Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni zakon

Nuncij pokušava zaustaviti Zakon 
o umjetnoj oplodnji, ali je zakasnio

vlada,sjednica (1)
Patrik Macek/PIXSELL
12.07.2012.
u 16:49

Nuncij još ni s kim iz vlasti nije ostvario kontakt, ali se nada da nije prekasno

Vatikanski nuncij mons. Alessandro D’Errico, koji je u Hrvatskoj tek tjedan dana, pokušava zaustaviti, odnosno odgoditi sutrašnje izglasavanje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

– Nadam se da ne dolazim prekasno – rekao je mons. D’Errico danas u Đakovu, za posjeta đakovačko-osječkom nadbiskupu i predsjedniku HBK mons. Marinu Srakiću, dodavši da mu je “pomalo žao što je ovdje u trenutku delikatnih odnosa između crkvene hijerarhije i nositelja političke vlasti. No, čini se da je nuncij sa svojom inicijativom ipak zakasnio i da nije stigao izlobirati odgodu donošenja zakona, jer prema našim informacijama, ni s kim iz struktura vlasti nije ostvario nikakav kontakt kako bi dao neki svoj prijedlog. Nije predao ni vjerodajnice, koje će u utorak uručiti predsjedniku Josipoviću.

Povjerenje u Josipovića

– Posao je apostolskog nuncija promicati dobre odnose između nositelja crkvene vlasti i političkog života. Predsjednika Josipovića susretao sam za vrijeme službe u Sarajevu, uvijek sam osjećao veliko poštovanje prema njegovoj sklonosti za dijalog i uzajamno slušanje te imam povjerenja da ćemo uspjeti naći prava rješenja s obzirom na pitanja o kojima se raspravlja – rekao je nuncij, kako prenosi Ika.
 Na pitanje novinara odnosi li se to na donošenje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, nuncij D’Errico potvrdio je, kako javlja Ika. Rekao je da će “problem postati veći i delikatniji ako se sutra zaključi stvar”.

Bar do sljedećeg tjedna...

– Volio bih se nadati da postoji mogućnost da se uzme još malo vremena i pričeka s donošenjem odluka, bar do sljedećeg tjedna dok ne susretnem predstavnike političke vlasti u Hrvatskoj jer se nadam da bismo ipak mogli pronaći rješenje – rekao je nuncij, što se u crkvenim krugovima protumačilo kao mogućnost da Sabor odustane od sutrašnjeg izglasavanja spornog zakona, tj. da se ono odgodi poslije ljetne stanke. Vatikan vrlo pažljivo prati razvoj događaja oko donošenja Zakona o MPO i hrvatski su biskupi iz Vatikana dobili punu podršku da se suprotstave tome zakonu, što se moglo vidjeti u intonaciji i oštrini pisma Stalnoga vijeća HBK ovoga tjedna. Vatikan ne želi zaoštravati odnose između crkvenih i državnih vlasti, ali će na sve načine nastojati da zakonodavac ublaži ili odustane od onih dijelova zakona koji nisu u skladu s crkvenim stavovima i vrijeđaju vjernike, a to se ponajprije odnosi na zamrzavanje embrija i mogućnost da homoseksualni parovi dobiju djecu.

Komentara 144

OB
-obrisani-
12:10 13.07.2012.

ima pravo na referendum . pravo koje će kroz narodni referendum srušiti luciferov zakon

FE
Felicijen
17:10 12.07.2012.

Najbolje bi još bilo da nam Vatikan piše zakone...

Avatar madcap
madcap
18:59 12.07.2012.

Izgleda da Vatikan smatra Hrvatsku svojom kolonijom. Ovoga bi trebalo izbaciti iz zemlje nogom u dupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije