Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo ZA PRVI

Novosti u zakonu: Ugovor o radu na određeno i 30 godina

mirando mrsic
Jurica Galoic/PIXSELL
05.06.2013.
u 20:00

Novosti u Zakonu o radu s kojima su se složili Vlada, poslodavci i sindikati

Zakon o radu u saborskoj je proceduri, ali će se i dalje mijenjati. Ukidanje ograničenja na rad na određeno vrijeme na prvom ugovoru ima podršku Vlade, sindikata i poslodavaca.

To znači da će se ubuduće moći ugovoriti rad na određeno i na 10 ili, primjerice, 30 godina ako to odgovara poslodavcu ili radniku. Ipak, u tom slučaju zaposlenik, kad mu istekne ugovor, može dobiti ili stalni radni odnos ili otkaz.

Poslodavcima lakše

Ako je prvi ugovor o radu na određeno kraći od tri godine, može se produljiti, ali svaki će put poslodavac morati objasniti zašto ugovara takav odnos s radnikom, čime u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastoje demotivirati zapošljavanje na određeno. Novost je i jedinstveni obrazac primitaka, poreza, prireza i doprinosa koji se uvodi od prvog dana 2014. Porezna uprava i REGOS radit će na projektu od jeseni zajedno, a poanta je da će imati uvid, preko OIB-a, u sve primitke koje zaposlenik prima tijekom mjeseca uključujući plaću, dnevnice, tople obroke, primitke od ugovora na djelo....

Tako će poreznici u svakom trenutku imati uvid u financije svakog građanina, kažu u resornom ministarstvu koje je osmislilo projekt. Ulaskom u Europsku uniju ukida se radna knjižica. Radnopravna evidencija bit će automatska pa više neće biti potrebno svaki put kad promjena nastane odlaziti u Zavod za mirovinsko osiguranje, već samo jednom kad evidencija počne. Olakšat će se i administracija poslodavcima tako što se od 2014. omogućuje online prijava i odjava radnika. To će znatno olakšati proceduru i smanjiti nepotrebnu administraciju jer sadašnja praksa nalaže da poslodavac obiđe urede nekoliko zavoda u roku od 15 dana od zapošljavanja ili otkaza zaposleniku.

Nova definicija plaće

I dok nova pravila na tržištu rada Sabor treba potvrditi izmjenama Zakona o radu, u resornom ministarstvu vode se tripartitni pregovori o novim izmjenama. Odustalo se od podjele Zakona o radu na dva zakona, ali ne i od ideje fonda za otpremnine. Taj fond punit će se posebnim oblikom doprinosa koji će se obračunavati na svaku isplaćenu plaću, ali to neće značiti dodatni porezni teret. U ministarstvu doznajemo da će se jedan od doprinosa zaposlenika, na temelju kojeg se obračunava takozvana bruto 2 plaća, biti smanjen kako bi i uz novi doprinos za fond teret ostao jednak.

Sredstva će u fond uplaćivat će svi, a koristit će se za radnike kojima su potrebne otpremnine. Pregovori koji se vode o Zakonu o radu morat će pobliže odrediti način korištenja godišnjih odmora u slučaju prelaska iz jedne tvrtke u drugu, ali godišnji odmor i dalje će trajati minimalno četiri tjedna. Također nisu uvaženi zahtjevi poslodavaca da polusatna pauza tijekom radnog dana ne bude plaćena, a rasprava će se voditi i o novoj definiciji plaće te se razmišlja o mogućnosti da se taj institut ubuduće regulira isključivo poreznim propisima.

>>Prvi ugovor o radu na određeno bez roka trajanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije