Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA RATA

Novi udar na novčanike hrvatskih vozača: Znatno će porasti cijene ljetnih guma

Zamjena ljetnih guma zimskima
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
31.03.2022.
u 08:28

Dio problema leži i u tome što se tvornice koje su proizvodile gume za tržište sjeverne Europe nalaze u Rusiji, a u njima je proizvodnja zaustavljena zbog sankcija

Utjecaj ruske invazije na Ukrajinu osjetit će potrošači diljem svijeta, a neočekivana posljedica rata je i porast cijena rezervnih dijelova kao i velik rast cijena guma za motorna vozila.

– Nova generacija ljetnih guma u prosjeku je već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju, a prije same sezone masovne kupnje ljetnih guma u travnju najavljuje se još jedan rast pa bi gume mogle ukupno biti skuplje između 15 i 20 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu – najavio je jedan uvoznik guma na hrvatsko tržište za HAKReviju.

VIDEO: Vozači, oprez! Stižu nova pravila za električne romobile

Postoji više razloga za porast cijena. Cijena sirovina porasla je kao posljedica pandemije koronavirusa, a porast cijena osjetit će se i na troškovima energije i transporta. Cijena kaučuka je porasla, a ugljikov prah koji je potreban za proizvodnju guma velikim dijelom dolazi iz Rusije, što bi mogao biti još jedan razlog rasta cijena.

Dio problema leži i u tome što se tvornice koje su proizvodile gume za tržište sjeverne Europe nalaze u Rusiji, a u njima je proizvodnja zaustavljena zbog sankcija. Proizvodnja se zbog toga preusmjerava na tvornice koje opskrbljuju središnju i južnu Europu. S obzirom na to da su im kapaciteti ograničeni, upitno je što će biti s ponudom.

Porast cijena guma i održavanja automobila budi strah, jer se postavlja pitanje kako će to utjecati na stanje voznog parka i sigurnost prometa.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Evakuirani stanovnici Ukrajine opisali život pod ruskom okupacijom: 'Svijete, probudi se'

Komentara 7

DU
Deleted user
08:53 31.03.2022.

Pokraj mene su dvije velike tvornice guma, jedna u Stargard szczecińskom Bridgestone , a druga Michelin u Olsytznu. Obje rade punom parom, a najveći je problem rast cijene sirovina. Te u Rusiji su isključivo za Rusko tržište i nemaju nikave veze s porastom cijena u EU.

Avatar Cantor
Cantor
09:14 31.03.2022.

Svi će iskoristiti ovu situaciju da podignu cijene. Bez obzira ima li ovo veze sa Rusijom ili ne. Po tome ćete vidjeti kolika je ili će tek biti stvarna inflacija i štampanje novaca a ne po službenim brojkama. Što mislite odakle će se pokrivati gubitci od sankcija nego iz Vašeg džepa?

TE
texviler
09:07 31.03.2022.

i krumpir raste u rusiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije