Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško bolestan

Novi život za život: Rodit će dijete da bi spasila prvog sina

\'mislav4_nnn_unu_310112\'
Foto: Arhiva obitelji
1/3
01.02.2012.
u 11:00

Jedina su nada bolesnom dječaku matične stanice iz pupkovine, koje će liječnici koristiti za presađivanje koštane srži

Kako bi spasila prvog sina, Osječanka Ivana Antolović rodit će treće dijete! Odluka je to o kojoj mlada obitelj nije puno dvojila. Međutim, treća prinova morat će se začeti umjetnom oplodnjom jer su otac Slaven i majka Ivana oboje nositelji recesivnog gena, a to znači da bi i treće dijete moglo biti bolesno. Njihov prvi sin, devetogodišnji Mislav, jedini u Hrvatskoj boluje od teške genetske bolesti, Fanconijeve anemije, koju mogu izliječiti samo matične stanice iz pupkovine. Stanice bi liječnici upotrijebili za presađivanje koštane srži Mislavu.

Stalne transfuzije

Za tu mogućnost, kaže nam majka, doznali su u klinici u Berlinu. Treće dijete začet će u Chicagu u Reproductive Genetic Institut, za što im je potrebna 31.000 dolara, odnosno 180.000 kuna. Ovih dana čekaju dolazak liječnika iz SAD-a koji će najprije uzeti uzorak s unutarnje strane obraza Mislava i obitelji, a za što su već prikupili 30.000 kuna.

– Mislavu, koji će 27. veljače napuniti devet godina, transplantacija koštane srži, koju ćemo raditi u Berlinu, jedina je šansa za život. Najprije je, kad mu je 2007. dijagnosticirana bolest, primao transfuzije, a onda je počeo piti lijek oxymetholone. Taj mu je lijek stimulirao rad koštane srži, ali je nakon tri i pol godine izazvao adenom (dobroćudni tumor) na jetri. Zbog toga smo morali prekinuti terapiju pa je Mislav opet postao ovisan o transfuzijama krvi – opisuje majka.

Dok lijek nije pio, adenom se povukao i opet su se vratili terapiji. No, najnoviji UZV nalaz jetre pokazao je da Mislav opet ima adenom koji je sada velik 17 mm.

– Uz ove probleme s jetrom, problem je i što će lijek koji pije s vremenom prestati djelovati. Naša je jedina nada presađivanje koštane srži – navodi Ivana koja se za pomoć pismom obratila na brojne adrese, a sve kako bi spasila svoje dijete.

Jedini u Hrvatskoj

Mislav je rođen 2003. bez oba palca na rukama, što je zapravo, objašnjava nam majka, jedan od svojstava Fanconijeve anemije. No, to naši liječnici nisu mogli prepoznati jer je Mislav jedina osoba koja boluje od te anemije u Hrvatskoj. Bolest mu je dijagnosticirana tek 2007. godine.

– Liječnici su mu ovdje pomogli, ali ne kao u Njemačkoj – kaže majka ponosnih dječaka Mislava i Jakova, koji se raduju novom djetetu, a naručili su – sestru!

Zbog lošeg stanja organizma i činjenice da svaka dodatna bolest može biti kobna za Mislava, devetogodišnji dječak ne ide u školu, nego se školuje kod kuće. On se, kako je opisao tata Slaven, probudi ujutro, doručkuje te ode u svoju sobu kamo mu dolazi učiteljica. Rijetke trenutke vani provodi s roditeljima, bratom i labradorom Astorom te se nada normalnom životu.

– Želimo ovo pobijediti – odlučni su Antolovići.

Komentara 12

SI
simix
11:25 01.02.2012.

Pa ti sad reci da imaš problem u životu... Sretno u svakom slučaju! :)

AS
asdasfasdg
15:27 01.02.2012.

Kad ti slučajno izleti pred djetetom koje si rodila samo da bi spasila sina, dijete će te mrziti cijeli život.

AU
autoritet
11:16 01.02.2012.

O Bože, koja priča Sretno obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije