Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel za spas

Novinari i urednici traže smjenu cjelokupnog vodstva HRT-a

programsko vijeće hrt-a
Davor Višnjić/PIXSELL
23.12.2011.
u 16:35

Apeliraju za zaustavljanje, kako navode, višegodišnjeg urušavanja i obezvrjeđivanja HRT-a

Novinari, urednici i drugi zaposlenici HRT-a, ogranka HND-a pri HTV-u i ogranka SNH HTV-a uputili su apel javnosti i mjerodavnim tijelima u RH za utvrđivanjem pojedinačne, osobne i objektivne odgovornosti te smjenama članova Uprave HRT-a, Nadzornog odbora HRT-a, Programskog vijeća HRT-a, glavnog urednika Programa HTV-a i v. d. urednika Informativnog programa, te hitnu izradu novog Zakona o HRT-u i novog Zakona o medijima.

Na ovaj način apeliraju za zaustavljanje, kako navode, višegodišnjeg urušavanja i obezvrjeđivanja HRT-a. Naglašavaju da društvene, kulturne i političke elite konačno moraju dati jasan odgovor na pitanje žele li da se u ovoj zemlji počne stvarati vjerodostojni javni medij, potpuno nezavisan od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka. To bi značilo da vodstvo HRT-a mora preuzeti odgovornost za nastalo stanje. Poslovno i programsko vodstvo mora odgovarati za učestalo zaobilaženje ili kršenje brojnih zakona i europskih standarda medijskih sloboda.

Dotakli su se i posljednjeg slučaja koji je završio smjenama i prijetnjom otkaza dvojici urednika središnjeg Dnevnika.

– To je samo nastavak dugotrajne agonije u radu i programu HRT-a. Da je riječ o normalnim društvenim okolnostima, potez urednika mogao bi se ocijeniti kao nedopušteno korištenje javnog medija za osobno obraćanje javnosti i osobni obračun. Tjednima traju javni, neopravdani i politički motivirani napadi Programskog vijeća na novinare i urednike te pokušaji nametanja najsirovije cenzure, a poslovno i programsko vodstvo ne štiti svoje ljude i javni karakter HRT-a. Potez urednika Dnevnika samo je posljedica i jedini mogući, gotovo očajnički potez u situaciji u kojoj je, u posljednjih najmanje šest godina, apsolutno nemoguće i najmanje probleme rješavati unutar HRT-a. Poslovno i programsko vodstvo kontinuirano djeluje netransparentno, gotovo poput neke tajne službe ili organizacije i ponaša se kao da vodi svoje privatno poduzeće, a ne javnu ustanovu, piše uz ostalo u apelu.

Upravu HRT-a u apelu prozivaju i zbog stvaranja novih pozicija za ljude koji postaju sivom eminencijom svega što se događa na Prisavlju.

– Jednima javno zahvaljuju unatoč činjenici da postoji opravdana sumnja u njihovu umiješanost u protuzakonite radnje, a druge suspendira bez poštivanja procedura, skidaju se kvalitetne emisije, ubija istraživačko novinarstvo, a glavnim urednikom postaje osoba koja pokazuje kako ne zna što bi javni medijski servis morao biti, zaključuju nezadovoljni zaposlenici HRT-a.

Komentara 50

Avatar nekakav
nekakav
16:51 23.12.2011.

ja tražim izgon svih novinara na hrt-u... smatram da su neprofesionalni, nepismeni, neobrazovani, nedostojni funkcija koje obavljaju. njihove poluemisije, njihov nepismenost, već boli. a zašto su takvi? zato jer ih ima previše! abc ima upola manje od htv-a. a produkcija mu je strahovita. pod time se ne podrazumijeva emitiranje sapunica....

DU
Deleted user
16:54 23.12.2011.

Šprajc ponovo napada! Otriznio se pa vidio svit oko sebe, silnu svitinu u prosvjedima! Dobro smo mi i prošli, mogli su oni i državu urušiti!

OB
-obrisani-
16:50 23.12.2011.

HRT....je...Gebelsova....informativna....PRĆIJA....................fuj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije