Njamacke,Francuske ,Spanije i ostalih TOLERANTNIH I MIROLJUBIVI Evropejaca,podjelite svoje teritorije ostalim SUSJEDIMA pa onda izigravajte Mirotvorce.

ST
stefj
12:48 09.10.2017.

He, he, Srpska ofenziva... Zašto se sada ne javi dopisnik iste te novinske agencije iz Zagreba pa pokaže malo i drugu stranu medalje? Ah da, zato jer su "domaći" novinari sve samo ne domaći i zato jer treba raditi pritisak na Hrvatsku da tu previše ne "talasa"... Treba pod svaku cijenu uvesti Srbiju u EU, a i treba opravdati korumpirane suce u arbitraži. Neće Njemačka (i Francuska) samo tako pristati da se njihov sudac ocrnjuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije